Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gunnar Kylén och Mine Lotta bäst i Lindesberg

Gunnar Kylén fick Mine Lotta sommaren 2018 när kretsen kring hästen gav upp.
Nu står hon med sex segrar och förgyller Årjängtränarens vardag.

Publicerad:

Sexåriga Mine Lotta (e. Hellin Faxen) inledde sin karriär hos Geir Flåten. Där gjorde hon tre starter, men efter att ha utgått felfri i en start valde kretsen kring hästen att ge upp. Chansen fick Gunnar Kylén – som tog den.

– Jag fick hästen gratis, faktiskt. Hon var väldigt besvärlig och bångstyrig då, men har bättrat sig på alla plan måste jag säga. Hon har väl fortfarande tendenser att stanna om man kör för tidigt med henne, men jag har aldrig tvivlat på henne som många andra verkar ha gjort. Vi vet vad hon kan, säger Kylén.

Med vi menar han främst han själv och Frida Johansson, en ung granntjej född 2003 som började hjälpa till i stallet för en tid sedan.

– Hon har faktiskt varit till stor hjälp då hon rider Mine Lotta en hel del. Frida har tagit licens och kört en del juniorlopp nu i år. Så det är kul för henne också att komma in i travet och se att hårt arbete lönar sig.

Söndagens seger på 1.27,4/1640 meter i Lindesberg var hästens första vinst sedan mars månad i fjol.

– Det har varit mycket otur för henne med dåliga ryggar och så vidare. Det gäller att köra på chans med henne och då blir det att man sitter fast ibland, men i dag var det vår tur, vilket jag är tacksam över.

Gunnar Kylén har hållit på med hästar sedan han var 15 år gammal. Numera, som 73-åring, är han pensionär med sex hästar på träningslistan.

– Jag slutade jobba när jag var 63 år. Då började jag istället hos Olav Mikkelborg som hade en filial i Sverige. Där var jag i tre år innan jag började fokusera på mina egna hästar. Olav är en mycket bra person och vi har kontakten än i dag. Så det var kul att se hur han tänkte kring träning.

Bland de sex hästarna finns förutom Mine Lotta även hennes ett år yngre helsyster Dine Lotta.

– Och precis som för Mine Lottas del var det en del strul med Dine Lotta när hon kom. Hon var dålig i en has, men nu börjar vi komma rätt på det och snart blir det kval. Det är en fartfylld dam, precis som systern.

Tränar, det gör man i de värmländska skogarna.

– Jag kör med fyrhjulsvagn och det brukar bli turer på två timmar per häst. Sedan rider som sagt Frida en del av hästarna också för lite variation. Så det är väldigt roligt. Jag tycker det är härligt varje dag jag får gå till stallet.

Vad som väntar Mine Lotta framöver? Det återstår att se.

– Hon var ju fruktansvärt laddad i dag. Hon blev till och med förbannad på mig när jag försökte ta upp henne för att gå till attack i sista sväng. Men när jag väl fick ut henne gick hon väldigt bra. Så vi får se. Hon kan speeda nedåt 1.20-1.22. Men vi får försöka fortsätta hitta lite vettiga lopp till henne. Det var oavsett vad kul och skönt att segern kom nu igen. Den var efterlängtad.

I och med söndagens seger ståtar Mine Lotta med sex segrar på 41 starter och drygt 350.000 kronor insprunget. Rekordet, 1.25,2ak, det sprang hon på hemmabanan Årjäng under fjolåret.

ANNONS

Ämnen i artikeln