Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Felix Orlando och Lacille Boko – två vårfavoriter på Solvalla

Onsdagens tävlingar på Solvalla bjöd på klassiska Vårfavoriten. Där spelade Per Nordström och Svante Båth huvudrollerna med sina treåringar. Båth var även i farten på Åby där Coin Perdu vann lekande lätt från ledningen.

Publicerad:

Den öppna klassen av Vårfavoriten inleddes med en spetsstrid där Daven Port höll ut Felix Orlando (e. Orlando Vici), men bara för att galoppera kort senare. Då körde Per Nordström till tät med Felix Orlando. Jägersroekipaget varvade på 1.16,3 och var fortsatt främst loppet igenom. Även om det hårdnade till mot slutet. 

Först var det Carl Halbak som närmade sig på upploppet och när denne felade tog Indigo Sisu vid. Felix Orlando höll dock undan med en halv längd på tiden 1.14,6a/2140 meter. Segern var Nordström andra raka i treåringsloppet – i fjol vann han med Önas Prince.

– Precis det upplägg jag hoppades på. När Jormas häst felade gled vi till ledningen och fick pusta efter öppningen. Sedan stegade han undan på ett bra sätt till slut. Jag är mycket nöjd med hästen, säger Per Nordström som dessförinnan var fyra i stoklassen med Good Vibes.

– Banan var lite för mjuk och lös för hennes likör. Hon vill ha fastare underlag, men avslutade starkt och tog på dem hela vägen in i mål. Hon går framåt med det här loppet i kroppen.

När får vi se hästarna på banan igen?
– Preliminärt i Breeders Crown-försöken i Halmstad den 17 maj.

Du har även vinnaren av Uppfödningslöpningen, Islay Mist Sisu, i stallet. Vem är bäst av dina treåringar?
– För tidigt att säga, men det blir ett spännande år. Alla tre är kanonfina hästar med olika kvaliteter.

 

“Då kanske hon inte hade klarat starten i dag”

I stoklassen av Vårfavoriten gick segern till Lacille Boko (e. Readly Express). En talangfull travare inte alltid har humöret med sig.

– Det såg man i dag också. Hon blev ivrig och när bilen släppte var det inga mil från galopp. Jag måste ge ”Uffe” ((kusken Ulf Ohlsson, reds.anm) en stor eloge, säger hästens tränare Svante Båth.

Lacille Boko klarade starten och hamnade så småningom i andra par utvändigt. Med fritt fram på upploppet spurtade hon vasst och avgjorde med en halv längd före Cintra. Segertiden skrevs till 1.14,7a/2140 meter för Lacille Boko som har inlett karriären med tre segrar på fyra starter.

– Hon vann på ett bra sätt och på en vettig tid med krafter kvar. Det var väldigt skönt att Erik valde fjärde inner i stället för dödens i starten innan. Jag fick kritik från några spelare, men i min värld är det logiskt att inte ta dödens med en häst som har lite problem med den mentala biten. Om Erik hade gjort det kanske hon inte hade klarat starten i dag.

Hur jobbar du med hennes humör i träning?
– Det kan handla om att sitta i ryggar eller att inte köra det där skarpa jobbet. I stället maler man på i samma tempo och i fler intervaller. Det gäller att inte ge hästen chansen att tända på.

Var går hon ut härnäst?
– Hon står bra inne i Margaretas Tidiga Unghästserie. Det känns logiskt att vi spänner bågen och testar där.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Coin Perdu. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Lekande lätt för Coin Perdu

Solvalla delade V86-omgången med Åby där Svante Båth startade Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) i ett stayerlopp. Coin Perdu och Erik Adielsson kom tidigt till ledningen och sedan var det spel mot ett mål. Tre längder skilde till tvåan Townshend Broline när Coin Perdu skar mållinjen på tiden 1.14,8/3180 meter.

– Motståndet var inte av det tuffaste slaget, men han såg verkligen jättefin och löpglad ut, säger Båth.

Onsdagens start var Coin Perdus femte för året och på dem har han tagit tre segrar. Härnäst kan det bli ännu en start över tre varv.

– Det är mycket möjligt att vi provar Örebro International. Jag menar inte att han är någon långskubbare, men jag fortsätter hellre på den linjen än tar 1600-meterslopp där skaderisken är högre. Vi är på rätt väg med honom nu. Han har kunnat starta kontinuerligt och inte fått några bakslag eller skador, säger Båth.

Blir det något avelsarbete för Coin Perdu i år?
– Nej. I och med att vi kom i gång som vi gjorde hoppar vi över aveln den här säsongen. I stället får vi följa hans ettåringar i år och se hur de är.

ANNONS