Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Försöken i Travoaks – lopp för lopp

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Mika Forss vann det första oaksförsöket från dödens med Käraste Sisu. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Det är väldigt spännande tävlingar i dag på Solvalla med kvallopp till både Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks. Travronden rapporterar här löpande om de sex oaksförsöken.

Publicerad:

De två främsta från vardera försök är klara för finalen den 14 oktober på Solvalla. Där är förstapriset 1,5 miljoner kronor (det dubbla med premiechansen).

Försök 1 (lopp1):

Jörgen Westholm tog hand om ledningen med Sonesta och öppnade första 500 efter 1.10,7. Han fick sedan strypa tempot rejält till 1.14,3 det inledande varvet, men var slagen i början av upploppet. Det var istället Mika Forss som kunde avgöra från dödens bakom Petri Salmela-tränade Käraste Sisu (e. Face Time Bourbon). Hon vann tidigare i år försök till långa E3 (oplacerad i finalen) och tog även hem E3 Chansen på Romme. Segertiden nu blev 1.13,7a/2140 meter.

– Hon är väldigt stark och svarade för en riktigt fin prestation i dag, säger Mika Forss i ATG Live.

Tvåa och också vidare till final tog sin Mikael Melefors-tränade Naomi Bros (e. Face Time Bourbon). Björn Goop gav hästen en resa i fjärde par utvändigt och avslutningen var sedan klart plusbetonad.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Ett glatt gäng efter Mats E Djuses seger i andra oaksförsöket bakom Knickers Sisu. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Försök 2 (lopp 2):

Mer Sisu blev det i andra försöket. Den här gången var det Mats E Djuse som kunde avgöra från andra par utvändigt med Mattias Djuse-tränade E3-tvåan Knickers Sisu (e. Southwind Frank). Segertiden stannade vid 1.13,6a/2140 meter.

– Det blev väldigt lätt och hästen svarade för en riktigt fin prestation. Det blev en konstig situation när ledande Countess Face stannade helt på sista bortre långsidan men det löste sigh bra för vår del, säger Mats E Djuse i vinnarcirkeln.

Johan Untersteiner satt i femte par utvändigt med egentränade Farina (e. Readly Express) och fick gå på först i tredjspår varvet från mål. Ekipaget höll starkt som tvåa och även Kitty Hawk avslutade bra som trea från sjunde ytter.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Björn Goop och Elegance Kronos vann ett av uttagningsloppen till Svenskt Travoaks. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Försök 3 (lopp 4):

Från utvändigt ledaren var Björn Goop och Elegance Kronos (e. Muscle Hill) bäst i det tredje uttagningsloppet till Svenskt Travoaks. I tät öppnade ledande Run Queen Run första varvet 1.15,9 och när fältet svängde in på upploppet kopplade Elegance Kronos tidigt greppet om segern.

– Hon visade vad vi hoppats på. Det är en häst som varit fin hela tiden men haft otur och fastnat i fel ryggar och det har krånglat. Hon är verkligen förtjänt att visa vad hon kan och det verkligen på tiden att hon fick vinna i år. Nu har vi ökat på träningen inför det här loppet som är hennes viktigaste för året, vi tyckte att det var dags för det, säger Björn Goop i vinnarcirkeln.

Hon stegade sedan undan och vann säkert på 1.13,9a/2140 meter före Mattias Djuses A Teaser som därmed också är klar för final.

 

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Mats E Djuse och Granger håller undan knappt för Magnus A Djuse och Dial Square. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Försök 4 (lopp 7, GS75-2):

Mats E Djuse kunde inte hålla ledningen från innerspåret med Timo Numos-tränade Granger (e. Trixton), men kunde glida ut per omgående och överta ledningen från Full Speed Forward och Mika Forss. Första varvet gick efter 1.15,2 och Magnus A Djuse var den enda som kunde gå i närkamp till slut. Han attackerade från andra ytter med Mattias Djuse-tränade Dial Square (e. Ready Cash) och blev rejält närgången sista biten. Granger höll dock undan på 1.13,9a/2140 meter.

– Det kändes som att vi skulle få överta ledningen från Mika Forss. Han hade inte direkt den mest betrodda hästen i loppet. Granger är under utveckling och det är en fin häst, säger Mats E Djuse i vinnarcirkeln, som annars trodde att han skulle vinna lite enklare:
– Jag trodde att hon skulle sträcka på sig utan att jag behövde dra huvan. Men nu tvingades jag ta till den 100 kvar, säger Mats E Djuse i ATG Live.

Jovialitys lillasyster Kayleigh kunde inte bli bättre än trea från femte par utvändigt. 
– Hon hade all otur i världen. Men ibland blir det så här i travlopp, säger Erik Adielsson i ATG Live.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Robbin Bot avgjorde enkelt från andra ytter med Ninetta Boko. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Försök 5 (lopp 9, GS75-4):

Robbin Bot inledde först i andraspår med Ninetta Boko (e. Father Patrick), men fick andra ytter efter 500 meter. Det bet bra när Bot attackerade först i tredjespår 600 från mål och segern blev väldigt enkel. Tidigare hade hon som största merit en seger i holländska stoderbyt.

– Målet var att ta en finalplats och det lyckades. Hon har varit stark hemma i Holland men nu visade hästen att styrkan även räcker mot de bästa i Sverige, säger Robbin Bot i vinnarcirkeln.

Vidare till final tog sig också Timo Nurmos-tränade Adriatica (e. Bold Eagle), en halvsyster till miljonären Isabelle Cash. Magnus A Djuse hamnade i fjärde par utvändigt från sitt åttondespår bakom bilen och tvingades kliva på i vida spår genom slutsvängen. Adriatica avslutade starkt som tvåa men det var för långt fram till vinnaren. Segertiden stannade vid 1.12,7a/2140 meter.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Madewithlove skrällde för Claes Sjöström till 61 gånger pengarna. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Försök 6 (lopp 10, GS75-5):

Det blev ett väldigt galoppfyllt lopp, där fem av tolv hästar galopperade. Konstigt nog tog sedan tre av dessa de tre första platserna! Det hela underlättades av att Örjan Kihlström och Kinglet Bird fick press i ledningen av utvändige Jobiline Ridge och Magnus A Djuse. Första varvet gick efter 1.12,1 och det pallade inte täthästarna för.

– Visst blev det ett tufft första varv men så här dålig ska hon ändå inte vara, säger Örjan Kihlström i ATG Live.

Istället kunde Claes Sjöström spurta till skrällseger med egentränade Madewithlove (e. Daley Lovin) trots en kortare galopp 1200 meter från mål.

– Då gick luften ur mig men hästen ställde sig snabbt och jag ville ändå ge henne chansen den här dagen. Vi körde ikapp fältet och jag hade mycket krafter kvar 500 meter från mål. När jag satte in slutattacken bet det sedan riktigt bra, säger Claes Sjöström i vinnarcirkeln.

Även Johan Untersteiner fick en galopp med Willa Explosive (e. Explosive Matter). Hon reparerade starkt till andraplatsen från femte par invändigt. Segertiden blev 1.13,5a/2140 meter.

ANNONS

Ämnen i artikeln