Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Han är huvudet högre än de andra"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Arnold Mollema tränar den tyske derbyfavoriten Keytothetill. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Söndagens tävlingar på Mariendorf bjöd på kval till Tyskt Travderby. En svensktränad häst gick vidare till finalen där Keytothehilll är hästen att slå.

Publicerad:

När hans uppfödning Hail Mary vann svensk travsports blå band var Jörgen Sjunnesson i Berlin för de tyska derbyuttagningarna. Sjunnesson körde treårige Toto Barosso åt Peter Untersteiner och ekipaget tog sig vidare till final som tvåa bakom Straight Flush (e. Pastor Stephen) i ett söndagens fyra försök.

Toto Barosso är en son till Ready Cash och ägs av Leif Bergwall.

– Jag körde med stora marginaler eftersom huvudgrejen var att kvala in. Han är lite komplicerad, så jag vågade inte ta några riktiga chanser. Jag tog det lugnt från början för att han skulle gå felfritt och sedan blev det utvändigt om en okej häst. Toto Barosso gjorde det bra och avslutade riktigt starkt in i mål, säger Jörgen Sjunnesson.

De andra uttagningsloppen vanns av Wild West Diamant (e. Muscle Hill), Cunningham (e. Love You) och Keytothehill (e. Quite Easy U.S.). Den sistnämnde imponerade när han tog sin sjätte seger på kvalens snabbaste tid: 1.12,5.

Keytothehill kördes av den tyske legendaren Heinz Wewering och tränas i Nederländerna av Arnold Mollema. Den 20 september kan han ta hem Triple Crown och i samma veva se till att det blir holländsk seger i det tyska derbyt – för åttonde året i följd.

– Keytothehill är huvudet högre än de andra. Ingen tvekan om det. Han blir favorit, men det blir ingen enkel resa till seger, säger Jörgen Sjunnesson.

Vad tror du om Toto Barossos möjligheter?
– Jag tror att han har goda chanser att vara bland de tre, men jag blir inte förvånad om han vinner. Peter kör honom i Derbyt och det är en fördel. Han känner hästen bäst. Dessutom har Toto Barosso provat på banan i Berlin nu och det tror jag att han har stor nytta av.

FAKTA

Startlista: Tyskt Travderby

 1. Straight Flush – Wolfgang Nimczyk
 2. Wild West Diamant – Paul Hagoort
 3. Keytothehill – Arnold Mollema
 4. Cunningham – Wolfgang Nimczyk
 5. Gold Cap B.R. – Cees Kamminga
 6. Toto Barosso – Peter Untersteiner
 7. Venture Capital – Wolfgang Nimczyk
 8. Because You Love Me – Erwin Bot
 9. King of Greenwood– Hugo Langeweg jr
 10. Black Jack – Rudolf Haller
 11. Dream Fashion – Jan Thijs de Jong
 12. Pergamon S. – Stefan Schoonhoven

Loppet körs på Mariendorf i Berlin den 20 september. Distansen är 1900 meter och i potten finns drygt 200.000 euro.

ANNONS

Ämnen i artikeln