Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hepburn vann Breeders Crown för tvååringar

Coin Perdu ströks i lördags – sex dagar senare vann han Nahars lopp.
Tvååriga Hepburn skickades hela vägen från Vomb och vann kvällens högst doterade lopp.
– Hon är den toppfina märren som hon skvallrat om i jobben hemma på gården, säger Adrian Kolgjini.

(TV: Bilder från ATG.)

Publicerad:

Tvååriga Hepburn (e. Southwind Frank) skickades de 96 milen från Vomb till Bergsåker för att vara med i Breeders Crown med ett förstapris om 175 000 kronor. Ett bra drag av Adrian Kolgjini skulle det visa sig. Ulf Eriksson valde att lämna rygg ledaren 1 300 meter från mål för att ta rygg på favoriten Tetrick Wania i andraspår.

– Ulf var påläst och svarade för en kanonstyrning, han visste att han fick bästa ryggen i Örjan Kihlströms häst, säger Adrian Kolgjini.

Ryggen blev förträfflig då denne kopplade grepp om ledaren i slutsvängen men något svar fanns inte när Hepburn längde på steget. Stoet vann på 1.16,4a/2 140 meter.

Haft stora förväntningar

– Efter debuten fick vi det bekräftat: Hon är den toppfina märren som hon skvallrat om i jobben hemma men man vill gärna se det på banan också. Jag ville att hon skulle tjäna pengarna nu och är en häst som är cool vilket gjorde att jag inte oroade mig för den långa resan.

Tvååringen åkte i torsdags morgon och återvänder till Vomb på söndag eftermiddag.

– Resan sker i etapper så att hon får stanna och återhämta sig. Huvudmålet är Uppfödningslöpningen men Svampen i Örebro är inte uteslutet i dagsläget men heller inte bestämt, vi får se helt enkelt.

Foto: TR BILD
Antonio Carraretto (t.v.) och Ulf "Whap" Eriksson till höger. Foto: TR BILD

Hepburn är uppfödd och ägd av kuskens namne – Ulf Eriksson (Whap Capital AB) – som även ägde mormodern Damariscotta under en period.

– Hon lämnade en häst som jag var imponerad av och det var just Hepburns mamma, Nostalgic Face. Hon inledde fint som tvåa i debuten men fick en smäll i hagen kort därefter och blev aldrig tävlingshäst sedan, hon gjorde bara en start i karriären men lovade gott.

Så sent som i lördags ströks Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) sent inför en tilltänkt start i Gulddivisionen på Gävle. Anledningen var att kretsen kring hästen inte ville chans på det, i deras ögon, undermåliga banunderlaget som en konsekvens av regnmängderna som drabbade Gävle ett par dagar tidigare. I stället blev det Nahars lopp på Bergsåker med 100 000 kronor till vinnaren. Med dubbla tillägg hamnade hingsten förstås nere i kön och det såg kämpigt ut med många längder fram och en kall rygg i tredjespår. Erik Adielsson valde dryga halvvarvet från mål att styra på i fjärdespår med unghästsstjärnan som avancerade hastigt. In på upploppet var han ett jagat byte på både insidan och utsidan men visade återigen mycket fint löphuvud och vann lätt på 1.14,4/3 180 meter. Den här segern fick ägarparet, Anette och Creder Johansson (KB Capulus Horses), följa från soffan på västkusten.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Anette och Creder Johansson längst till vänster efter en tidigare seger med Coin Perdu. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

– Vi vill ju se våra hästar på plats och är väldigt ofta närvarande, till exempel i Gävle där vi fick åka hem utan att se honom men det kändes helt okej. Vi var fullständigt överens med både Erik och Svante, varför riskerna något? Som Erik sade, till 90 procent hade det nog gått bra men de tio procenten vill vi inte riskera med den skadeproblematiken han haft. Den här gången passade det inte riktigt att åka upp till Sundsvall, säger Creder Johansson.

“Jättelyckliga”

Coin Perdu gjorde comeback på tävlingsbanan för knappt ett år sedan efter två års frånvaro och har verkligen kommit upp i nivå under det här året. Segern var den tredje i följd, samtliga med 100 000 kronor i förstapris.

– Vi är jättelyckliga, att få äga en sådan här häst är en ynnest och att han har kunnat komma tillbaka på det här sättet, det är fantastiskt. Mia Båth som sköter honom har haft ett enormt tålamod och Svante har matchat fenomenalt bra tycker vi, de ska verkligen ha en eloge. I dag såg det lite jobbigt ut med en iskall häst framför i tredjespår men han har en skalle som få andra hästar har och Erik är en väldigt skicklig kusk.

Duell i kallblodsstayern

Adielsson satt även bakom vinnaren av Serenas Stolopp. Katja Melkkos Didi Dam (e. Donato Hanover) öppnade raskt och vann säkert från ledningen på 1.12,3a/1 640 meter och belönades med en hundring. Totalt körde Bergsåker sju lopp med 100 000 kronor i förstapris, bland annat ett för kallblod över 3 140 meter där det blev en härlig strid mellan Tangen Frikk (e. Mörtvedt Jerkeld) och Höstbo Elis. Jimmy Jonsson lyckades hålla någon centimeters försprång över linjen med Öystein Tjomslands Tangen Frikk som vann på 1.24,2/3 200 meter. 

Fullständigt resultat från tävlingskvällen på Bergsåker hittar du i Travrondens tävlingscenter.

ANNONS

Ämnen i artikeln