Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Etonnant fick Face Time Bourbon på fall – krossade löpningsrekordet

Foto: Jean-Luc Lamaère | Le Trot
Etonnant plockade hem andra b-loppet Prix du Bourbonnais. Foto: Jean-Luc Lamaère | Le Trot

Söndagens Prix du Bourbonnais bjöd på ett tungt favoritfall.
Etonnant spurtade förbi Face Time Bourbon i de sista stegen.
– Ingen häst är oslagbar, sade vinnarens tränare Richard Westerink till ATG Live efter skrällen.

Publicerad:

Duon plockade direktbiljetter till Prix d’Amérique redan i första B-loppet Prix de Bretagne där Face Time Bourbon vann före Etonnant (e. Timoko). I vintermeetingets andra B-lopp Prix du Bourbonnais (€110.000) blev ordningen omvänd.

Face Time Bourbon och Éric Raffin övertog ledningen efter 1550 meter och öppnade första 1850 meterna efter 1.11,3. Ekipaget såg ut att ha allting klart in på upploppet men från rygg på ledaren hittade Etonnant loss för Anthony Barrier. Man hade klart bäst fart den sista biten och plockade hem förstapriset på 49.500 euro.

Segern var Etonnants första sedan i maj då han tog hem Prix des Ducs de Normandie i Caen. Den här gången kom hingsten i mål på 1.11,4/2850 meter vilket är nytt löpningsrekord. Det tidigare hade Bird Parker som vann 2017 års upplaga på 1.12,4/2850 meter.

– Som alla andra trodde jag att vi tävlade om andrapriset i dag. Men Etonnant visade att ingen häst är oslagbar. Han gjorde ett enormt lopp och är en riktig champion, sade Westerink till ATG Live.

Kretsen runt Face Time Bourbon fick alltså nöja sig med andrapriset.

– Jag är lite besviken men hästen gör en topprestation. Kusken ryckte aldrig norsken och hade han gjort det hade han kanske fått ett annat svar och vunnit loppet. Vi har att arbeta på inför Prix d’Amérique. Det är en häst som aldrig förlorar två lopp i rad så det är bättre att förlora idag än i Prix d’Amérique, sade Sébastien Guarato till ATG Live.

Trea i mål var Rebella Matters från Jean-Michel Bazires stall. Det norska stoet svarade för en stark avslutning och knep en plats i Frankrikes största lopp.

– Det är som en seger! Vi ska vara med i Prix d’Amérique och det var det som var målet, sade kusken Christophe Martens till Paris-Turf.

För svensk del hade Tomas Malmqvist en häst till start i form av Express Jet till start. Den sjuårige hingsten var sexa i mål efter en invändig löpning. Björn Goop styrde Frisbee d’Am åt Richard Westerink vilket slutade med en sjundeplats.

Därmed är fyra hästar inkvalade till Prix d'Amérique som avgörs på Vincennes söndagen den 30 januari.

På annandag jul avgörs fyraåringsloppet Critérium Continental samt Prix Ténor de Baune för femåringarna där respektive vinnare kvalar in till Prix d’Amérique. Nästa B-lopp är Prix de Bourgogne över 2100 meter och autostart. Det körs söndagen den 2 januari.

FAKTA

Inkvalade till Prix d’Amérique 2022:

Häst – Tränare – Kvalade in som

  • Face Time Bourbon – Sébastien Guarato – Etta i Prix de Bretagne, tvåa i Prix du Bourbonnais
  • Etonnant – Richard Westerink – Tvåa i Prix de Bretagne, etta i Prix du Bourbonnais
  • Ganay de Banville – Jean-Michel Bazire – Trea i Prix de Bretagne
  • Rebella Matters – Jean-Michel Bazire – Trea i Prix du Bourbonnais
ANNONS

Ämnen i artikeln