Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kallblodsderbyts jättefavorit försvann i försöket

Grisle Odin G.L. var den stora förhandsfavoriten till segern i Kallblodsderbyt.
Men tre galopper i uttagningsloppet förstörde drömmarna och det blir ingen final.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:
Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Det blev en dramatisk start denna söndag på Östersundstravet då finalfälten i Kallblodsderbyt och Derbtstoet skulle formas.

Öystein Tjomslands Grisle Odin G.L.(Moe Odin), som var megafavorit i första uttagningsloppet till kallblodsderbyt, galopperade tidigt från spår ett bakom bilen. Han tappade mycket, men lyckades komma ikapp fältet och 1300 kvar valde Tjomsland att styra på.

Han blev utvarvad i tredjespår och hästen slängde sig i galopp igen och då även tredje galoppen kom blev ekipaget diskat.

– Jag vet inte riktigt vad som störde honom idag. Han har väldigt hispig fram mot bilen och sedan även i loppet. Det är möjligt att han kan ha haft något problem i munnen. Vi ska förstås kolla upp honom nu. Det känns skit det här, sa Öystein Tjomsland.

Kinge Svarten (e. Norheim Faksen) hade tjänat minst pengar av alla 30 hästar som fanns med i uttagningsloppen. Körande Vemund Drolsum styrde Kinge Svarten till ledningen i första uttagningsloppet efter att jättefavoriten galopperade. Där blev man kvar hela vägen och kom i mål på tiden 26,4.

– Frode Hamre har verkligen gjort ett fint jobb med den här hästen och det var kul att få chansen här. Det var min andra seger i karriären med ett kallblod, sa amatörkusken Vemund Drolsum.

Övriga tre som gick vidare till finalen, som avgörs nästa onsdag, var Fräcke Prins, Björn Bork och Vore Piril.

Snabb revansch blev det för Öystein Tjomsland i andra uttagningsloppet till Kallblodsdertbyt. Havglimt (e.Moe Odin) snabbstartade bakom bilen och kunde snabbt överta ledningen. Ekipaget hade sedan inga som helst problem att sprinta ifrån konkurrenterna på tiden 23,8.

Hästen blir med största sannolikhet den stora favoriten i finalen.

Duktig tvåa i andra uttagningsloppet var kriterievinnaren Bäcklös Uriel (e. Smedheims Solan) och Wiktor Kylin-Blom efter att ha fått ett tufft lopp. Övriga två som gick vidare till final var Oss Can och Mjölner Loke.

I sista uttagningsloppet till Kallblodsderbyt fick Jan-Olov Persson en vinnare genom Järvsö Elling (e. Horgen Tore). Körande Magnus Djuse lotsade den fyraårige hingsten till tidig ledning och ryckte åt sig ett försprång i utgången av sista sväng.

Det räckte för att favoriten Grisleprinsen G.L.(e. Moe Odin), som fick ett fint lopp i andra utvändigt, inte skulle orka ta sig förbi. Segertiden för Järvsö Elling blev 25,3 och det blev Jan-Olov Perssons andra representant i finalen. Sedan tidigare hade Fräcke Prins kvalat in som tvåa i sitt försök.

Från sista uttagningsloppet tog sig också Lars-Erik Karlsson Mustang vidare liksom Robert Berghs Buska Blyg.

FAKTA

Startlistan till Kallblodsderbyts final 2020:

 1. Kinge Svarten (Frode Hamre)
 2. Järvsö Elling (Jan-Olov Persson)
 3. Havglimt (Öystein Tjomsland)
 4. Bäcklös Uriel (Niklas Blom)
 5. Björn Bork (Göran Antonsen)
 6. Mustang (Lars-Erik Karlsson)
 7. Buska Blyg (Robert Bergh)
 8. Voje Piril (Jan Kristian Överdal)
 9. Grisleprinsen G.L. (Öystein Tjomsland)
 10. Fräcke Prins (Jan-Olov Persson)
 11. Oss Can (Lovisa Canneryd)
 12. Mjölner Loke (Jan Roar Mjölneröd) 
ANNONS

Ämnen i artikeln