Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Galopp för Empire – segern till Juul

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Steen Juul fick byta plan med Extreme. Då kunde hästen spurta till seger i Dansk Travderby.

Publicerad:

Det blev rejäl körning från start på Charlottenlund. Trion Extreme, E Type Cash och Empire låg i bredd in i första sväng. Ken Ecce och Tomas Malmqvists storfavorit Empire fick ge sig och krypa ner i andra utvändigt. Strax därpå kom galoppen och ekipaget tappade mycket mark. Samtidigt fortsatte Extreme och Steen Juul att svara ut E Type Cash i spetskörningen. Till slut gav Juul upp och släppte över kommandot till Birger Jörgensen och E Type Cash. Mitt i loppet återkom Empire och Ken Ecce via spåren och landande utvändigt om ledaren. Så såg det ut när slutsvängen kom. Men storfavoriten hade inte krafter att utmana om segern. Istället blev det en upploppsduell mellan ledande E Type Cash och Sten Juuls Extreme, som hittade fritt fram i slutsvängen och kunde säkra evig ära och 573 000 danska kronor. Segertiden blev 1.14,2a/3000 meter. 

– Jag svarade ledningen till att börja med och fick E Type Cash och Empire utvändigt. Efter en bit tänkte jag att det kunde bli bra att släppa till Birger Jörgensen och få Empire utvändigt. Nu galopperade Empire och allt löste sig på bästa sätt till slut, kommenterade Steen Juul, som tog sin nionde danska derbyseger som kusk som den tionde som tränare.
– Det är stort varje gång att vinna ett Derby, men jag har blivit äldre och det här kanske var min allra sista start i Derbyt. Så det är klart att det känns stort.

Extreme kom till start med fyra raka segrar och tog sin 21:e seger i karriären. Som grädde på moset spurtade vinnarens stallkamrat Enjoy The Game in som trea tillsammans med Thomas Uhrberg. Chocolatier-sonen Extreme var trea i danska kriteriet i fjol.

Tvåa blev alltså Gordon Dahl-tränade E Type Cash och Birger Jörgensen. Andraplatsen betalade 286 500 danska kronor. Så här sa kusken Birger Jörgensen efteråt:

– Om jag skulle köra om loppet skulle jag välja samma taktik. Min häst var verkligen tapper, sade Jörgensen.

För Tomas Malmqvists del blev det fjärde- och femteplats. Hans Eric The Eel hamnade i rygg på stallkamraten Empire när denne återkom och satt utvändigt om ledaren. Eric The Eel tog hand om fjärdeplatsen tillsammans med körande Jeppe Juel och Empire höll till en femteplats efter ett tufft lopp.

FAKTA

Juuls Derbysegrar

2020: Extreme
2018: Chock Nock (Björn Goop körde)
2017: Bvlgari Peak
2007: Leviti
1997: Atom Tess
1994: Skalflex
1993: Rudolf le Ann
1990: New Quick
1987: Konsonant
1983: For Ever Vixi

ANNONS

Ämnen i artikeln