Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hemmaseger direkt i silver

Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD
Daniel Wäjersten spurtade hem silverförsöket bakom Håkan Skoglund-tränade Heading Reference. Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD

Håkan Skoglund-tränade Heading Reference ordnade hemmaseger direkt i det inledande silverförsöket på Bergsåker.
– Det känns otroligt att ha en så här fin häst, sade en väldigt nöjd Skoglund.

Publicerad:

Sexårige Heading Reference (e. Scarlet Knight) hade redan vunnit både försök och final i silverdivisionen tidigare i år och nu var det alltså dags igen. Daniel Wäjersten hittade tredje par utvändigt och var nöjd när Dom Perignon öppnade första 500 efter 1.10,4 och varvet efter 1.12,8. Wäjersten gick på först i tredjespår 650 kvar och det bet bra ända in i mål. Knappt 50 kvar var saken klar och det hela underlättades av att Sir Henry P.Hill galopperade i utgången av sista kurvan.

– Jag tycker att Heading Reference har allt. Han är både stark och speedig och jag tror att hästen kommer att bli en riktigt vass sprinter, fortsatte Håkan Skoglund, som kunde notera segertiden till 1.13,6a/2140 meter.

I kallblodsloppet (V75-2) pratade de flesta om Våler Nikolai och Åsrud Vilja från 40 meters tillägg. Men Mats E Djuse satt bra till i tredje ytter bakom Jan-Olov Persson-tränade B.W.Rune (e. Tekno Odin) och svarade attacker via tredjespår dryga varvet från mål. Det blev dock dödens sista 800 när Erik Adielsson övertog ledningen med Våler Nikolai. Men trots detta visade B.W.Rune härligt stridsmoral när han avgjorde sista biten in i mål på 1.24,2/2160 meter. Det här var femåringens första V75-seger, men han vann bland annat i ett försök av kallblodsdivisionen i Gävle den 9 april i år. Då blev det 100.000 kronor – i dagens final det dubbla! De allra största pengarna hittills tjänade dock B.W.Rune förra året som tvåa i det norska Derbyt.

I Diamantstoet (V74-4) var det rejält stökigt innan loppet kom igång. Flera omstarter och flera materialfel gjorde att många hästar blev ordentligt stressade.

En av dem som stressade upp sig var favoriten Matilda Cash (e. Djali Boko) och då starten gick var Carl Johan Jepson chanslös att få iväg henne felfritt och hon var en av många som galopperade bort sig.

Ella Pace (e. Gift Kronos), med sin tränare Oskar Kylin Blom i sulkyn, var en av hästarna som fick åka av banan innan loppet då hon knäckte chekremmen. Man valde att plocka bort den och hon fick springa loppet utan remmen.

Det visade sig vara perfekt. Kylin Blom styrde henne till ledningen från spår två och sedan släppte hon inte förbi sig någon. Segertiden blev 15,8/2140 på den smetiga banan.

– De som läst tipsen i veckan och de som ringt och pratat med mig vet att jag trodde mycket pop henne idag. Jag siktade på ledningen och då visste jag att hon var hästen att slå. Hon var så bra som jag hade hoppats på. Det känns som det var längesedan jag vann lopp så det känns skönt nu, sa Oskar Kylin Blom.

Zooropa (e. Raja Mirchi) gjorde en stark insats som tvåa efter ett lopp mestadels i dödens.

I klass 2-försöket blev det rena rama defileringen för favoriten Trumpie (e. Brad de Veluwe) med sin tränare Nicklas Westerholm i sulkyn. Treåringen visade upp sin startsnabbhet från bricka ett bakom bilen.

Jeanne d'Arc Boko (e. Timoko) gjorde ett försök att utmana om ledningen men körande Angelica Klockar insåg tidigt att det inte skulle gå.

Väl i ledningen såg Trumpie väldigt fin och fick trava 16,6 första varvet. Han hade inga problem att hålla undan till enkel seger.

– Det jag blev lite orolig för i början var att trean skulle bli het utanför. Men när det inte blev så kändes det väldigt lugnt. Det känns skönt att sätta dit dem då man är hårt betrodda sa en nöjd Nicklas Westerholm.

Nu är det bara ett lopp kvar i år innan det blir vinterträning för treårige Trumpie.

– Ja, vi satsar på finalen och sedan känns det som att nästa år kommer att bli väldigt spännande för honom. I bland glömmer man nästan bort att han bara är tre år eftersom han har varit med rätt länge, sa en nöjd Nicklas Westerholm.

I klass 1-försöket (V75-5) hade Daniel Wäjersten en överlägsen häst. Från bricka fem bakom bilen styrde han fyraårige Gooner (Brad de Veluwe) till ledningen direkt i loppet över tre varv.

Wäjersten var inte helt nöjd med Gooner i värmningen, men i loppet såg inte hästen ut att ha några problem efter att ha öppnat första varvet på 17,4 och kommit i mål på 16,3/3140.

Danilo Brick (e. Orlando Vici) med Jorma Kontio I sulkyn såg stark ut i sista kurvan och spurtade bra. Men han var inte nära att kunna utmana Gooner in mot mål och det såg ut som vinnaren hade en del krafter i behåll över mållinjen.

Daniel Wäjerstens succélördag avslutades med en stalldubbel då Merritt (e. Super Photo Kosmos) och Per Lennartsson spurtade ner stallchefen Wäjersten och favoriten Algot Zonett (Maharajah) i bronsdivisionen.

Merritt satt sist utvändigt i rygg på stallkamraten Algot Zonett. Båda hängde på i avancemang 800 kvar och strax förre mål var det stallkompisarna som gjorde upp. Merritt kunde ta sig förbi i sista steget.

– Ja, såg ingenting så jag uppfattade först inte att det var Merritt som kom. Båda hästarna gjorde ju topplopp och är nu inkvalade till finalen så det känns fantastiskt, sa Daniel Wäjersten. 

ANNONS

Ämnen i artikeln