Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kashmir River imponerade från dödens

Björn Röcklinger visste att Kashmir River var bra. Hur hon hade tagit till sig den speciella träningen var tränaren inte lika säker på.
Något riktigt svar fick han inte, men han lämnade Solvalla med en imponerande seger i bagaget.

Publicerad:

(TV: Bilder från ATG)

Flera av kvällens V86-lopp fungerade som genrep inför Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks. Juliennes lopp på Solvalla var ett sådant för de treåriga stona och där imponerade Kashmir River (e. Django Riff) tillsammans med Petter Lundberg. Röcklingers sto kördes fram utvändigt om favoriten Faeza Zet och när det skulle avgöras var hon bara bäst på 1.14,0a/2140 meter.

– Hon är ju lite opolerad i sitt beteende och jag visste förstås inte att hon bara skulle ut och vinna. Fast jag hade mina aningar om att hon skulle göra det bra om hon fungerade. Att hon skulle vinna från dödens visste jag inte så klart, säger Björn Röcklinger.

Jobbar med problemet

Efter en strålande inledning på karriären med en debutseger på en 1.15-tid och ytterligare en fullträff i starten där på kom Kashmir River till start med en sjundeplats i sin senaste start.

– Det berodde på att hon är stänkrädd. Hon springer runt och skyggar och far. Det gjorde hon i dag också. Jag sa till kusken att jag ville att hon skulle få gå i ryggar i det här loppet. Hon ska lära sig att springa bakom andra hästar.

Röcklinger är nöjd och belåten, men tonen är ändå en aning bekymrad.

– Hemma går det mycket bättre än vad det har gjort i loppen. Vi tränar henne alltid bakom hästar för att försöka få henne att slappna av. För ett halvår sedan var det helt omöjligt. Då ville hon springa över den som var framför. Hon är inte dum, hon har en egen vilja.

Hur mycket stör beteendet dig som tränare?

– Jag tycker att det är ett jävla problem. Hon måste lära sig att tävla på andra sätt annats blir det bara tunga lopp och då tar karriären slut fort.

Du lär inte be Petter Lundberg att sätta henne i ryggar i Oakskvalen?

– Nej, det där blir hans bekymmer faktiskt. Jag lägger mig inte i det så mycket. Det jag kan göra är att berätta hur jag upplever hästen eftersom jag kör henne nästan dagligen hemma. Lite koll har jag.

Det blir alltså Oakskval.

– Ja, absolut. Det var det vi var här för att pröva också.

Nyss nämnda Faeza Zet höll till en klar andraplats en längd bakom vinnaren.

FAKTA

Kashmir River

 • Ålder: 3.
 • Kön: Sto.
 • Far: Django Riff.
 • Mor: Divine River.
 • Morfar: Dream Vacation.
 • Inköpt: Wenngarn Yearling Sale 2019, 70 000 kr.
 • Godkänt kvallopp: Romme 4 juni. 1.17,9/2140 meter.
 • Tävlingsdebut: Bergsåker 22 juni. Seger på 1.15,2/2140 meter.
 • Starter: 5 (3–0–0).
 • Intjänade pengar: 205 500 kr.
 • Skötare: Isabelle Orsimo.
 • Tränare: Björn Röcklinger.
 • Ägare: Pace Trotting AB & Björn Röcklinger.
 • Uppfödare: Carlsson Peter & Lars-H, Berggren A.
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Miss Irma och Carl Johan Jepson. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Tapper tvåa

Sannolikt visade några av Kashmir Rivers motståndare upp sig på Åby i V86-inledningen. Där kunde Björn Goop-tränade Miss Irma (e. Mister J.P.) spurta till en knapp seger närmast före Lilliannes Love i Quick Pay Pokalen. Den sistnämnda imponerade tillsammans med Kevin Oscarsson efter att ha gjort jobbet först i andraspår på slutrundan. Carl Johan Jepson körde vinnaren som kom i mål på 1.15,2a/2140 meter.

Ville ha ryggen

Snabbare gick det när de treåriga hingstarna och valackerna visade upp sig i Mölndal. Adrian Kolgjini och Robert Bergh gjorde upp långt före övriga och det var den senare som gick segrande ur den duellen tillsammans med Down Under (e. Readly Express). Klockan stannade på 1.12,9a/2140 meter. Favoriten Donizetti spurtade in som trea en bit bakom tätduon.

– Adrians häst öppnade bättre än vanligt och min blev väldigt peppad. Jag blev väldigt glad att det va Adrian som kom utvändigt så vi kunde släppa till den. Jag visste att det var en bra häst samtidigt som min häst var lite laddad. Det blev ett perfekt genrep inför kriteriekvalen, sade Robert Bergh i vinnarcirkeln.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Albacete och Erik Adielsson. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

“Det underlättade för mig”

Flera namnstarka hingstar och valacker fanns med bakom bilen i V86-avslutningen tillika Gay Noons Lopp. När positionerna var intagna var det Svante Båth-tränade Albacete (e. Ready Cash) i ledningen tillsammans med Erik Adielsson. Den duon fick ett relativt behagligt upplopp och vann säkert på 1.14,3a/2140 meter.

– Det kändes ganska tryggt hela vägen och det blev väldigt behagligt för oss. Örjans (Kihlström, Kash Keeper) galopperade, Pers (Lennartsson, Luca Vialli Boko) galopperade och Conrads (Lugauer, Leroy Boko) fick en tung resa första 500 meterna. Det var många saker som underlättade för mig, men hästen kändes fin, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Samtliga nämnda treåringslopp hade 100 000 kronor i förstapris.

Fullständiga resultat från kvällens tävlingar finns här: Solvalla och Åby.

ANNONS

Ämnen i artikeln