Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hohneck vann Elitloppet 2023

BROMMA. För andra året i rad blev det fransk seger i Elitloppet. Efter att ha varvat på 1.10,1 i ledningen var det ingen som rådde på franske Hohneck – som sprang på tangerat löpningsrekord i finalen.
– Jag kände mig väldigt självsäker under hela loppet, säger kusken Gabriele Gelormini.

Publicerad:
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Hohneck vinner Elitloppet 2023. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Önas Prince öppnade pilsnabbt och tog hand om ledningen. Per Nordström valde att släppa till Gabriele Gelormini och Hohneck (e. Royal Dream) som därefter anförde fältet. Varvet gick efter 1.10,1.

Farten skruvades upp ordentligt under det sista halvvarvet men det var ingen som kom i riktig närkamp med fransosen som vann Elitloppet på 1.08,9a/1609 meter. Ett tangerat löpningsrekord i finalen. Sista 500 meterna gick efter visslande 1.06,4.

Bakom vinnaren blev det dött lopp om andraplatsen mellan San Moteur och Go On Boy. Önas Prince följde med till fjärdeplatsen efter en invändig resa. Närmast bakom honom var Etonnant och Vivid Wise As. Stoletheshow och Hail Mary följde därefter.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Philippe Allaire skriker ut sin lycka efter segern. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Tränaren Philippe Allaire och kusken Gabriele Gelormini var naturligtvis jublande glada i vinnarcirkeln.

– Det här är helt otroligt. Jag kände mig väldigt självsäker under hela loppet. Hästen var bra på bettet i sista sväng och när jag ryckte norsken förstod jag att vi skulle vinna, säger Gabriele Gelormini i vinnarcirkeln, som tyckte han hade en bättre häst ju längre dagen gick:

– Han kändes bättre i finalen än i försöket. Jag är glad över allt har gått så bra. Jag har vunnit här tidigare men att vinna Elitloppet är otroligt stort. Philippe Allaire hade preppat hästen till max, säger Gabriele Gelormini.

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Gabriele Gelormini sprutar champagne. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Detta var första elitloppssegern för både tränare och kusk.

– Jag litade mycket på Gabriele inför loppet och jag visste att jag hade bästa kusken. Att vinna Stig H Johanssons lopp är en stor sak för mig, säger Philippe Allaire i vinnarcirkeln och hyllade sin häst:

– Hohneck är en perfekt häst för denna typen av lopp. Han var ännu bättre mentalt i finalen och jag har hela tiden vetat att han skulle passa bra här. Det var i fjol som jag började tänka på att detta är en häst för Elitloppet. Jag visste att jag hade honom i perfekt skick inför uppgiften, säger Philippe Allaire.

I och med segern har Hohneck tjänat över 20 miljoner kronor. Detta var sexåringens 20:e seger i karriärens 50:e start. Förstapriset i Elitloppet var 5.000.000 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln