Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Goop-seger på svenskt rekord

Björn Goop vann inte bara Norrlands Grand Prix med egentränade Aramis Bar, utan det blev dessutom svenskt rekord.
– Han var jättefin och det här var riktigt kul, sade Goop.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Björn Goop vann Norrlands Grand Prix för första gången. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Från andraspåret bakom bilen fick Peter Forsberg-delägde Aramis Bar (e. Napoleon Bar) en bra resa i andra par utvändigt samtidigt som Goop inte behövde vara med i 1.07-öppningen första 500. Men ekipaget tvingades ut först i tredjespår på sista bortre långsidan och skaffade sig sedan några välbehövliga längder i utgången av slutkurvan. 

Både tvåan Hail Mary och trean Global Adventure avslutade bra, men kunde aldrig gå i närkontakt med Aramis Bar. Den sistnämnde noterade segertiden 1.11,0a/2140 meter, vilket var nytt svenskt rekord för fyraåriga utländska hingstar och valacker. Det tidigare hade Cruzado dela Noche på 1.11,1.

– Aramis gick undan på ett bra sätt till slut. Hästen har behövt lopp i kroppen och det var roligt att han var så bra i dag. Norrlands Grand Prix var ett av delmålen för hans del, men jag har inte bestämt något om den kommande matchningen, sade Goop.

• I värmningen galopperade hästen. Blev du inte orolig då?
– Han gick lite för lätt balanserad då, men det ändrade jag till inför själva loppet.

Det här var Björn Goops första seger i Norrlands Grand Prix och belöningen blev 250.000 kronor. 

– Vi tävlar normalt inte så ofta med våra hästar här uppe i Norrland. På sistone har jag dock varit iväg och startat på rätt flitigt på många olika ställen och det har varit riktigt framgångsrikt och kul. 

Aramis Bar tog sin prismässigt näst största seger, då han vann ett grupp III-lopp på Vincennes i maj förra året med 323.000 kronor i förstapris. Ännu mera fick hästen för fjolårets fjärdeplacering i det italienska Derbyt.

Finalen av Norrlands Elitserie för treåringar (V64-3) bjöd på ett förstapris på 200.000 kronor. För tre år sedan segrade Petri Salmela-tränade Hesiod och nu var den dags för en ny fullträff för bodentränaren. Ulf Ohlsson hamnade i tredje par utvändigt med favoriten Hector Sisu (e. Zola Boko) och tvingades ut först i tredjespår 900 meter från mål. Ekipaget tog sig fram utvändigt om ledande Fire N'Fury 500 kvar och avgjorde sedan enkelt via 1.11,5 sista rundan. Det här var fjärde segern i tolfte starten.

– Han avslutade 1.09,6 sista 800 och var ändå inte tom i mål. Han är snabb ut och kommer ofta till spets, så det kändes bra att han kunde vinna på det här sättet bakifrån. Hästen är under härlig utveckling, sade Petri Salmela och fortsatte:

– Han är varken anmäld till E3 eller Kriteriet, så framöver lägger vi upp matchningen med siktet mot Breeders Crown. Det blir närmast ett tävlingsuppehåll och en träningsperiod istället.

I Norrländskt Varmblodsmästerskap (V64-1) dundrade Robert Bergh till spets bakom nioårige fuxen Balfour (e. Scipion du Goutier) och öppnade första 500 efter 1.12,1. Bergh fick sedan strypa tempot till 1.14,7 första 2.000, men det stod ändå och vägde mot utvändige Shocking Superman när den sistnämnde galopperade 100 från mål. Istället var det Bucks To Burn som närmade sig sista biten, men Balfour höll ändå undan säkert på 1.13,5a/2640 meter. Förstapriset var 100.000 kronor och det här var första segern i andra årsstarten.

I finalen av Positiva Kickens Ungdomsserie (V64-4) blev det lite överpace samtidigt som favoriten First Mel Hope (e. Tap In) gavs en perfekt resa i andra ytter av Marcus Lilius. Den Peter Eriksson-tränade femåringen spurtade till  knapp seger närmast före en starkt avslutande Orongo. Förstapriset i loppet var 50.000 kronor och dessutom fick Lilius 7.500 kronor i resecheckar. Totalsegraren i serien, Ludwig Wickman, fick samma summa.

I ett på förhand jämnt kallblodslopp (V64-2) spårade Kaj Widell från start till mål bakom Krister Wiklund-tränade Jo Sefin (e. Håkon Jo). Kaj höll jämnt 1.25-tempo där framme och kom i mål på 1.25,1/1640 meter. Förstapriset var 40.000 kronor.

I ett fyraåringslopp för ston (V64-5) blev det en dubbel för Per Linderoth. Han spurtade själv till seger med New Direction (e. Love You) från andra par utvändigt medan Young Highness höll bra som tvåa efter tuff öppning till spets för Ulf Eriksson.

ANNONS

Ämnen i artikeln