Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Islay Mist Sisu krigade sig till seger

Per Nordström hade tre hästar med i finalen av Svensk Uppfödningslöpning.
Det slutade med evig ära och 1.855.000 kronor in till stallet.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Islay Mist Sisu, tränaren Per Nordström och hästens skötare Sara Aulander. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Det började sådär för Per Nordström bakom Good Vibes. Han kunde inte alls göra sig gällande i spetskörningen och fick nöja sig med tredje invändigt efter att Anders Eriksson och Isicle gått ner i rygg på Nordström-tränade Islay Mist Sisu och Peter Ingves

Ledaren avverkade första 500 meterna på 1.12,1 och första kilometern på 1.15,2 med Erik Adielsson och Mellby Jinx på utsidan. När Svensk Uppfödningslöpning skulle avgöras handlade allt om den duon.

På upploppet duellerade Islay Mist Sisu sida vid sida med Mellby Jinx. Det stod och vägde när Erik Adielssons häst vinglade till mitt på upploppet för att sedan närma sig igen. Sedan var det hårt i mål, men invändige Islay Mist Sisu hade nosen först och gav tränaren Per Nordström andra raka segern i tvååringarnas stora lopp.

Dessutom spurtade Felix Orlando in som trea och stallkamraten Good Vibes blev femma.

– Jag är superstolt. Det är det största jag har lyckats med. Det är också det penningmässigt trösta jag har kört in på ett bräde. Underbart, sade Per Nordström till TV12.

Tapper tvåa

Mellby Jinx slutade alltså tvåa tillsammans med Erik Adielsson efter ett lopp utvändigt om ledaren. Valacken tränas av Svante Båth. Fjärdeplatsen gick till Peter Rudbeck-tränade Dowhatyoudodowell och Jeppe Juel som spurtade invändigt om Good Vibes och nosade ut denne i kampen om fjärdepriset.

– Jag hade full koll på alla mina tre. Jag såg att Örjan blev störd av Johans. På upploppet hade jag fullt upp med min styrning som hackade till, sade Nordström till TV12.

Störningen som Nordström syftade på ägde rum i sista sväng när Ain’t Misbehavin galopperade i andra utvändigt med lucka fram till täthästarna. Bakomvarande Felix Orlando tappade fart i samband med situationen men återkom starkt över upploppet.

“En mönsterelev”

Vinnaren Islay Mist Sisu vann även sitt uttagningslopp och efter ännu en seger kom tränaren med beröm.

– En mönsterelev från första början. Hon har gjort allt rätt och det har aldrig varit något krångel med någonting. Nu är det bokslut för i år sedan kommer hon leverera bra nästa år, sade Nordström till TV12.

Segertiden i Svensk Uppfödningslöpning 2020 blev 1.14,3a/1640 meter. Förra året vann Nordström storloppet både som tränare och kusk med Revelation. 2012 vann han med Denim Boko, som var det senaste stoet att vinna årgångsfinalen innan Islay Mist Sisu. Efter sin tredje seger fick Nordström frågan om framgångsreceptet. 
– Vi jobbar individanpassat. Vi är ett litet stall och vi kör helt pulsanpassad träning, sade Nordström till TV12.

Framgångsrikaste avkomman

Islay Mist Sisu är undan amerikanskan Drinks Like A Fish (e. Muscles Yankee) och är andra svenskfödda avkomman. Storasyster Highland Sisu (e. Andover Hall) väntar fortfarande på första segern efter 13 starter. Islay Mist Sisus pappa är ingen mindre än Beer Summit och tvååringens fullträff gör henne till hans klart framgångsrikaste avkomma närmast före Uncle Töll (610.500 kronor) och Pretty Boy Floyd (320.000 kronor).

Segern i Svensk Uppfödningslöpning var värd 1.400.000 kronor och inför finalen hade stoet vunnit två av fyra starter och sprungit in 144.800 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln