Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Francesco Zet vann Derbyt

Francesco Zet fortsätter att befästa sin position som kullens kung. Daniel Redéns stjärna vann Svenskt Travderby efter en dramatiskt slutsväng och ett mäktigt upplopp.

Publicerad:

Det blev ingen duell hela vägen, men den kom när allt skulle avgöras. Örjan Kihlström satt lugn i tredje utvändigt fram till 700 kvar. Strax därpå satt han och Francesco Zet utvändigt om Björn Goop och Lulius Boko. Då gick det undan.

Den duon lämnade de övriga fältet och stred sida vid sida genom slutsvängen fram till att Francesco Zet plötsligt började tappa stilen och tappade mark på ledaren. När upploppsrakan kom åt Francesco Zet in avståndet snabbt och kom upp utvändigt om Lulius Boko. Sedan kunde Daniel Redéns stjärna avgöra Svenskt Travderby 2022 med ett mäktigt intryck över mål.

– Han rappade rytmen i svängen och det var inga mil från att han galopperade faktiskt. Jag sa till Daniel att ”Det var tur du inte stod och tittade 400 kvar för då hade du fått hjärtinfarkt”. Väldigt skönt att det gick vägen och han visade vilken fantastisk häst han är som kan hålla sig i trav i det läget, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Örjan Kihlström och Daniel Redén efter segern. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Daniel Redén höll med Kihström. 

– Det var tur att jag inte såg det där för då hade jag nog lagt av där i sista sväng. Nu börjar jag samla mig och inse vilken otrolig talang och makalös häst jag har i stallet. Jag har alltid känt det med det gäller att leverera i loppen också.

Nöjd med positionen

Den här gången slapp Francesco Zet att göra jobbet längs vägen. Istället körde Börja Goop Lulius Boko i ledningen med Kentucky River och Per Nordström på utsidan. Då satt Örjan Kihlström i tredje utvändigt med favoriten.

– Jag var ganska nöjd med att slippa gå i motvinden för många gånger och jag tycker att det löste sig ganska bra med den hästen jag hade. Han är så otroligt komplett och kan gå i ledningen, dödens eller bakifrån, sade Kihlström.

Nyss nämnde Kentucky River tröttnade inför slutsvängen.

– Jag körde på lite grann eftersom jag såg att Pers häst var lite märkt av distansen på baksidan. Jag ville gärna komma ner och få kontakt med Björn i sista sväng.

Francesco Zet vann på 1.12,0a/2640 meter före Timo Nurmos-tränade Lulius Boko. En bra bit bakom kunde Stefan Persson lotsa in Edibear till tredjeplatsen efter ett lopp i rygg på ledaren.

Daniel Redéns stjärna har nu vunnit Svenskt Travkriterium, Kungapokalen, Sprintermästaren och Svenskt Travderby. Hans skötare heter Carolina Persson. 

ANNONS

Ämnen i artikeln