Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Känslosam Nurmos efter SM-guldet

Timo Nurmos är van att vinna stora travlopp, men Sto SM-segern med Hevin Boko kändes lite extra.
– Både uppfödaren och ägaren har varit med mig under hela resan här i Sverige och hästens ursprung gör också sitt, kommenterade Nurmos.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Mika Forss segrade i Sto-SM med Timo Nurmos-tränade Hevin Boko. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Det hände lite i det här SM-loppet. Till att börja med lyckades Björn Goop och Mellby Free ta sig förbi Unique Juni med knapp marginal och kunde därmed vara först fram och överta spetsen från snabbstartande Dear Friend. Efter 1.08,8 första 500 tilläts Goop sedan strypa tempot till 1.13,9 det inledande varvet.

– Det gick jättesnabbt första 300-400, men därefter stannade det till totalt. Vi var tvingade att göra något, men jag hade inte räknat med att Björn Goop skulle släppa ledningen varvet kvar. Nej, det var oväntat, fortsatte Mika Forss, vilken inledde de första 1500 meterna i spets efter 1.13,0.

Timo Nurmos var inte lika förvånad över att Goop släppte.

– Nej, han hade nog senaste mötet mellan Mellby Free och Hevin Boko i bakhuvudet, då min häst inte var stort slagen från dödens och gick 1.09,8a. Nu var dessutom distansen ännu bättre för Hevin Boko.

Mellby Free fick luckan utvändigt inne på upploppet, men räckte inte längre än till tredjeplatsen. Det var Kevin Oscarsson som spurtade in som tvåa bakom Wild Love från tredje par utvändigt.

– Hevin Boko är ett speciellt sto, men det är inte så farligt. Hon visade verkligen toppform, sade Forss, som kunde notera segertiden till 1.12,0a/2140 meter.

Segern gav 500.000 kronor och det här var Timo Nurmos-tränade Hevin Bokos (e. Going Kronos) fjärde vinst hittills i år. Nurmos hade aldrig tidigare vunnit Sto-SM och var lite extra känslosam efter den här segern.

– Boko med John Bootsman och tidigare Annika Kleberg har varit med och stöttat mig under hela tiden här i Sverige och det samma gäller ägaren Kesen Mehmet. Sedan kommer jag ihåg när Hevin Bokos mamma Welat Boko låg i magen på Dasooner Dabettor, när det stoet köptes från USA. Welat Boko tävlade bra för mig och nu är det tredje generationen som vinner SM.

Timo Nurmos fick övertala John Bootsman lite efter förra året för att kunna tävla vidare.

– Han var intresserad av att ta henne till avel, men jag tyckte att det fanns mera att plocka ut av Hevin Boko. Hästen gjorde det bra som tre- och fyraåring, men var då ändå inte helt färdig psykiskt eller kroppsligt. Nu är hon bästa stoet i Sverige och jag tror att det finns ytterligare utveckling. Hevin Boko kommer nog även att kunna öppna snabbare framöver.

Efter SM-segern är Hevin Boko uppe i nästan precis fyra miljoner kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln