Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hagoorts succé i Treåringseliten

Nederländske Paul Hagoorts hästar dominerade årets upplaga av Treåringseliten som även var finalen av Breeders Course. De tre första i mål var från hans stall.
– Det här är det bästa, helt fantastiskt, säger tränaren.

Publicerad:
Foto: TR BILD
Robin Bakker sätter dit Hurricane D.K. (nummer elva) närmast före stallkamraterna Monastery Boko (nummer sex) och länge ledande Diapason. Foto: TR BILD

Paul Hagoort hade en smått sagolik halvtimme på Solvalla. Strax efter klockan 16 vann hans Mister F Daag ett försök till Elitloppet, loppet efter var finalen I Breeders Course med en miljon till vinnaren. Där hade den nederländske tränaren de tre första i mål.

Vann loppet gjorde Hurricane D.K. (e. Father Patrick) som fick gå en repa i tredjespår från start, sedan fick han andra utvändigt och därifrån bet spurten bäst. Hästen vann på tiden 1.13,0a/2140 meter före Monastery Boko och Diapason, alla tränade av Paul Hagoort. Robin Bakker satt bakom vinnaren.

– Det blev perfekt, jag gillar den här hästen och jag trodde på honom. Paul hade tre hästar i loppet, tre riktigt bra hästar, det går inte att säga vilken som är bäst. Spåret var inte så bra, men jag fick en bra bra position, efter 500 meter var jag i andraspår och han stod för en bra avslutning, säger Bakker.

Robin Bakker är en välmeriterad kusk som vunnit många lopp, men innan söndagen hade det inte blivit någon seger på Solvalla.

– Jag har alltid haft otur på Solvalla förut. Elitloppsförsöket var min första seger här, så jag är självklart glad.

Paul Hagoort var naturligtvis mycket glad efter finalen i Treåringseliten.

– Han gjorde en fantastisk prestation, det känns välförtjänt. I försöket fick han göra allt jobb själv och blev slagen av de andra två. Han hade turen att få en bra position i finalen och han lyckades vinna. Diapason fick göra en del jobb i ledningen, han höll bra och Monastery Boko gjorde också en bra prestation. Jag trodde ungefär lika mycket på de innan loppet. Allt hängde på vilka lopp de skulle få, säger Hagoort.

Hagoort berättar att alla tre hästarna är ungefär lika kapacitetsmässigt, men att deras egenskaper skiljer sig.

– Diapason och Monastery är snabbare och Hurricane är mer stark.

Vilka är de största loppen för dessa hästar under säsongen?

– För Diapason är det Italienska derbyt. Monastery är en svenskfödd häst så där är det de stora loppen i Sverige. Hurricane är inte anmäld till de klassiska loppen i Danmark så där väntar lopp i Nederländerna och Tyskland.

Hur många treåringar har du?

– Ungefär 25 stycken.

Och du har de tre främsta i Breeders Course finalen

– Det här är det bästa, helt fantastiskt.

Detta var Paul Hagoorts andra raka seger i Treåringseliten. Förra året storskrällde hans Love You Too till nästan 90 gånger pengarna hos ATG, och i år blev det alltså en trippel i miljonloppet.

ANNONS

Startlista


Solvalla , Lopp 8

Håkan Wallner Memorial - Treåringseliten - Breeders Course 3 years old 2022 First Final (Gr I Int) • 2140 m • Autostart
Förstapris: 1 000 000 kr
Håkan Wallner Memorial - Treåringseliten - Breeders Course 3 years old 2022 First Final (Gr I Int) 3-åriga. Körsvenskrav kat. 1. Körsvenner födda 040529 eller tidigare. 2140 m. Autostart. 12 startande. Pris: 1.000.000-500.000-250.000-135.000-75.000-40.000 kr (6 priser). Lägst 2.500 kr till alla tävlande. Hederspris till segrande hästs ägare, tränare, körsven, uppfödare och hästskötare. Hederstäcke och lagerkrans till segrande häst.

Ämnen i artikeln