Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gio Cash vann finalen av Breeders Course

Andra starten i respektive karriär.
Då bjöd två tyskfödda tvååringar på en sevärd duell i onsdagens Breeders Course-final på Jägersro.
Segern gick till Gio Cash som tangerade det svenska rekordet.

Publicerad:

Finalen av Breeders Course för tvååringar lockade med 600.000 kronor i förstapris. Fyra uttagningslopp tog fram tolv finalister och det visade sig att två hästar från kvalet i Wolvega stod i särklass.

Dels hingsten Gio Cash som spetsade som han aldrig gjort annat, dels stoet Look of Love som kördes fram till dödens från spår tolv bakom bilen.

Båda hästarna gjorde sin blott andra start i livet varvet gick efter 1.14,0 på en för dagen något tung bana i Malmö. Ändå hade den tyskfödda duon gott om krafter kvar på upploppet.

Look of Love stred tappert hela vägen in i mål, men kom aldrig närmare än en längd. Efter 1.12,0 sista 500 meterna vann Gio Cash säkert på 1.13,1a/1640 meter – en tangering av Tae Kwon Deos svenska rekord för utländska hingstar och valacker.

– En väldigt bra tid. Han fick tävla men var stark. Det var perfekt, sade kusken och tränaren Dion Tesselaar i vinnarcirkeln.

– Det här är en väldigt bra häst. I dag var han snabb från start och sedan gjorde han allt själv.

Gio Cash tillhör Victor Gios första kull. Här i Sverige föddes 24 hästar efter honom i förfjol och en av dem har debuterat – Quantity of Time som har en seger på tre starter för Petri Salmela.

Tvåan Look of Love travade 1.13,2 och belönades med 300.000 kronor för sin fina prestation. Hon är uppfödd av Jean-Pierre Dubois och är en dotter till Ready Cash och La Reve som lämnat flerfaldiga V75-vinnaren Le Miracle efter Taurus Dream.

Bakom tätduon blev det dubbelt Kolgjini genom Hepburn och Bellissimo Face.

I Hästägarkannan för den äldre eliten hade Night Brodde spelarnas förtroende. Han kom närmast från två starter i italienska Cesena där han blev totaltrea bakom Vernissage Grif och Generaal Bianco i grupp I-löpningen Campionato Europeo.

Night Brodde tog ledningen och drog sedan i ett tufft tempo. 1.07,6 första 500 meterna blev till 1.09,6 på varvet.

Mot slutet av bortre långsidan närmade sig Zarenne Fas (e. Varenne) i andraspår och vid upploppets början var han hack i häl. När Johan Untersteiner vred ut hästen i banan avgjorde han enkelt och kom i mål på 1.10,2a/1640 meter, fyra längder före Night Brodde.

För Campo Bahia tog loppet slut i utgången av första sväng där han gick upp i vagn och galopperade.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Beat Generation tog hem Kriteriet Consolation. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

På Solvalla kördes Kriteriet Consolation där Jörgen Westholm fick revansch med Beat Generation (e. Bird Parker) som var trea bakom Donizetti och Mellby Jinx i sitt kriterieförsök. 

Den här gången hittade Westholm fritt fram från ledarens rygg och då avgjorde Beat Generation i ett nafs.

– Jäklar vad läcker han var när han fick luckan. Han bara flög till. Det var ruggigt tryck sista 150. Jag åkte bara med, sade Westholm i vinnarcirkeln.

–Han har det mesta men blev sjuk i mitten av sommaren och fick stå över. Han gjorde ett enormt lopp i tredjespår i kriterieförsöket och var inte långt borta. Det är häst under utveckling.

Beat Generation vann på 1.14,6a/2640 meter före Idomenio Sisu och Cool Kronos.

Kvällen på Solvalla avslutades med Oaks Consolation där Black Magic Eyes anförde fältet genom sista sväng. Hon var också först in på upploppet men undan för undan närmade sig Imhatra Am efter en löpning i andra par utvändigt.

Kort före mål slog hon klorna i ledaren och gick undan med en längd.

Imhatra Am är en dotter till Muscle Hill och den åttafaldiga miljonärskan Tamla Celeber. Hon inledde karriären hos Marcus Melander på andra sidan Atlanten och kom till Stefan Melander i somras. I debuten på svensk mark var hon tvåa och nu kom första segern i tredje starten.

– Jag trodde nästan att hon skulle utmana Great Skills i Sverigedebuten men då höll det på att bli passgång till slut. Det är en häst som är väldigt lätt att tycka om. Fin att köra och förnuftig. Hon har många bra ingredienser för en tävlingshäst, sade segerkusken Mats E Djuse i vinnarcirkeln.

Segertiden för Imhatra Am skrevs till 1.12,8a/2140 meter. Black Magic Eyes var tvåa i mål och följdes i sin tur av Aranka Face.

ANNONS