Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Familjehästen Edibear i topp

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Stefan Persson och Edibear var starkast till slut i Ina Scots Ära (V75-3). Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Tredje raka segern och nu 300.000 kronor in i Ina Scots Ära (V75-3).
– Häftigt. Han är en riktig surskalle och springer på det, sade tränaren Linda Persson, som fick se maken Stefan Persson vinna bekvämt med familjehästen Edibear.

Publicerad:

Stefan Persson såg Edibear (e. Make It Happen) som tvååring i ett lopp på ATG Live och gillade intrycket. Han ringde till dåvarande tränaren Ville Karhulahti och fick köpa hästen. Senast vann Edibear försök i Breeders Crown och nu blev det även fullträff inom V75. Inte heller vilket V75-lopp som helst, utan fyraåringsloppet Ina Scots Ära med 300.000 kronor i förstapris. 

– Det är nog dags att börja ta Edibear på allvar nu, sammanfattade Stefan Persson, som fick en bra resa i andra par utvändigt.

Det bet sedan bra när Persson attackerade först via tredjespår och sedan kunde sätta klorna i ledande Red Lady Express och hålla undan för raketspurtande Mellby Joker (fjärde ytter). 

– Det kändes faktiskt ganska lugnt över upploppet. Jag är stolt över Lindas jobb med hästen och även över mig själv. Edibear är också väldigt duktig, fortsatte Stefan Persson och fick hjälp av Linda:
– Han är inte så rutinerad och det såg lite halvsegt ut när Stefan attackerade. Men det är lite hans stil och hästen har inte gått i taket ännu.

Segertiden stannade vid 1.12,9a/2140 meter och nu blickar Stefan Persson mot hemmaplan.
– Det kan bli något lopp under Sprintermästar-meetinget i Halmstad.

Om Persson menar självaste Sprintermästaren eller ej återstår att se. Edibear är i alla fall fyra år och anmäld till det loppet.
– Edibears bästa egenskap är att han är fantastiskt stark och oöm för positioner. Senast vann han ju från dödens. I dag öppnade också Edibear lite bättre än tidigare och han fortsätter att utvecklas hela tiden.

Hon är fortfarande den travhäst i landet med den längsta segerraden. Sexåriga stoet Margareta Tooma (e. S.J.'s Caviar) tog sin åttonde raka seger i ett försök till Diamantstoet (V75-4) för Örjan Kihlström. Den här gången fick hon dock bekänna färg rejält i ledningen eftersom Jorma Kontio utmanade kraftfullt sista 500 med Timo Nurmos-tränade Marion Fouty Bon. Det blev ändå säkert till slut på topptiden 1.11,1a/2140 meter.

– Jag blev lite orolig när Kontio kom så snabbt, men Maggan hon är säker. Hästen har en otroligt kraftfull gång, sade Daniel Redén i ATG Live.

Det blev verkligen jackpot för André Eklundh i klass II-försöket (V75-6). Inte nog med att han själv spurtade till seger med Farfars Dream (e. Maharajah) från fjärde par utvändigt. Nej, stallkamraten Wingait Leif spurtade in som tvåa för Stefan Persson.

– Jag var nöjd med båda hästarna på förhand, men det kändes långsökt att tro på en dubbel, sade André Eklundh i TV4, som annars inte åkte ut till det här loppet med speciellt bra självförtroende.
– Nej, jag var uppgiven. Allt blev fel med X.Tour i V75-2 och jag sade efter det loppet att jag aldrig skulle köra några fler lopp under lördagar. Stefan Persson peppade mig och sade att vi skulle ta en dubbel. Efter segern skrek han till mig att ”vad var det jag sa”. Jag hade då helt glömt bort Wingait Leif, kände sådan glädje över min egen seger.

Vägen mot vinsten med Farfars Dream var långt ifrån spikrak.
– Han var alldeles för laddad och höll på att slå ihop och galoppera flera gånger under loppet. Men loppet blev kört perfekt för vår del och hästen besitter hög kapacitet.

 

ANNONS

Startlista


Mantorp , Lopp 7

Ina Scots Ära - Fyraåringslopp • 2140 m • Autostart
Förstapris: 300 000 kr
Ina Scots Ära - Fyraåringslopp 4-åriga lägst 200.001 kr. Körsvenskrav kat. 1. Körsvenner födda 040604 eller tidigare. 2140 m. Autostart. 12 startande. Pris: 300.000-150.000-80.000-45.000-27.000-18.000-10.000-6.000 kr (8 priser). Lägst 2.500 kr till alla tävlande. Hederspris till segrande hästs ägare, körsven, tränare och hästskötare. Hederstäcke till segrande häst.