Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Han tog hand om den rosa biljetten

Foto: TR MEDIA BILD
Joakim Lövgren och Racing Mange höll undan från ledningen och inkasserade en rosa biljett. Foto: TR MEDIA BILD

Finalen av gulddivisionen tillika Vägen till Elitloppet blev en fartfest. Lövgrens adept var starkast till slut – och lade beslag på en fribiljett till Elitloppet.

Publicerad:

1.09,7a/1609 meter blev segertiden i finalen av gulddivisionen, Vägen till Elitloppet. Joakim Lövgren var beslutsam i spetsstriden och tryckte sig till spets genom första sväng med Racing Mange (e. Orlando Vici).

Den sjuårige hingsten öppnade första halvvarvet på 1.08,1 för att sedan varva på 1.10,5. Racing Mange gick sedan undan till seger närmast före Conrads Rödluva och Billie de Montfort. Vinnaren avslutade sista 500 meterna efter 1.09,1. I och med segern fick Racing Mange den tolfte inbjudan till Elitloppet.

– Jag hade bra feeling efter värmningen. Det var det bästa jag känt i hästen i värmningsväg i år och jag fick de signalerna jag behövde för att våga ladda med honom. Formen fanns i hästen och jag hade en bra känsla när jag körde upp till bilen, säger Joakim Lövgren.

Hur gick tankarna under loppets gång?

– Jag var väldigt nöjd med att hästen slappnade av efter 400 meter och att vi fick hämta andan en stund.

Och över upploppet?

– Rödluvan kom ut så pass tidigt. Jag hade alla helst velat ha henne kvar i rygg ett tag till. Men det är bra löphuvud på Mange. Det är många gånger han gjort strålande insatser, men fått nöja sig med att vara tvåa, trea eller fyra i mål. Han har verkligen rätt inställning.

Racing Mange inledde sin tävlingskarriär som tvååring där han bland annat var tvåa i Svensk Uppfödningslöpning. 2019 sprang han in 1,7 miljoner kronor och vann bland annat storloppet Kymi Grand Prix vilket är hans största triumf under hela karriären. Segern i Finland betalade drygt en miljon kronor och togs närmast före Next Direction och Handsome Brad. 

Racing Mange har genom hela karriären funnits i Joakim Lövgrens regi. Joakim Lövgren köpte in hästen på Elitauktionen 2014 för 60.000 kronor. Han ägs idag av Aac Nybrostrand Invest AB & YTAAB AB.

– Jag köpte honom på auktion som ettåring. Han visade tidigt att han var en talang och vi matchade honom som tvååring där han tjänade nästan en miljon. Han är ett fint exempel på att man kan ha kakan kvar och äta den. Vi har varit lyhörda med honom och när han velat ha en paus har han fått det. Samtidigt har han ställt upp i många storlopp. Men jag tror som sagt att han värmt bättre någon gång än vad han gjorde den här gången. Vi kan fortsätta hoppas på att får en lika fin säsong som förra året.

Segertiden på 1.09,7a/1609 meter är den snabbaste tidsnoteringen i Sverige i år – och det snabbaste Racing Mange sprungit någonsin. Men Joakim Lövgren tror att det finns ytterligare tiondelar att kapa.

– Det var ingen riktig värme idag. Värmen tror jag kan göra en halv sekund ungefär. Men det spelar egentligen ingen roll. Vid varma förutsättningar springer alla hästar fört. Jag är nöjd med hans insats idag och det var bra gjort av honom att klara av full körning från start och ändå kunna ta hem segern.

Hur ser veckan fram till Elitloppet ut för honom?

– Det blir mycket vattenband, skritturer i skogen och mycket tid i hagen. Han får lov att vara häst och vara mentalt kaxig. Det är det han lever på. Han tycker själv att han är en tuffing. Det är lätt att få honom att trivas om dagarna. Sedan kommer vi att jobba med massage och hålla hans kropp så smidig som möjligt.

Solvallas sportchef Anders Malmrot imponerades av Racing Mange prestation i Gävle.

– Dagens inledning var imponerande och han kommer verkligen inte att göra bort sig. Han är en stenhård häst med härlig teknik som har varit med i tuffa lopp hela karriären, säger Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

Segern betalade 300.000 kronor och var den elfte i Racing Manges 55:e start. Han har sprungit in 4.388.942 kronor.

Joakim Lövgren har varit med i Elitloppet tre gånger tidigare. Alla gånger med egentränade Brioni – och han har minst sagt goda minnen att blicka tillbaka på. 2011 räckte det hela vägen till seger då Brioni segrade på 1.10,5a/1609 meter närmast före Rapide Lebel och Rakas.

Året före det blev Brioni trea i finalen bakom segrande Iceland och Torvald Palema som tvåa. 2012 tog sig även Brioni till final där han slutade oplacerad. Det året segrade Commander Crowe före Arch Madness och Classic Grand Cru.

FAKTA

Följande hästar har bjudits in till Elitloppet 2020

Häst – Tränare

 • Vivid Wise As – Björn Goop
 • Elian Web – Katja Melkko
 • Chief Orlando – Pia Huusari
 • Attraversiamo – Svante Båth
 • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Looking Superb – Frode Hamre
 • Makethemark – Petri Salmela
 • Cokstile – Rocco Spagnulo
 • Sorbet – Daniel Redén
 • Earl Simon – Jarmo Niskanen
 • Racing Mange – Joakim Lövgren
ANNONS

Ämnen i artikeln