Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fjärde raka för Earl Simon

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Earl Simon och Jarmo Niskanen. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Jarmo Niskanen har matchat Earl Simon i Mons i tre raka lopp. På onsdagen spände han bågen och tog ut hästen i en etapp av Grand National du Trot – och där var fjärde raka triumfen ett faktum.

Publicerad:

I vanlig ordning var det Franck Ouvrie som skötte tömmarna bakom Earl Simon (e. Prodigious). Den åttaårige hingsten gjorde femte starten efter skadeuppehållet och var på jakt efter fjärde raka segern.

Efter att ha vunnit tre raka lopp i belgiska Mons startade Earl Simon i en etapp av Grand National du Trot som avgjordes i Le Croisé-Laroche. Ouvrie och Earl Simon inledde med 50 meters tillägg och travade mestadels i femte och sjätte utvändigt för att sedan vandra som förstahäst i tredjespår sista 800 meterna.

Trots detta var Earl Simon starkast till slut. Han kopplade segergreppet in på upploppet och höll förtjänstfullt ifrån sig konkurrenterna på 1.12,0/2850 meter.

– På förhand trodde jag inte på någon chans. Han skulle få ett snällt lopp och det är svårt att ta in 50 meters tillägg mot det här motståndet. Detta är ett bevis på att alla runt hästen jobbat bra. Det har tagit lång tid och vi har tvivlat och att komma tillbaka till den nivån efter två år är svårt att tro på. Det är inte många hästar som klarar av det. Han har inte gjort så många starter och har fortfarande mycket ogjort på banan. Siktet har hela tiden varit inställt på att ha honom i form till nästa vintermeeting, säger Jarmo Niskanen till Equidia.

Segern i grupp III-loppet betalade 40.500 euro och togs före Freyja du Pont och Eire d'Helios. Det här var första gången sedan 2003 en häst med 50 meters tillägg tog hem Grand National du Trot-etappen i Le Croisé-Laroche. 2003 var det Jasoda med sin tränare Geert Lannoo i sulkyn som lyckades med den bedriften.

Det blev en dubbelseger för Jarmo Niskanen den här tävlingsdagen. Christophe Martens hittade till ledningen med Havbergs Knight (e. Scarlet Knight) och från den positionen släppte den nioårige hingsten ingen förbi sig.

Havbergs Knight gjorde femte starten för Niskanen och ordnade första segern i hans regi. I Prix RFM (€29.000) kom han i mål på 1.14,7/2850 meter och hästens ägare, Nox Trotting HB, belönades med 13.050 euro.

ANNONS

Ämnen i artikeln