Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Idao de Tillard vann Critérium des 5 Ans

Foto: BRUNO VANDEVELDE/ LE TROT
Idao de Tillard och Clément Duvaldestin vid ett tidigare tillfälle. Foto: BRUNO VANDEVELDE/ LE TROT

Som fyraåring blev det en snöplig galopp i slutsvängen. Nu tog Idao de Tillard revansch när han vann Critérium des 5 Ans på Vincennes.
– Det han gjorde idag är enormt, säger Clément Duvaldestin till Equidia.

Publicerad:

Thierry Duvaldestins stjärna Idao de Tillard (e. Severino) har flera gånger visat sig vara bäst i den franska 2018-kullenRedan i år var han favorit i Prix d’Amerique men gjorde då bort sig med galopp, likaså i fjolårets Critérium des 4 Ans. 

I söndagens femåringskriterium blev det revansch när han vann tillsammans med Clément Duvaldestin. Ekipaget hittade andra utvändigt och därefter rygg på ledaren. Med 800 meter till mål styrde kusken ut i andraspår. På upploppet kopplade han greppet och höll undan till seger på 1.11,7/3000 meter.

– Han gick med skor fram och klarade 3000 meter med två stigningar. Det han gjorde idag är enormt och jag har aldrig kört en bättre häst. Han kom iväg fint. Jag var nöjd och ville inte ge mig in i körningen i nedförsbacken. Det kändes tryggt i sista sväng. Det var fint att han äntligen fick vinna sitt kriterium. Nu får vi hoppas han får fortsätta och ha en fantastisk karriär, säger Clément Duvaldestin till Equidia.

Bakom Idao de Tillard följde Inmarosa och It’s A Dollarmaker. Björn Goop körde Impressionist som slutade sjua.

Detta var Idao de Tillards tredje grupp I-seger i karriären. Han har sprungit in över 15 miljoner svenska kronor.

Josh Power slog av favoriten

I Critérium des 4 Ans var Just A Gigolo favorit. Han låg med som femma i andraspår och med cirka 1100 meter kvar gick han på tredjespår. 

Med 800 meter kvar tog han sats i fjärdespår och avancerade fram utanpå ledaren. I början av upploppet kopplade han greppet men kunde inte stå emot skrällen Josh Power (e. Offshore Dream) som gick med i rygg på Just A Gigolo och avgjorde till slut.

Segertiden blev 1.12,2/2850 meter och förstapriset var 135.000 euro. Josh Power tränas och kördes av Sébastien Ernault och kom till loppet med tre raka pallplaceringar. Senaste segern kom dock i juni i fjol. I april i år kom han in i Sébastien Ernaults regi. Tidigare tränades han av Benjamin Goetz.

– Alla förberedelser har varit perfekta och i dag stämde allting. Jag vill berömma hästens tidigare tränare. Det är han som lagt grunden till detta och gjort allt arbete. Vi fick en fin resa i rygg på Just a Gigolo och det är fantastiskt att vinna ett grupp I-lopp. Jag tänker på min mor. Hon var här när jag vann Prix d’Amérique och jag hoppas hon ser detta, säger Sébastien Ernault till Equidia.

Just A Gigolo slutade tvåa före Just Love You. Tomas Malmqvist-tränade Jazzy Perrine låg med långt bak och slutade oplacerad.

Josh Power är undan Balginette som endast gjorde två starter men har visat vara ett bra avelssto. Utöver Josh Power har hon lämnat Go On Boy som har sprungit in över 700.000 euro och var delad tvåa i årets elitlopp.

Storskräll i Critérium des 3 Ans

Det blev en ny skräll i Critérium des 3 Ans då Sebastién Guarato-tränade Krack Time Atout (e. Face Time Bourbon) avgick med segern. 

Favoriten Koctel du Dain tog över ledningen med 2000 meter till mål. I utgången av sista sväng var han uppvaktad av utvändige King Opera som kopplade greppet. Bäst spurtkrut hade dock Krack Time Atout som fick gå i rygg genom slutsvängen. Han vann på 1.12,5/2700 meter tillsammans med Paul Philippe Ploquin. 

Detta var kuskens första grupp I-seger i sulkyn. Han har tidigare vunnit i kategorin i monté.

– Det är enormt. Sebastien sade åt mig att ge honom ett bra lopp, och vi var med hela vägen. Han kändes fin och jag hade mycket att köra med. Jag fattar det inte riktigt, jag är ju egentligen en jockey, och att få vinna ett grupp 1-lopp för sulky är otroligt, säger Paul Philippe Ploquin till Equidia.

King Opera blev tvåa före Koctel du Dain. Tomas Malmqvist-tränade Kamehameha tappade mark i starten, kom ikapp fältet men diskvalificerades på upploppet. 

Detta var även Face Time Bourbons första grupp I-seger som avelshingst.

ANNONS

Ämnen i artikeln