Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Face Time Bourbon vinner Prix d’Amérique på nytt

Foto: ScoopDyga.com
Face Time Bourbon tar andra raka segern i Prix d'Amérique. Foto: ScoopDyga.com
Björn Goop och Face Time Bourbon vann årets upplaga av Prix d'Amérique. Foto: Jean-Luc Lamaère/LeTrot
Björn Goop och Face Time Bourbon. Foto: Jean-Luc Lamaère/LeTrot
Björn Goop och Face Time Bourbon vann årets upplaga av Prix d'Amérique. Foto: Jean-Luc Lamaère/LeTrot

Face Time Bourbon och Davidson du Pont bjöd på en kamp från början till slut. Men den förstnämnde var omutlig – hingsten stack undan över upploppet och ordnade Björn Goops tredje seger i Prix d’Amérique.

Publicerad:

Björn Goop var påpassligt med från början när Prix d’Amérique (€1.000.000) avgjordes på Vincennes på söndagen. Kort efter start placerade han Sébastien Guaratos Face Time Bourbon (e. Ready Cash) i den främre träffen.

Med cirka 2100 meter kvar till mål inträffade en incident mellan Face Time Bourbon och Davidson du Pont. Det var väldigt små marginaler när Goop flyttade ut Face Time Bourbon i tredjespår framför Jean-Michel Bazire och Davidson du Pont. Bazire tvingades plocka upp sin häst som var väldigt nära att gå över i galopp.

– Det där hade kunnat gå riktigt illa, det hade kunnat bli en jätteolycka. Inte snyggt på något vis. Jag tror inte Bazire var nöjd, sade Daniel Olsson, som refererade loppet i TV12.

Björn Goop gav sin syn på situationen till Kanal 75.

– Det är lite så Prix d'Amérique är. Det var en batalj om samma position och jag fick ta mig ut. Man får inget genom att vara snäll här. Det är klart att det var tufft av mig.

Mitt i loppet var Face Time Bourbon tvåa bakom ledande Bahia Quesnot och genom slutsvängen tryckte sig Goop till ledningen. Jean-Michel Bazire och Davidson du Pont låg länge klistrade i rygg på Face Time Bourbon. De försökte att haka på genom sista sväng, men kunde inte utmana på allvar till slut.

Face Time Bourbon vann Prix d’Amérique för andra året i följd. Denna gång på segertiden 1.10,8/2700 meter – nytt löpningsrekord i Prix d’Amérique. Den tidigare rekordtiden var 1.11,2/2700 meter vilket Bold Eagle sprang 2017 och Readly Express året därpå.

Björn Goop till Kanal 75:

– Ursäkta språket, men vilket jäkla krig det var. Vi fick utöva alla makter för att ta oss dit och hästen var fantastisk. Allt löste sig inte perfekt, men det blev perfekt. Jag saknar publiken, men känslan att få köra en en sådan här häst är fruktansvärt stark.

Ägaren Antonio Somma till Kanal 75:

– Vilken känsla. Jag vet inte vad jag ska säga. Hjärtat slår – det är enormt att vinna Prix d'Amérique. Björn Goop svarade för en exemplarisk styrning och hästen var kanonfin. Face Time Bourbon är världens bästa häst.

Tränaren Sébastian Guarato till Equidia:

– En fantastisk seger av en fantastisk häst. Det blev ett väldigt tufft lopp eftersom han inte fick ledningen på långsidan, tempot var under 1.10 och då trodde jag att det skulle bli svårt. Men Face Time Bourbon är en stjärna och Björn vet hur man utnyttjar hästens kvaliteter.

Davidson du Pont blev tvåa precis som i fjol. Tredjeplatsen gick till femårige Gu d’Héripré. Franck Nivard styrde Philippe Billards häst till bronspengen.

Gu d’Héripré och Sylvain Roger-tränade Délia du Pommereux med Éric Raffin i sulkyn kämpade om tredjepriset upploppet ned och det var till sist det förstnämnde som var först över linjen.

Bahia Quesnot, som vann montéloppet Prix de Cornulier för så sent som för en vecka sedan, inkom som femma tillsammans med sin tränare Junior Guelpa i sulkyn.

Robert Bergh var offensiv med Power och ekipaget hade hand om ledningen knappt två kilometer kvar till mål. Man överlät dock kommandot till Bahia Quesnot som kom upp till första 1200 meterna på 1.13,3. Power hade ingenting med slutstriden att göra utan kom i mål som oplacerad.

Det här var 29:e segern i 34:e starten för Face Time Bourbon. Förstapriset på 450.000 euro gör att den sexårige hingsten sprungit in 2.647.440 euro.

För Björn Goops del var det här tredje inteckningen som kusk i Prix d'Amérique. Han har tidigare vunnit med Face Time Bourbon i fjol samt med Timo Nurmos-tränade Readly Express 2018.

För Sébastien Guarato var det här fjärde tränarsegern i det aktuella loppet. Förutom fjolårets seger med Face Time Bourbon har han även vunnit loppet 2016 och 2017. Bägge gångerna med Bold Eagle.

ANNONS

Ämnen i artikeln