Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Knappt för Algot i silver

Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD
Algot Zonett avgör kort före mål för Daniel Wäjersten mot ledande Remarkable Feet. Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD

Det blev stenhårt i mål i det inledande silverförsöket på Bergsåker. Men på mållinjen var Daniel Wäjersten först bakom sin reklamhäst Algot Zonett.

Publicerad:

Erik Adielsson spetsade med Mr Clayton J.F. och sedan var Jörgen Westholm först fram och övertog med egentränade Remarkable Feet. Första 500 avverkades efter 1.11,8 och sedan den inledande rundan på långsamma 1.14,7. I det läget hade Daniel Wäjersten redan avancerat fram i dödspositionen bakom favoriten Algot Zonett (e. Maharajah). Tempot ökades till 1.13,8 första 1500 och över upploppet blev det en ursinnig tvekamp mellan Westholm och Wäjersten. Den sistnämnde lyckades dock avgöra precis på mållinjen på 1.12,9a/2140 meter. 

– Algot är verkligen ärlig och rejäl och satte dit nosen. Han har bra även som unghäst men har ändå utvecklats på ett fantastiskt sätt, sade Wäjersten.

Algot Zonett fick lite revansch hemma på Bergsåker efter den knappa förlusten mot Merritt i silverförsöket den 12 december. Däremellan blev det dock vass vinst i bronsfinalen på Solvalla. Algot passerade i dag även en miljon kronor.

Inför den senaste starten inkom Essie Gonzales (e. Muscles Yankee) i Katja Melkkos regi. Väl där har det numera sexåriga stoet tagit två V75-segrar på kort tid. Under lördagen gled Jorma Kontio till ledningen i utgången av första sväng i ett försök av Diamantstoet.

Väl där öppnade Essie Gonzales första 500 meterna efter 1.16,8 och varvet på 1.17,2. Hon hade sedan inga större bekymmer att sticka undan över upploppet och vinna på 1.15,1/2140 meter när ett försök i Diamantstoet avgjordes. Segertiden var nytt rekord för Essie Gonzales med bred marginal.

Segern var hennes femte i den 14:e starten. Dryga varvet från mål landade Ulf Ohlsson först utvändigt om ledaren med Robert Dunder-tränade Lupin Håleryd och därifrån slutade det sexåriga stoet tvåa. Från rygg på ledaren blev det ett tredjepris för Bellis Frontline med sin tränare Tomas Pettersson i sulkyn.

Det blev både segerkyssar och lite tårar på stallbacken efter det att fyraårige Hefner Am (e. Muscle Hill) lekt hem klass II-försöket (V75-3) från ledningen för Oskar J Andersson. Det var samboparet Jasmin Ising och Patrik Fernlund som visade mycket känslor efter segern.

– Jag skötte om Hefner Ams mamma She Loves You F.I. och det var därför vi fick köpa Hefner. Det var mycket problem med honom i början, då han bland annat drabbades av borrelia. Men sedan Hefner Am började starta har han gjort allting rätt. Jag älskar honom verkligen och det här känns väldigt stort, kommenterade Jasmin Ising.

Oskar J Andersson övertog ledningen redan i utgången av första svängen och efter ett inledande varv på 1.16,4 blev det väldigt enkelt till slut. Segertiden stannade vid 1.15,3a/2640 meter och det här var fjärde vinsten i blott tionde starten.

I kallblodsdivisionen var Öystein Tjomslands Våler Nikolai (e. Åsajerven) en vinnare igen. Den sexårige hingsten hade ett mycket framgångsrikt fjolår med åtta segrar på 18 starter och även 2021 började på bästa vis.

Ekipaget inledde i fjärde ytter och gick med i tredjespår varvet kvar. Genom slutsvängen var man uppe som tvåa och in på upploppet kopplade Våler Nikolai och Erik Adielsson segergreppet och han kunde sedan gå undan och vinna med en säker längd på 1.23,6/2160 meter.

Förstapriset för Våler Nikolai uppgick till 110.000 kronor. Jan-Olov Perssons B.W.Rune och Mats E Djuse försökte utmana den sista biten, men kom inte närmare än andrapriset. Vestpol Gladiator, tränad av Anders Wallin och körd av Per Linderoth, övertog ledningen efter drygt 500 meter och höll förtjänstfullt till tredjepriset.

Innan V75-spelet tog sin början avgjordes ett kallblodslopp med 100.000 kronor till vinnaren. Där fick Torbjörn Jansson chansen bakom Robert Bergh-tränade Lome Storm (e. Bork Odin) och den sexårige valacken höll förtjänstfullt undan på 1.25,1/2660 meter.

Lome Storm har därmed vunnit 13 av 23 lopp under karriären. Lördagens seger togs närmast före Tekno Jerven och G.G.Ojjdo.

ANNONS

Ämnen i artikeln