Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gott Klirr visade klassen

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Gott Klirr vann årets upplaga av Gunnar Wallbergs Minne. Segerkusk var Mats Djuse som tog en V75-dubbel i Gävle – precis som Daniel Wäjersten.

Publicerad:

15 kallblodiga hästar gjorde upp i Dubbelcupens final som kördes till minnet av Gunnar Wallberg. Förstapriset på 200.000 kronor gick till Gott Klirr (e. Åsajerven) från Jan-Olov Perssons stall.

Femåringen fick en löpning i andra ytter och avgjorde säkert när Mats Djuse gav honom marschorder. Segern var Gott Klirrs tredje för året och togs på tiden 1.23,7 över full väg. Länge ledande S.T.C.C.Faksen slutade tvåa, närmast följd av Rubus.

– Han gjorde ett kanonlopp. Det har känts bra hela veckan och han var riktigt fin hela dagen. Han verkar trivas bra med att springa barfota, travet har fungerat mycket bättre för honom på slutet, säger Djuse som dessförinnan slog de andra ungdomarna i ett försök till Diamantstoet.

Spetsseger från tillägg

Där körde han Argbiggan (e. Maharajah) till ledningen redan i första sväng efter en till synes perfekt start från tilläggsvolten.

– Nja, perfekt vet jag inte. Helt okej. Hästarna på start hade väl ingen riktig fart, så det såg nog lite bättre ut än vad det var, säger Djuse.

Han fick sedan sällskap av brodern Magnus som sände fram Lady Youline i dödens. De var fortsatt främst på sista bortre långsidan, men i slutkurvan skakade Argbiggan av sig den utvändiga konkurrenten och gick undan till en säker seger på tiden 1.15,4 över lång distans.

– Det blev enkelt när vi fick bestämma lite där framme. Det var en trevlig upplevelse att köra henne, säger Djuse.

Argbiggan vann för andra gången i år och har hittills inte missat pallen den här säsongen. Hon tränas av Rickard Svanstedt.

Kampen om andraplatsen blev en jämn historia. Så jämn att inte ens målkameran kunde skilja And Stitch och Infinite Knight åt.

Merritt vann på topptid

Daniel Wäjersten och Merritt (e. Super Photo Kosmos) hamnade långt bak i klass I-försöket över full väg. Fjärde par utvändigt var inte vad Wäjersten hade hoppats på, men efter 1.11,9 på varvet steg förhoppningarna.

– Jag hade lite tankar på att gå, men det var bra tempo.  Dessutom hade Jormas häst (Mas Capacity) galopperat, därför valde jag att sitta kvar.

Wäjersten följde sedan med i tredjespår på borte långsidan och attackerade vid upploppets början. Då avgjorde Merritt i ett nafs och kom i mål på 1.12 blankt.

– Jäkligt imponerande. Jag hade 1.10,5 sista varvet ute i spåren.

I och med segern kvalade Merritt in till finalerna hemma på Bergsåker i slutet av juni.

– Det kan bli något lopp före det, vi får se. Starten är hans akilleshäl – både i volt och auto – men annars är det otrolig häst. Han är riktigt bra på att hålla farten länge.

“En riktig toppdag”

Wäjersten vann sedan som lånekusk bakom Heading Reference (e. Scarlet Knight) i silverdivisionen. Håkan Skoglunds häst tog sig förbi Viking Brodde precis före mål och skrällde till nästan 70 gånger pengarna. Klockan i mål visade 1.12,5 över lång distans.

– Det blev en riktig toppdag. Heading Reference är en jättefin häst som gjorde det bra i dag. Han gick i andraspår och det är inte lätt när det går så fort, säger Wäjersten.

Fjärde raka segern

Vikens High Yield (e. Love You) går från klarhet till klarhet. Robert Bergh överlät tömmarna till Per Lennartsson som körde den sexårige valacken för första gången. Ekipaget blev hängandes i tredjespår runt första sväng, men kunde överta kommandot efter 550 meter. Efter att ha varvat på 1.14,2 stegade Vikens High Yield enkelt undan på tiden 1.13,1/2140 meter.

– Ett perfekt träningsjobb inför finalen nästa helg. Han kändes oslagbar. Han har ett fantastiskt steg och brukar ingen energi under vägen, sade Lennartsson.

Vikens High Yield närmar sig miljonen intjänat. Lördagens seger var hans fjärde raka och den tionde i karriären.

Närmast bakom vinnaren inkom Ribaude medan tredjeplatsen gick till Concrete Dee som mestadels travade i rygg på ledaren.

Revansch för Linder och Kihlström

Fredrik Linder och Örjan Kihlström hade större ingen lycka med Falcon Am i bronsdivisionen. Duon fick revansch ett par timmar senare. I klass II-försöket som avslutade V75-omgången blev det seger för fyraårige Expensive (e. Offshore Dream) som infriade spelarnas förväntningar.

Efter en lugn start körde Kihlström fram till dödens och kontrollerade sedan händelserna. Ready Doc avslutade positivt från kön, men kom aldrig närmare än en hals. Segertiden skrevs till 1.11,7 över kort distans – nytt rekord för Expensive som har två framgångsrika morbröder i Oracle och Standout.

Ready Doc slutade alltså tvåa medan B.G.Pastor Jonte lade beslag på tredjeplatsen.

I en klass för sig

I premiärupplagan av Mofaksans Stolopp gick segern till Norge. Åsrud Vilja (e. Järvsöviking) utmanade självaste Månprinsen A.M. häromveckan och var nu överlägsen med Örjan Kihlström i sulkyn. 

Tor Örjan Johansens häst vann med fem längder på tiden 1.22,7 över 2180 meter. Elitkampen nästa?

ANNONS

Ämnen i artikeln