Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Galius höll undan från ledningen

Foto: TR BILD
Yoann Lebourgeois. Foto: TR BILD

Femåringskriteriet i Frankrike blev händelserikt. Men från ledningen var Galius tuffast. Segermaskinen plockade hem det prestigefyllda loppet.

Publicerad:

Två kilometer från mål körde Yoann Lebourgeois till ledningen med Séverine Raimonds Galius (e. Love You) och den positionen behöll hingsten hela vägen in i mål.

Galius har gjort sig känd som en segermaskin och kom till start i Femåringskriteriet med 14 segrar på 20 starter och segern i lördagens grupp I-lopp var hans hittills största i karriären.

Galius öppnade första 1500 meterna efter 1.159 och första 2000 meterna efter 1.14,5. Sista kilometern försökte både Ganay de Banville och Go On Boy via tredjespår, men ingen lyckades nå vinnaren som kom i mål på 1.13,0/3000 meter och kretsen kring hästen inkasserade därmed 90.000 euro.

Gangster de Wallon, tränad av Damien Lecroq och med Alexis Collette i sulkyn, avslutade starkt till andrapriset medan Ganay de Banville, med sin tränare Jean-Michel Bazire i sulkyn, tog hand om tredjepriset.

Någon start i loppet blev det inte för Romain Christian Larues Gelati Cut som var fyra i Elitloppet i maj. Larue valde att stryka sin häst under lördagsförmiddagen.

Tillbaka som en vinnare

Senast blev det galopp för Italiano Vero (e. Ready Cash) när han var ute i Prix Pierre Plazen, men han ordnade snabb revansch i lördagens Prix Victor Regis (€100.000), öppet för treåriga hingstar. David Thomain skötte tömföringen bakom Philippe Allaires häst som övertog ledningen efter 750 meter av grupp II-loppet.

Väl där blev segern säker. Italiano Vero passerade första 1175 meterna efter 1.11,6 och vann med god marginal på 1.12,2/2175 meter.

Italiano Vero har haft en framgångsrik karriär och i somras ordnade han sin hittills största seger i grupp I-loppet Prix Albert Viel. Lördagens seger, som betalade 45.000 euro, var hans nionde i ordningen och gör att han sprungit in 373.950 euro på 15 starter.

Efter ett lopp i mestadels rygg på ledaren gick andrapriset till Inferno Piper medan Idefix de Centule blev trea.

Karriärens hittills största seger

Ytterligare framgångar för Philippe Allaire och David Thomain kom i grupp II-loppet Prix Uranie (€100.000), ett lopp öppet för treåriga ston. Ivensong (e. Ready Cash) var det som var först över mål och hon passerade linjen efter 1.12,0/2175 meter. Segern bärgades efter ett lopp i mestadels tredje utvändigt. Genom slutsvängen lyfte Thomain ut Ivensong i tredjespår och hon fick det att bita bra.

Segerchecken uppgick till 45.000 euro och var stoets hittills största i karriären. Bakom vinnaren blev I Love Me och Tony Le Beller tvåa efter ett lopp mestadels utvändigt om ledaren. Louis Baudron och I Want You tog hand om tredjepriset.

Tangerat löpningsrekord

I Fyraåringskriteriet, ett grupp II-lopp öppet för hingstar och ston, stod Hastronaute (e. Booster Winner) för en strong insats från ledningen. Matthieu Abrivard höll tempot uppe bakom Yannick Henrys häst. Ekipaget travade i ledningen hela vägen och öppnade första 1850 meterna efter 1.11,8.

Konkurrenterna försökte blanda sig i striden om förstaplatsen genom sista sväng och över upploppet, men Hastronaute var omutlig och sträckte på sig och segern värd 90.000 euro var därmed ett faktum. Han kom till sist i mål på 1.11,7/2850 meter, hästens första seger i grupplopp.

Segertiden är tangerat löpningsrekord. Ènino du Pommereux kom i mål på samma notering 2018.

Hanna des Molles och Alexandre Abrivard tog hem andrapriset efter ett lopp i mestadels andra utvändigt medan Hohneck blev trea efter att ha travat i tredje utvändigt.

ANNONS

Ämnen i artikeln