Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Idao de Tillard genrepade på bästa sätt

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Idao de Tillard vid segern i Prix de Croix. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

PARIS. Thierry Duvaldestin plockade ut Idao de Tillard i Prix de Croix som genrep inför Prix d’Amérique. Något som slutade på bästa vis. Sonen efter Severino noterades för karriärens 18:e seger.

Publicerad:

Inför loppet var kretsen kring Idao de Tillard (e. Severino) tydliga. Uppgiften i grupp II-loppet Prix de Croix (€120.000) var knappast hästens viktigaste i karriären och de aviserade ett lugnare upplägg.

Den femårige hingsten inledde i andra utvändigt men fick sista 900 meterna trava utvändigt om ledande Callmethebreeze. Idao de Tillard gjorde vad han brukar göra och tog sig först över mållinjen.

Med Clément Duvaldestin i sulkyn tog han hem loppet på 1.15,3/2850 meter före Cash Bank Big och Inoubliable. Idao de Tillard la därmed till ytterligare 54.000 euro till sitt redan digra konto.

– Vi skulle köra lugnt med honom i dag, det här var ett typ av preparé-lopp inför Prix d’Amérique. Vi plockade av honom käkremmen den här gången och han går normalt sett med norskt huvudlag också men denna gång gick han med öppet. Han löste starten bra utan käkremmen även om han körde ned huvudet någon gång. Han fick rygg till en början men fick gå utvändigt efter att Callmethebreeze kördes till ledningen, säger hästens skötare Susanne Ohme.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Idao de Tillard och kretsen kring honom efter segern i Prix de Croix. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Det var inte bara det norska huvudlaget som sparades på Idao de Tillard denna gång.

– Han drog inte tussarna till slut heller utan hästen gjorde sitt jobb och hade koll på att han var först hela vägen. Det var väldigt fint att se honom i dag.

Att ni plockade bort käkremmen, upplevde du att det fungerade så som ni hoppades?

– Ja, men det tycker jag. Det var mest starten man var lite halvorolig för. Han löste det och såg väldigt fin ut. Mest troligen springer han även utan den i Prix d’Amérique. Då kommer han ha det norska huvudlaget också och så har han rycktussarna på det också.

Hur verkar det med honom efteråt?

– Han brukar vara lite mer trött än så här. Nu vill han mest gå runt och leka och busa med de andra. Han var förmodligen mer trött efter träningspasset i onsdags och då var det ändå inte det ett av de hårdaste träningspassen för honom. Det här borde bli bra för honom. Han borde gå framåt med loppet i kroppen vilket är precis vad vi vill.

Då Calgary Games strukits från Prix de Belgique är Idao de Tillard numera klar förhandsfavorit inför Prix d’Amérique.

– Det var skönt att han gick i mål med krafter kvar och att han fungerade utan käkremmen. Hästen är där vi vill ha honom och allt känns perfekt. Men han ska ut i världens tuffaste lopp, det kommer att bli hans hittills tuffaste uppgift. Men han är i form och han känns fin. Vi är glada över att få vara med och så får vi ta det därifrån.

Bakom hästarna på pallen inkom Jörgen Westholms Imhatra Am som fyra i mål.

ANNONS

Ämnen i artikeln