Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fifty Cent Piece vann Drottning Silvias Pokal 2021

Det var 20 år sedan senast. Men i dag tog Robert Bergh på nytt hem en tränarseger i Drottning Silvias Pokal. Detta med amerikanskan Fifty Cent Piece.
– Det kändes skönt att få knyta ihop säcken, kommenterade Robert Bergh.

Publicerad:
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Fifty Cent Piece vann finalen av Drottning Silvias Pokal tillsammans med tränaren Robert bergh. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Det var fantastiska fuxstoet Hilda Zonett som vann Drottning Silvias Pokal 2001. Bergh segrade dessutom 2009 som kusk med Åke Svanstedts-tränade Mystic Lady U.S. Även Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill) kommer från USA.

– Det var tacksamt att få in de här två fyraåriga amerikanerna (även kungapokalsfinalisten Rome Pays Off), men samtidigt måste man leverera också. Därför kändes den här segern extra skön. Fifty Cent Piece hade tagit ett steg ytterligare till den här starten och kändes ännu alertare, berättade Bergh i ATG Live

Mycket av loppet avgjordes tidigt då Robert Bergh pressade sig till spets mot Björn Goop och favoriten Eagle Eye Sherry.

– Jag fick en bra start och hästen är långstegad, så jag ville helst kunna hålla ett eget tempo. Björn Goop hade också sett henne tidigare och visste ju att luckan skulle komma till slut. Jag förstod att vi skulle vara tvingad att sätta upp eget tempo redan 400-500 kvar, inte vänta till 250 från mål, fortsatte Bergh.

Första 500 avverkades efter snabba 1.08,0, men sedan tilläts Robert Bergh strypa tempot till 1.13,7 första varvet. Det gick sedan desto snabbare till slut och segertiden stannade vid 1.12,6a/2140 meter. Förstapriset var hela en miljon kronor.

– Jag körde allt som gick sista 400 och det räckte. Hästen är stark och rejäl, så det är synd att vi inte får vara med i Stochampionatet senare under det här året, sade ”Bergharn” vidare.

Skötare till Fifty Cent Piece är meriterade Charlotte Andersson. Hon skötte tidigare bland annat om elitloppsvinnaren Nahar och har nu också hand om Hail Mary.

– Det är var jättekul, jag känner bara glädje. Hästen är liten men naggande god. Hon är tuff men samtidigt snäll. Fifty Cent Piece har gjort allt rätt hela tiden, sade Andersson.

Tvåa i loppet slutade en tapper Honey Mearas från dödens. Björn Goop fick nöja sig med tredjepriset med fjolårets kulletta Eagle Eye Sherry.

– Hon gick bra, men Berghs häst var riktigt bra. Hon har inte den där riktiga toppformen ännu, då det är början på säsongen. Det är klart att jag gärna hade vunnit eller varit tvåa, men nu blev vi trea, sade Björn Goop i ATG Live.

Bra som fyra spurtade Fredrik Wallin-tränade Svampen-vinnaren Sayonara för Carl Johan Jepson.

ANNONS

Ämnen i artikeln