Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hail Mary starkast i Derbyt

Robert Bergh är derbyvinnare igen. Med egentränade Hail Mary tog Bergh en smått överlägsen seger till slut.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:

Tre gånger tidigare har Robert Bergh vunnit Svenskt Travderby. I år kom fjärde segern. Med egentränade Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) höll Bergh upp ledningen från start, för att efter ett drygt halvvarv släppa ifrån sig kommandot till Usain Töll och Wilhelm Paal.

Kort senare var Bergh ute i andraspår för att överta kommandot på nytt och första varvet klockades efter 1.12,9. Sedan var Hail Mary först hela vägen. Fyraåringen passerade 2000 meter efter 1.13,8 och stack sedan undan och vann med ett par längder på 1.12,8a/2640 meter.

– Det är fantastiskt att få vinna det här loppet igen. Man blir väldigt stolt som tränare att få göra det. Jag förstod att alla ville komma fram och ta position. Det är en kuslig kapacitet i den här hästen. Jag kände i värmningen att hästen var där han skulle vara, säger Robert Bergh till Kanal 75.

1300 meter från mål avancerade Örjan Kihlström och Don Fanucci Zet till positionen först utvändigt om ledaren och därifrån tog Don Fanucci Zet hem silverpengen före en starkt avslutande Aetos Kronos.

– Vi får vara jätteglada över att vi blev tvåa. Vi var aldrig nära Hail Mary. Det strulade lite för oss, men Hail Mary fick också jobba lite i inledningen, säger Örjan Kihlström till Kanal 75.

Magnus A Djuse efter tredjeplatsen med Aetos Kronos.

– Aetos Kronos var fruktansvärt bra, minst två snäpp bättre än när han vann uttagningen. Men tyvärr ville ingen köra på innerspår så vi kom aldrig ner i andraspår utan jag var tvungen att backa ner sist. Sedan hade jag inget annat val än att prova i tredjespår 900 meter kvar, tyvärr fick vi ingen riktigt bra draghjälp heller men han avslutade otroligt över upploppet och någon meter till så är vi tvåa. Prestationen var som sagt fruktansvärt bra och jag är nöjd med placeringen men hästen hade varit värd en bättre löpning. Han gick under 1.10 sista kilometern i tredje- och fjärdespår.

Mats E Djuse körde sitt första Derby – och blev oplacerad med Johan Lejons Galantis.

– Galantis blev lite för pigg i starten och slog ihop och galopperade, Vi tappade cirka 20 meter samt förlorade någon position. Sedan gjorde han ett bra lopp och det var nära att vi fått en prisplacering. Det var väldigt roligt att få vara med i Derbyt, loppet var väl som vilket annat lopp som helst att köra men det har varit väldigt mycket inför loppet under veckan.

För Robert Berghs del var det första segern i Svenskt Travderby på 17 år – och för fjärde gången i ordningen. 2003 segrade Bergh med egentränade Tsar d’Inverne, 2001 med Hilda Zonett och 1997 med Remington Crown.

Hail Mary är med i premiechansen vilket gör att förstapriset uppgick till 4.000.000 kronor. Hail Mary har vunnit 14 av sina 17 starter och har sprungit in 5.373.000 kronor.

Segrande Hail Mary sköts av Charlotte Andersson.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln