Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Guld till Hans R Strömberg trots tuff öppning

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Xerava C.D. kunde trots en tuff öppning vinna Guldstoet på Axevalla. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Hans R Strömberg var inte nöjd efter 500 meter, men till slut stod ändå hans treårssto Xerava C.D. som vinnare av Guldstoet på Axevalla (GS75-6).
– Det här var fantastiskt. Jag har aldrig tidigare haft någon häst som varit så här bra så här tidigt, sade Hans R Strömberg.

Publicerad:

Mats E Djuse fick chansen bakom Xerava C.D. (e. Uncle Lasse) den här gången. Från innerspåret lyckades han hålla ledningen med hjälp av kurvan, men sedan blev det ytterligare en tryckare från Per Nordström med Julia Sisu. Så första 500 avverkades efter 1.09,8.

– Jag trodde inte att det skulle räcka hela vägen efter den öppningen. Men hon har verkligen en jäkla skalle, sade skötaren Martina Jonsson i ATG Live.

Djuse fick strypa temot till 1.13,3 första varvet och han testade sedan att rycka mitt i slutsvängen. Trion Lilian Young (tvåa), Kayla Westwood (trea) och Hill Of Cash (fyra) avslutade alla riktigt bra men det var för långt fram till Xerava C.D, som nu tog sin femte seger i sjätte starten.

– Man måste säga att det varit spikrakt hela vägen med henne. Vi körde in hästen redan i april som ettåring. Hon är så cool och helt avslappnad och bara travar, kommenterade Hans R Strömberg, som hade tänkt låta Xerava C.D. tävla barfota runt om samt med jänkarvagn för första gången.

Men han ändrade sig några dagar före dagens start.

– Jag hade så dåligt att träna på hemma och hann aldrig med att testa något före. Därför fick hon fortsätta med sin vanliga balans. Xerava springer ju rätt snabbt med skor på också. De handlar dock om lätta järn fram och aluminium bak.

Segertiden blev 1.13,8a/2140 meter och förstapriset var fina 350.000 kronor.
– Det här känns jättestort. För mig är i alla fall Guldstoet ett klassiskt lopp. Nu siktar vi närmast in oss på Breeders Crown-försök under midsommarhelgen hemma i Rättvik den 25 juni. Det här innebär att vi står över första E3-svängen eftersom försöken är redan den 16 juni på Bergsåker. Det blir för tufft att gå ut i båda, speciellt om man skulle ta sig till final. 

I Rättvik ska även stallets stora kändis On Track Piraten ut. Frågan är om det verkligen blir sista starten då?

– Det blir i alla fall sista starten i Rättvik. Han har ju fått ett wildcard till Midsommarloppet.

Första för Emilia

Emilia Leo hade inte tidigare vunnit damloppet Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp (GS75-7), men i år var det dags. Med familjehästen No Doubt (e. Make It Happen) kunde Leo tidigt köra sig till spets och efter 1.10,2 första 500 lugnade hon ner till 1.13,7 det inledande varvet. En duktig Hattusa (Kajsa Frick) utmanade över upploppet men No Doubt svarade säkert och vann på 1.13,4a/2140 meter.

– En jätteskön seger men den här hästen är en riktig pajas. Han spelar Allan hela tiden och kallas också därför för just Allan i stallet. I dag tänkte han galoppera i sista sväng, men jag har lärt mig att man då ska skrika åt honom. Däremot hjälper det exempelvis inte att lägga pisken på honom, sade Emila Leo i GS75-sändningen.

Direkt efter segern visade ”Allan” lite av sina hyss. Han vägrade nämligen att fira i vinnarcirkeln. Så Emilia fick helt enkelt bara åka hem till stallet på direkten. Det kunde hon ändå göra med ett stort leende, då förstapriset i dag var hela 150.000 kronor. Dessutom kan hon nu även bocka av det här loppet.
– Ett häftigt lopp att vinna, jättestort.

Stor dramatik

I det andra och sista testet till Stochampionatet (GS75-4) blev det stor dramatik. Victor Roslett såg ut att ha avgjort loppet mitt på upploppet med Donna Summer efter bra spurt från fjärde par utvändigt. Men den David Persson-tränade fyraåringen galopperade då plötsligt bort sig. 

– Hon började tröttna och slog sig på ett knä, förklarade Victor Rosleff i GS75-sändningen.

Istället kunde nu Per Nordström spurta till vinst med Good Vibes (e. Django Riff) efter en perfekt smygresa i andra par ytter.

– Det här är en tuff dam som fick gå sig rejält trött senast men som tagit det loppet på bra sätt. Hennes stora mål i år är Derbystoet på Jägersro och närmast siktar vi på Stosprintern i Halmstad, sade Per Nordström i vinnarcirkeln och han fick förstås även frågan om Stochampionatet.
– Det loppet står vi nog över. Jag tycker det är väl tufft med bara nio dagar mellan försök och final.

Sexårige Ultion Face (e. Joke Face) slog till i GS75-öppningen för Adrian Kolgjini. Den forne derbyfinalisten avgjorde enkelt från tredje ytter och tog faktiskt sin första seger sedan september 2020.

Anders Svanstedt skrällde rejält med Mikael Wallgren-tränade femårsstoet Olga Lock (e. Turbo Sund) i GS75-2. Hon stack direkt till ledningen och gick sitt eget lopp där framme i täten med många längder ner till övriga. Olga tog sin första seger i 27:e starten till drygt 85 gånger pengarna och segertiden blev så bra som 1.12,9a/1640 meter.

Dan Widegren-tränade fyraåringen Black Fire (e. Panne de Moteur) imponerade från dödens för Gustav Johansson i GS75-3. Det här var andra raka vinsten för den här hästen som inledde karriären som treåring med tre raka vinster.

Hemmatränaren Ville Karhulahti tog årets första kusk- och tränarseger genom Heartbeat Julie (e. Django Riff) i ett lopp för fyraåriga ston (GS75-5). Från dödens kopplade ekipaget ett knappt grepp sista biten mot ledande Golden Rain.

I ett montélopp före GS75-starten noterade sig den före detta Prix d'Amérique-hästen Valokaja Hindhö (e. Great Challenger) för ett nytt svensk rekord för utländska hingstrar och valacker. Elvaåringen vann på 1.13,9/2180 meter för Iina Aho.

Rätt GS75-rad:

10–6–6–10–5–1–4

7 rätt: jackpot
6 rätt: 122.540 kronor
5 rätt: 2.323 kronor

ANNONS

Ämnen i artikeln