Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Känslosamt när Sweetman vann för Johnny Takter

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Johnny Takter var tillbaka på sin forna hemmabana Mantorp och vann då med Sweetman. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Han tog sin tolfte seger från spets på 14 försök trots hårt tryck under hela loppet (V75-7). Hur fort kommer egentligen Sweetman att kunna springa till sommaren över kort distans?
– Det är det som är det roliga, vi kan drömma om precis vad som helst, sade tränaren Lars I Nilsson.

Publicerad:

I bilen på väg upp till Mantorp blickade Lars I Nilsson och Johnny Takter bland annat tillbaka drygt nio år i tiden. Det var i augusti 2012 som Johnny vann finalen av Mantorploppet med Lars I Nilsson-tränade Truculent. Två år senare blev samma häst inbjuden till självaste Elitloppet (utslagen i försöket).

Den här lördagen var uppdraget ett annat, att vinna ännu ett silverförsök med Sweetman (e. Gift Kronos). En häst som i princip bara fungerar i ledningen. Den här gången var det spår fyra bakom bilen och medeldistans, alltså väldigt lämpliga förutsättningar. För Johnny Takter var det också speciellt att återvända till sin forna hemmabana, särskilt som pappa Bo William gick bort för inte så länge sedan.

– Jag körde min första häst på Mantorp, tror att det var som nioåring. Det var pappa som var drivkraften, själv ville jag inte flytta från Mantorp. Men så här i efterhand är jag glad över att det blev så, då jag fått uppleva väldigt mycket världen över tack vare travsporten, sade Johnny Takter i Mantorps vinnarcirkel.

Då hade han vunnit sitt första V75-lopp sedan kriteriehelgen 2018. Trots 1.11,9 första varvet i spets höll Sweetman undan hela vägen. Stefan Persson fick en sen lucka bakom värsta hotet Four Guys Dream, men hann inte riktigt fram.

– Det är fantastiskt vilken otrolig vi häst vi har. Han springer 1.12,9 vid den här tidpunkten på året och med det trycket på loppet. Jag tyckte aldrig att Four Guys Dream kom förbi och Stefans häst är också lite mindre, kommenterade Lars I Nilsson.

Det var Johan Untersteiner som fick en väldigt het häst i dödens i Racing Ribb, vilket gjorde att första varvet gick efter 1.11,9 över medeldistans.

– Jag misstänkte att det kunde bli så. Jag är stolt över Sweetman att han tände till igen till slut och ordnade segern. Det är en mycket fin häst, sade Johnny Takter.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Det blev stenhårt i mål, men Johnny Takter och Sweetman höll undan från spets mot Four Guys Dream och Stefan Persson. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

För Lars I Nilsson har Sweetman under det senaste året betytt väldigt mycket.
– Vi tappade flera av de bättre hästarna, men Sweetman finns kvar. Han har i princip haft toppform i snart två år.

Sweetman är allra bäst över kort distans, men har nu på sistone till och med vunnit V75 över 2640 meter. Den här gången var det medeldistans och fullt ös.
– Han är en toppsprinter, men det går inte bara att sätta Sweetman i det facket. Han har sprungit in över en miljon över medeldistans och är ganska allround. Det glädjer mig också extra mycket att Johnny fick vinna med honom just här på Mantorp. Det blir extra stora känslor, fortsatte Lars I Nilsson.

Hur fort Sweetman kommer att kunna springa framåt sommaren över kort distans? Ja, det återstår att se. Truculent tog rekordet 1.09,5a – han får börja att överträffa den noteringen.

ANNONS

Ämnen i artikeln