Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gelati Cut efter domargranskning i försök två

Efter en lång domargranskning gick segern i det andra elitloppsförsöket till franske Gelati Cut med Gabriele Gelormini.

Publicerad:
Foto: TR BILD
Ledande Gelati Cut håller undan från spets närmast före Ecurie D. Foto: TR BILD

(TV: Bilder från ATG)

Det blev en tuff spetsstrid mellan invändige Cokstile och Gelati Cut (e. Coktail Jet), där den sistnämnde lyckades ta sig förbi mitt i första kurvan. Första 500 gick efter 1.08,1 och det inledande varvet på 1.09,9. Ulf Ohlsson fick syna dödens med Ecurie D., men bjöd ändå på en rejäl match ända in i mål. Gelati Cut höll dock undan, men domarna valde att ta sig en rejäl titt på löpningsformen. Detta eftersom Gelati Cut bröt ut ett spår.

– Det kan ha varit loppavgörande, sade Ulf Ohlsson.

– Jag upplevde situationen som att hästen utvändigt bröt ner mot mig, trodde inte det skulle bli någon diskningssituation. Det här verkar vara en riktig sprinter. Det var bara andra gången över kort distans och jag känner mig väldigt nöjd med hans prestation. Han har fått lite ändrad träning här i Sverige och har blivit lugnare, sade Gabriele Gelormini, som hoppas på innerspår i finalen.

Domarna valde till slut att fria. Riksdomaren Pär-Olof Grannas förklarar beslutet:

– Gelorminis häst bryter ut lite i början av upploppet men vi upplever då att Ulf Ohlsson kan köra för fullt på sin häst. 20 meter före mål så touchar ekipagen i varandra, där upplever vi att Ecurie D. bryter ned lite samtidigt som Gelati Cut bryter ut lite. Segermarginalen är en knapp meter och vi kan inte med säkerhet säga att Gelormini vinner fördel av touchen 20 meter från mål. Han får dock böter och avstängning för att ej ha hållit rakt spår på upploppet.

Böterna uppgår till 10 000 kr och avstängningen gäller 210613–210615. Segertiden stannade vid 1.09,6a/1609 meter.

Mats Djuse fick en fin resa i tredje par invändigt med Jerry Riordan-tränade Gareth Boko och fick luckan mitt på upploppet. Det räckte till tredjeplatsen närmast före vinnarhålets och regerande mästaren Cokstile. Very Kronos blev hängande i tredjespår runt om och hade inte med utgången att göra.

FAKTA

Så kördes loppet - häst för häst

4 Gelati Cut forcerades till spets i första kurvan i en snabb inledning. Öppnade första 500 på 1.08,1, fortsatte i bra fart (1.09,9/1 000 m), blev utmanad upploppet ner men höll undan till knapp seger. Stark prestation. Bröt ut lite sista biten. 6 Ecurie D. kördes fram utvändigt ledaren efter 500 m, via tredjespår i första kurvan. Utmanade ledaren upploppet ner men kunde inte ta sig förbi, mycket bra. 5 Gareth Boko sist invändigt, kom loss mellan hästar inne på upploppet och avslutade starkt. 1 Cokstile rygg på ledaren, kunde inte följa sista biten men fullföljde fint till finalplats. 7 Click Bait utvändigt ledaren i början, fick sedan andrapar utvändigt, stumnade på upploppet. 8 Very Kronos attackerade i tredjespår efter första kurvan, blev kvar där ute resten av loppet, orkade inte och är ursäktad. 3 Seismic Wave togs lugnt i starten, hakade på i tredjespår efter 500 m, tröttnade. 2 Heavy Sound tvåa-trea i andraspår, galopperade kort före mål utan chans.

Så gick snacket efter andra försöket:

Ecurie D. (6) gick ruggigt bra alltså och kändes jättefin. Fransmannen bryter ut lite sista biten men känslan är att jag kunde köra på min. Jag är nöjd med hästens prestation, han gick starkt hela vägen in i mål, säger Ulf Ohlsson.

– Vi hamnade långt bak och jag valde då att chansa invändigt. Det löste sig sedan bra till slut och Gareth Boko (5) kunde spurta in som trea. Nu får vi hoppas på rejäl körning i finalen och sedan får vi se hur många vi kan ta till slut, sade Mats Djuse.

Very Kronos (8) blev det ett helt omöjligt lopp för. Han tog i lite för mycket från start så jag hade aldrig en chans att backa ner med honom. Även om jag hade kunnat backat tror jag nästan det hade blivit sjätte utvändigt i första sväng. Det var lite för många hästar i andraspår för att han skulle klara det. Det blev ett omöjligt lopp för honom. Hästen kändes fin och jag har inget att gnälla på, men det blev så klart för tufft för honom, säger Erik Adielsson.

– Det kändes inte som förra veckan. Den här gången fick jag honom inte riktigt rak upp bakom bilen och jag fick honom inte riktigt rak i loppet sen heller. Det var kört efter 150 meter, sade Claes Sjöström efter sjundeplatsen med Seismic Wave (3).

– Han var inte som bäst i dag och galopperade som slagen mitt på upploppet. Jag tycker att han kändes trög. Loppet blev perfekt för honom och det var bara att köra rakt fram för att nå en finalplats. Det var något som inte stämde, säger Kenneth Haugstad efter diskvalifikationen med Heavy Sound (2).

ANNONS

Ämnen i artikeln