Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kriterieförsöken – lopp för lopp

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Dwight Pieters spurtade hem första kriterieförsöket med Maria Törnqvist-tränade Macahan. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Det är väldigt spännande tävlingar i dag på Solvalla med kvallopp till både Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks. Travronden rapporterar här löpande om de sex kriterieförsöken.

Publicerad:

De två främsta från vardera försök är klara för finalen den 14 oktober på Solvalla. Där är förstapriset två miljoner kronor (det dubbla med premiechansen).

Försök 1 (lopp 3):

Det blev ett händelserikt lopp där både Kojak Sisu och Freako galopperade bort sig direkt. Till ledningen körde sig istället Stefan Persson med King Of Twilight som kunde öppna första rundan efter 1.13,2. Man fick Robert Bergh och Star Photo på utsidan och Bergh valde att svara ut attackerande Holcombe Zet varvet från mål. Det här öppnade upp för Dwight Pieters med Maria Törnqvist-tränade Macahan (e. Maharajah) i tredje par utvändigt. De skaffade sig flera längders ledning in på upploppet och höll säkert undan före en väldigt vasst avslutande Fusion Eagra (e. Django Riff) med Magnus A Djuse. Den Eric Martinsson-tränade valacken fick en resa i tredje par invändigt och är nu klar för final. Segertiden skrevs till 1.14,5a/2640 meter.

– Det här var häftigt. Vi var aldrig med i någon körning, så det blev bra för vår del och det känns stort att vara i kriteriefinal. Det är en komplett häst som gjort allt rätt så här långt, säger Dwight Pieters i vinnarcirkeln.

Det är väldigt spännande tävlingar i dag på Solvalla med kvallopp till både Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks. Travronden rapporterar här löpande om de sex kriterieförsöken.

De två främsta från vardera försök är klara för finalen den 14 oktober på Solvalla. Där är förstapriset två miljoner kronor (det dubbla med premiechansen).

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Johan Untersteiner och Bosch Diablo. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Försök 2 (lopp 5):

Johan Untersteiner satte allt på ett kort och körde till rejält för att sedan få överta ledningen med Boscha Diablo (e. Traders). En het Sterbik kom upp på utsidan, vilket gjorde att tempot blev högt uppskruvat. Trots 1.12,2 första varvet vann ändå Untersteiner säkert på ???. Det handlade om fjärde segern i sjunde starten.

– Han imponerade senast i Köpenhamn och var väldigt bra i dag också. Visst blev det ett tufft första varv men hans bästa bit är till slut och det är en härlig tåga i den här hästen, säger Johan Untersteiner i vinnarcirkeln.

Vidare till finalen tog sig även E3-vinnaren Fiftyfour (e. Fourth Dimension) för Ken Ecce. Den Tomas Malmqvist-tränade treåringen kom fint fram i andra ytter men fick sedan attackera först via tredjespår varvet från mål. Han höll fullt godkänt utan att visa rätta toppformen.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Nouri di Quattro och kretsen kring hästen. Hästen är obesegrad efter fem starter. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Försök 3 (lopp 6):

Magnus A Djuse och Nouri di Quattro (e. Southwind Frank) fick svar från ledande Boeras i utgången av första sväng och valde därefter att gå ned i rygg på denna. När avvaktade Djuse fram till varvet återstod då han gick ut först ytter.

Från den positionen ordnade Nouri di Quattro en säker seger på 1.14,2a/2140 meter. Hästen är därmed obesegrad efter fem starter.

– Han var väldigt bra. Det kändes riktigt bra hela vägen. Det har känts som att det funnits mycket styrka och snabbhet i honom även om han är lite trög också. Han vann på ett härligt sätt, säger Magnus A Djuse i vinnarcirkeln.

Vidare till final gick även Boreas som i loppet kördes av Gustav Johansson.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Björn Goop vann enkelt från dödens med Timo Nurmos-tränade Fame And Glory. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Försök 4 (lopp 8):

Björn Goop och Fame And Glory (e. Tactical Landing) parkerade utvändigt om ledaren Frank S.H. Därifrån var Calgary Games lillebror bara bäst till slut. Fame And Glory kopplade greppet in på upploppet och vann sedan säkert på 1.13,3a/2640 meter.

Timo Nurmos Fame And Glory är därmed obesegrad efter fem starter på tävlingsovalen.

– Han är ganska allround och duktig. Det driver otroligt bra för honom, han har lätt för sig. Jag tyckte från början att han var ganska olik sin bror men han blir mer och mer lik för varje start, säger Björn Goop i vinnarcirkeln.

I ledningen loppet igenom travade Fredrik Perssons Frank S.H. med Thomas Uhrberg i sulkyn. Efter att ha öppnat första kilometern efter 1.13,9 räckte hingsten till andraplatsen och final.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Försök 5 (lopp 11, GS75-6)

Kriteriefavoriten Our Pride (e. Maharajah) gjorde ingen besviken. Magnus A Djuse kunde köra sig till spets efter första kurvan med den Timo Nurmos-tränade hästen. Efter 1,10,9 första 500 kunde han sedan strypa tempot till 1.14,6 det inledande varvet. Över upploppet satt han mest bara och åkte och vann utan att behöva plocka ut allt. Det handlade om sjätte raka segern från debuten.

– Det är en otrolig talang, helt komplett häst. Han kändes ungefär som tidigare, men lite lugnare. Lite åt det lata hållet, vilket jag bara tycker är positivt, säger Magnus A Djuse i ATG Live.

Den sistnämnde tar inte ut någon finalseger på förhand.
– Visst är det en bra segerchans, men Fame And Glory var också riktigt bra och blir kanske inte så lätt att slå.

Daniel Wäjersten gillar Kuiper (e. Face Time Bourbon) som också klarade en finalplats. Detta efter anfall från andra par utvändigt.

– Det var riktigt kul. Det här är en häst med stor potential som nog fortfarande tar det här lite med en klackspark, säger Daniel Wäjersten i ATG Live.

 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Gustav Johansson avslutade dagen med att vinna sista kriterieförsöket med Jerry Riordan-tränade Pantocrator. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Försök 6 (lopp 12, GS75-7):

Gustav Johansson fick avsluta dagen på Solvalla med Jerry Riordan-tränade Pantocrator (e. Quarcio du Chene). Han attackerade från tredje par utvändigt 700 kvar och kom sedan ner i rygg på den nya ledaren Stens Rubin genom sista kurvan. Inne på upploppet avgjorde ekipaget sedan enkelt.

– Pantocrator gick i mål med en hel del krafter kvar. Hur mycket det var får han väl visa i finalen, säger Gustav Johansson i ATG Live.

Daniel Redén har haft en tung dag men fick till slut en finalist i Kriteriet. Örjan Kihlström blev hängande inledningsvis med Herakles Zet (e. Propulsion) och fick backa ner till sjätte par utvändigt. Spurten bet dock ändå väldigt bra och det räckte för att bärga andraplatsen.

– Det strulade här också men hästen avslutade fantastiskt, säger Örjan Kihlström i ATG Live.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln