Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Kört rätt bra kallblod, men känslan går inte att förklara"

Ängsborkens femåringssäsong har i stort sett bara börjat, efter att sommaren gick åt till avel. Men nu står jättetalangen med två raka segrar.

Publicerad:
Foto: DAVID SCHREINER/TR BILD
Ängsborken och Jimmy Jonsson, här vid tidigare seger. Foto: DAVID SCHREINER/TR BILD

Alf Jonssons Ängsborken är enligt många kanske det kallblod som ska ta över svenska kungakronan bland kallbloden från Månprinsen A.M. om ett par år. Talang har han visat så det räcker och blir över, och speeden han besitter är det få kallblod som mäktar med. Under torsdagen startade han i Bertil Bäckmans Minne för kallblod som tjänat max 1,4 miljoner kronor - och trots spår tolv blev det lekande lätt seger. Körde gjorde Jimmy Jonsson, precis som vanligt.

– Det blev lite tuffare upplägg än vad jag trodde med en del speeder under loppet, men han kändes väldigt bra. Det blev enkelt till slut, även om det ska sägas att jag hade stor respekt för ett par av motståndarna, säger Jimmy Jonsson.

Ängsborken tog karriärens 13:e seger i 24:e starten och gjorde det på 1.24,0a/2.140 meter. Endast tre gånger har han slutat utanför pallen. Framöver lär möten mot eliten vänta, något Jimmy Jonsson är väl medveten om.

– Jag gruvar mig faktiskt lite inför det, det är ett rejält kliv att ta, och hur ska jag köra med hästen? Jag har hela tiden velat att han ska gå med full fart över mål då han har tendenser att bli ivrig om man begär för mycket, och dessutom har jag hela tiden tänkt framtid med hästen, flera år framåt. Det handlar mycket om att handskas med hästens psyke, för talang har han så det räcker. Det gäller bara att han ska hänga med själv också, rent psykiskt.

Att få köra en så fin häst år sin far Alf, är givetvis någonting som betyder mycket för Jimmy, som arbetar hos Öystein Tjomsland till vardags.

– Det är klart det betyder mycket, både Ängsborken och lillebrorsan Tekno Jerven ligger mig varmt om hjärtat. Att vara med och forma hästarna till att bli bra som äldre är roligt. Och just Ängsborken är det svårt förklara vad man känner bakom egentligen. Bara på två steg går han från 1.25 till 1.15-fart. Jag har kört rätt bra kallblod genom åren, men känslan med Ängsborken går inte att förklara. Det är inte många man känt så med.

Avkomman till Bork Odin var fullbokad i aveln i år, så fler än Alf och Jimmy Jonsson har förstått Ängsborkens storhet. Och man valde att inte kombinera avel och tävling, vilket gör att han bara gjort två starter sedan februari. Nu väntar tävlande under hösten, sedan återstår det att se vad som sker nästa år.

– Är han så populär i aveln som han var i år kommer han få väldigt mycket att göra med det även nästa år, och då är Elitkampen som många börjat tjata om nog ute ur planerna. Det tycker jag personligen dessutom skulle vara skönt att slippa, för även om jag inte tvivlar på att han har där att göra, så är vi rädda om hästen. Jag ser nästan hellre att han får ytterligare rutin, så har vi många år på oss att slå oss in - och förhoppningsvis också hävda oss väl mot yppersta eliten, säger Jimmy Jonsson.

I övrigt...
...ska nämnas att Magnus A Djuse hade klang och jubelfest på Östersundstravet denna torsdag. Totalt fyra segrar blev det för dagen, där kanske Öystein Tjomslands Nelson Anton imponerade mest då han vann Jämtländskt Uppfödningslopp för treåriga kallblod på 1.26,3/2.140 meter.

ANNONS

Ämnen i artikeln