Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Elitloppshästen Dorgos de Guez föll tungt

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Davidson du Pont slog till på Vincennes när stallkamraten Dorgos de Guez svek som storfavorit. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Redan klara elitloppshästen Dorgos de Guez svek som jättefavorit när han skulle bättra på formen i Prix Kerjacques i eftermiddag på Vincennes. Istället vann stallkamraten Davidson du Pont.

Publicerad:

I lördags underpresterade Ecurie D. i Paralympiatravet. I dag var det dags för Jean Michel Bazires egentränade Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez). Den åttaårige valacken kunde ta hand om ledningen efter en bit, men fick sedan släppa till Bahia Quesnot för att därefter överta täten igen. Loppet blev positionsmässigt lite ryckigt kört för Dorgos de Guez, som inledde första 1700 på 1.12,0. Inne på upploppet fick hästen lite problem med aktionen och var sedan chanslös att svara vasst avslutande duon Davidson du Pont (e. Pacha du Pont) och jätteskrällen Detroit Castelets (e. Neoh Jiel). Det var den sistnämnde som hittade luckan från tredje par invändigt och gled ut i andra par ytter inför avslutningen. Han avslutade sylvasst, men fick se sig slagen kort före mållinjen av årets Prix d'Amérique-tvåa Davidson du Pont. Det var Nicolas Bazire som körde den här gången och avgjorde från tredje utvändigt. Över mållinjen blev det sedan en riktig segergest – detta efter en inte allt för rolig drivning.

Där bakom som trea avslutade Carat Williams positivt efter att inte ha startat sedan slutet av februari. Fyra blev Chica de Joudes medan Dorgos de Guez fick nöja sig med femtepriset. Givetvis en klar besvikelse och bekymmersamt inför Elitloppet.

Segertiden skrevs till 1.11,9/2700 meter och förstapriset var 45.000 euro.

Det blev fartfest redan i första loppet i dag på Vincennes. I grupp II-löpningen Prix J. Gauvreau för femåringar i monté satt nämligen storfavoriten Yoann Lebourgeois upp en våldsam fart med Franck Leblanc-tränade Gef de Play (e. Gazouillis). Första 1175 meterna avverkades efter 1.08,7 och det blev också lite trötta ben till slut. Ekipaget höll ändå undan säkert på 1.10,9/2175 meter, närmast före en bra avslutande Granvillaise Bleue (e. Jag de Bellouet). Förstapriset var 45.000 euro och det handlade om tredje raka segern för Gef de Play.

I grupp III-löpningen Prix de l'Aube för fyraåringar blev det holländskt i topp genom Paul Hagoort-tränade Hades de Vandel (e. Ganemede). Körande Robin Bakker fick en bra resa i andra par utvändigt och kunde knäcka favoriten Harvest de Buliere (e. Charly du Noyer, gick i dödens) den sista biten in mot mål. Segertiden blev 1.14,7/2850 meter och förstapriset var 31.500 euro. Det här var första gången som Hades de Vandel tävlade barfota runt om och hästen gjorde sin första start sedan slutet av november.

I grupp III-löpningen Prix du Vaucluse för fyraåriga ston blev det en väldigt enkel favoritseger genom Gabriele Gelormini bakom Sébastien Guarato-tränade Heliade du Goutier (e. Prodigious). Efter lite positionsbyten kunde Gelormini ta sig till spets och öppnade första 1850 meterna efter 1.13,7. I början av upploppet ryckte han bara ifrån de övriga och Heliade du Goutier vann med mycket sparat på 1.13,7/2850 meter. Förstapriset var 31.500 euro och hon har nu vunnit tre lopp i år på fem försök.

I ett försökslopp till Critérium des 5 för femåringar (grupp II) fick vi se en virvlande avslutning från skrällen Gout Baroque (e. Offshore Dream). Den Thierry Raffegeau-tränade hästen fick en smygresa i fjärde par invändigt för Eric Raffin och luckan kom sedan mitt på upploppet. Det var Green Grass som fick se sig nedspeedad kort före linjen. Segertiden blev 1.12,7/2850 meter och förstapriset var 45.000 euro. Det här var årets andra seger i nionde försöket.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln