Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Elvaårige Ramstad Balder vassast i Speedrace

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Ramstad Balder och Adrian Solberg Akselsen var snabbaast i Speedrace för kallblod. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Fjolårsvinnaren Smedsbo Faksen åkte ut redan i försöket och det blev istället Norge för hela slanten när kallbloden för fjärde året i följd tävlade i Speedrace på Solvalla. Snabbast av alla var elvaårige Ramstad Balder.
– Jag har bland annat kört Odd Herakles på Solvalla men det här var min första seger här, säger segerkusken Adrian Solberg Akselsen.

Publicerad:

Det handlade som vanligt om tre försök över 640 meter med bilstart med tre hästar i vardera. Elvaårige Ramstad Balder (e. Norheim Faksen) gick ut i första heatet och det blev spets från innerspåret. Väl där gav han inte Smedheim Solan någon chans att ta sig förbi sista biten. Segertiden stannade vid 1.15,9a.

– Jag var faktiskt mest orolig inför försöket. Detta eftersom Snyggs Rubin var med där och han är ju så väldigt startsnabb. Men det visade sig min häst vara också och väl i ledningen kändes det bra, säger tränaren Andreas Opheim.

Spets igen

I finalen fick Ramstad Balder spår fem medan försöksvinnaren Torpa Nicklas inledde från spår 1 och Alsaker Pumbaa från spår tre. Den sistnämnde gjorde bort sig direkt i starten medan Ramstad Balder skickades till ledningen för Adrian Solberg Akselsen. Magnus Teien Gundersen försökte haka på med Torpa Nicklas men fick aldrig närkontakt.

– Det hade nog inte spelat någon roll hur finalen körts, Ramstad Balder var för bra i dag, konstaterar Gundersen.

Desto nöjdare var Ramstad Balders tränare Andreas Opheim. Det här var årets andra start och andra vinsten. Segertiden skrevs till 1.15,8a och förstapriset var 100.000 kronor. Rekordet för Speed Race på Solvalla har fortfarande Ådne Odin från sin seger 2021 på 1.14,6a.

– Ramstad Balder är väldigt snabb och effektiv, helt enkelt en fantastisk häst. Jag har skyndat långsamt med honom och vill inte heller starta så ofta med tanke på historiken.

Har han haft några svåra skador?
– Ja, redan hösten som treåring tvingades vi operera menisken i ett bakben. Det var faktiskt bara 50 procent chans att det skulle bli bra och vi hade tur där. Sedan har jag hela tiden behövt tänka på den här skadan och tränat därefter. Bland annat då sett till att bygga upp hästens muskulatur.

Mot Östersund

Nästa lopp blir förmodligen ett 1640-meterslopp i Östersund om drygt två veckor.
– Det skulle vara kul att sikta mot Elitkampen nästa år men samtidigt vill jag som sagt ta det lugnt med hästen. Han blir dock bättre och bättre hela tiden, säger Andreas Opheim, som också han tog sin första seger på Solvalla.

För Adrian Solberg Akselsen såg det ut att vänta lite firande i Stockholm.
– Det här var min enda uppsittning under elitloppshelgen, men jag blir kvar och följer dramatiken från sidan. Jag tror det var tre år sedan jag var på plats den här helgen, så det ska bli roligt.

ANNONS

Startlista


Solvalla , Lopp 8

Engelins - Speedrace Kallblod - Inbjudningslopp - (nr 1-3 i heat A, nr 4-6 i heat B, nr 7-9 i heat C. Heatvinnarna möts i final) • 640 m • Autostart
Förstapris: 100 000 kr
Engelins - Speedrace Kallblod - Inbjudningslopp - (nr 1-3 i heat A, nr 4-6 i heat B, nr 7-9 i heat C. Heatvinnarna möts i final) 3-åriga och äldre svenska, norska och finska kallblodiga. Körsvenskrav kat. 2. Körsvenner födda 050526 eller tidigare. 640 m. Autostart. 9 startande. Pris: 100.000-50.000-29.000 kr (3 priser). Lägst 1.500 kr till alla tävlande. Solvallas hederspris till segrande hästs ägare, tränare, körsven, uppfödare och hästskötare. Sleipners hederspris till segrande hästs ägare. Hederstäcke till segrande häst.

Ämnen i artikeln