Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gloster Gladiator spräckte nollan

Första starten utan skor. Då kom första segern för Gloster Gladiator – och det var inte hårt i mål.
– Jag var inte beredd på att det skulle bli en sådan kick, säger tränaren och körsvennen Fredrik Berg.

Publicerad:
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Ingen seger på karriärens tolv första starter – däremot sex fjärdeplatser. Gloster Gladiator (e. Brad de Veluwe) kom till tisdagens tävlingar på Axevalla med en rad som förde tankarna till Sven Nylanders mästerskapsfacit på 400 meter häck.

För att råda bot på segertorkan ryckte Fredrik Berg skorna på fyraåringen. Det slutade med seger med ”halva upploppet” sedan Berg och Gloster Gladiator lämnat andra ytter på sista bortre långsidan.

– Jag trodde på en viss effekt, men kunde inte ana att det skulle bli en sådan enorm skillnad, säger Berg efter segern som togs på tiden 1.15,3a/2140 meter på hemmabanan.

– Att han har massa fyror i raden beror dels på att han har haft lite för kort näsa, dels på att jag har kört snällt för att bygga upp honom. Jag har hela tiden tyckt att det är en fin häst, men det har varit mycket nerver i honom. I dag agerade han helt annorlunda hela dagen och han hade heller ingen märkvärdig puls efter loppet. 

Vad tänker du om framtiden för Gloster Gladiator?
– Med dagens prestation på näthinnan känner jag att det vore roligt att åka ned till Skåne framåt hösten.

För att försöka kvala in till Derbyt?
– Ja. Nu drömmer jag högt – jag och ägarna ska förstås slå våra kloka huvuden ihop – men jag tror att 2600 meter är hans melodi. Han är stark i kroppen, orkar hålla farten och i dag visade han att han är snabb i benen också.

Segern var inte bara hästens första i karriären, den var också Bergs första som tränare i år.

– Det har gått trögt hela vintern, men nu har vi smygform på hästarna som är ute och startar. Ett skönt kvitto på att vinterträningen gjort dem gott. Jag känner jag mig väldigt nöjd, men om du hade frågat mig för någon månad sedan skulle du inte ha fått samma svar. 

Queen of Trixs överlägsen

En annan som imponerade var femåriga Queen of Trixs (e. Trixton) från André Eklundhs stall. Hon ryggade ledande Karat Band på lätta ben och avgjorde i ett nafs när denne galopperade i sista sväng. Queen of Trixs stack undan med fem längder och kom i mål på 1.12,9 – årets snabbaste tid av ett sto över medeldistans i Sverige.

ANNONS