Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Grislefaksen G.L. vann Verners lopp

BROMMA. Grislefaksen G.L. har växt ut till ett av världens bästa kallblod. På Solvalla vann han Verners lopp i övertygande stil.
– Som nioåring har han fått sitt genombrott i eliten, säger Öystein Tjomsland.

Publicerad:

(TV: BIlder från ATG)

Tio högklassiga kallblod gjorde upp i Verners lopp på Solvalla. Tangen Bork tog ledningen och fick tidigt stallkamraten Grislefaksen G.L. (e. Järvsöfaks) på utsidan. Trots den tuffa resan hade han ett tidigt grepp på ledaren och gick undan till en enkel seger på 1,23,5a/2140 meter. I sulkyn satt tränaren Öystein Tjomsland.

– Prestationen var väldigt bra. Han var med i körningen första 200 metrarna. Sedan tog vi emot Eld Rask när han kom på första långsidan. Då blev han väldigt pigg men i sista sväng kände jag att det fanns våldsamt mycket i honom. Han gick 1.13,5 över upploppet och det var väldigt starkt, säger Öystein Tjomsland.

Grislefaksen G.L. har vunnit 21 lopp på 63 starter men det är först i år som han verkligen gjort sig gällande i den högsta eliten. Han har varit hos Tjomsland sedan i maj och tränades innan dess av sin ägare och uppfödare Gustav Larsen.

– Han har haft gaffelbandsskador och därför tränas han på en specialbana hemma i Norge. Han har lyft sig till att vara en av de absolut bästa kallbloden. Det visade han i dag och med den överlägsna segern i Nordiskt Mästerskap i oktober. Även fast han är nio år har han fått sitt genombrott i eliten i år. 

Vad väntar framöver?

– Möjligen kan det bli någon start hemma i Norge. Något som är helt säkert är att vi inte kommer starta på vinterbana med tanke på hans ben. Då kommer vi hellre ut tidigt på våren. Han kan nog vara med i Elitkampen.

“För bra för att vara sant”

Gustav Larsen var också på plats på Solvalla. Han var mäkta imponerad över sin häst som nu har fem raka segrar varav de tre senaste i olika länder. Sverige, Norge och Finland.

– Jag hade lite tro på att han skulle vara med och kämpa om det, men att han skulle vinna på det sättet är nästan för bra för att vara sant. Han har enorm styrka och har vuxit rätt in i eliten, säger Gustav Larsen som berättar om varför han valde att lämna över träningsbiten till Öystein Tjomsland.

– Jag har lite dåliga träningsförhållanden men hos Öystein är det fantastiskt fint. Han startade på Momarken i mars och fick en liten blödning på ett gaffelband. Då behandlade vi men jag ville inte fortsätta köra honom hemma. Då lämnade jag honom till Öystein.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Soundtrack var ensam på banan på Jägersro. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Omgången delades mellan Solvalla och Jägersro. På den senare banan tog fyraårige Soundtrack (e. Ready Cash) sin första seger i Tomas Malmqvists regi. Hästen är uppfödd och ägd av den franska legendaren Jean Pierre Dubois och tränades tidigare av Timo Nurmos. I mitten av september kom han till Tomas Malmqvist. 

I onsdagens lopp klev han fram utvändigt om ledaren med drygt ett varv till mål och var sedan överlägsen. Tiden blev 1.13,8a/2140 meter och Ken Ecce satt i sulkyn.

– Det är verkligen en fin häst. Jag har kört lite jobb med honom och då blev jag besviken men när det blev tävling var det verkligen annorlunda, säger Ken Ecce i vinnarcirkeln.

Fullständiga resultat från Solvalla och Jägersro hittar du i Travrondens tävlingscenter.

ANNONS

Ämnen i artikeln