Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hevin Boko bäst i uppladdning inför Sto-SM

En rad fina lopp avgjordes på Solvalla och Åby denna onsdagskväll – och en av dem som strålade mest var sjuåriga Hevin Boko.

Publicerad:

Timo Nurmos Hevin Boko (e. Going Kronos) har tillhört Sveriges bättre ston under en längre tid. Efter att inte ha räckt hela vägen fram i de tre senaste starterna var det nu återigen dags för Hevin Boko att vinna. Men det var ingen bluffseger, utan Racing Brodda och Rikard N Skoglund utmanade Timo Nurmos travare ordentligt.

1.07 gick det första 500 meterna då Racing Brodda försvarade ledningen mot just Hevin Boko - och Mika Forss valde då att ta rygg ledaren. Med knappa 700 meter från mål gick ekipaget ut i andraspår - och via en visslande avslutning kopplade Hevin Boko grepp om Racing Brodda över upploppet. Vinsten blev till slut enkel på 1.12,7a/2140 meter.

Det var Hevin Bokos andra seger för året - den 15:e segern i karriären. Vinsten var värd 60.000 kronor. Redan efter andraplatsen på Jägersro under derbyhelgen lät Mika Forss riktigt sugen på att köra hästen i Sto-SM på Åby 9 oktober - efter onsdagens insats lär han inte vara mindre intresserad...

Dit kan mycket väl Ultra Bright (e. Zola Boko) också sikta. Fredrik Perssons toppsto vann Henning Kraffts Minne på Åby på 1.10,6a/1640 meter, det före Robert Berghs Mily. 100.000 kronor var vinsten värd.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Sidney Celeber. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Toppstammade Sidney vann

Sidney Celeber, med Readly Express som far och Amanda Celeber som mor, har haft ögonen på sig under hela karriären. Halvbrodern till storstjärnan Tamla Celeber hade inför onsdagens start gjort det klart bra mot fyraåriga kullkamrater, men utan att riktigt fått sätta dit pricken över i:et.

Den här gången mötte han äldre konkurrenter - och efter att ha fått överta ledningen en bit in i loppet kunde han gå undan till slut och vinna på nytt prydligt personligt rekord. 1.12,3a/2140 meter blev vinnartiden och Kim Eriksson var mycket nöjd efteråt med Roger Walmanns häst.

– Det är en jättefin sort. Han är rolig att köra, stor, fin och stark. Det var skönt att sätta dit honom igen. Han har inte klivit iväg så mycket från start tidigare, men till i dag tog Roger av käkremmen och lättade honom - och det verkar som att hästen kände sig tryggare. Så efter en bit kunde jag ladda lite - och det var självklart positivt att komma till ledningen, sade Kim Eriksson i vinnarcirkeln.

Sidney Celeber är den tredje vinstrikaste avkomman till Amanda Celeber. Förutom Tamla Celeber med 8,3 miljoner kronor insprunget har hon även lämnat Odessa Celeber, 1,1 miljoner kronor.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Keely Queen Er. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Crebas häst överlägsen

Hans Crebas Keely Queen Er, född i Belgien, visade sig helt överlägsen i tävlingskvällens nionde lopp. Efter att ha kastat loss på sista bortre långsidan sköljde stoet över sina konkurrenter. Den sista biten var det väldigt god marginal till de övriga - och Hans Crebas kunde i god tid förbereda segergesten.

Det var stoets första seger i hans regi - men hon är segervan. Det var karriärens 19:e vinst i 77:e starten.

– Det är en otroligt fin märr, hon vann okörd i dag. Jag behövde knappt köra på henne, hon gick undan på väldigt fint sätt, sade Hans Crebas i vinnarcirkeln och menade även på att hästen i stort sett kunnat stått med tre raka segrar, däribland en i Diamantstoets final, om det löst sig bättre i loppen på sistone.

60.000 kronor var triumfen värd för sjuåriga Cantab Hall-dottern.

Nordströms succé fortsätter

Per Nordström och unghästar är en match made in heaven. I Breeders' Crown för tvååriga hästar med 175.000 kronor i förstapris segrade hans Sommerbrise på 1.14,5a/1640 meter.

Redan i juli, i samband med tvååringskoll i stallet, var han tydlig med vad han hade för tankar om Sommerbrise i år: "Väldigt fint sto. Det här är vår Islay Mist Sisu i år. Väldigt lättlärd, inga misstag, bara travar på. Hjärta och lungor har hon."

Och Islay Mist Sisu, hon vann Svensk Uppfödningslöpning...

ANNONS

Ämnen i artikeln