Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kriteriehästen imponerade enormt: "Inte trött i mål"

En kylslagen januarikväll på Färjestadtravet förväntade sig nog ingen en ögonbrynshöjare. Men Per Henriksens Broadway Sun visade annat.

Publicerad:
Foto: TR BILD
Per Henriksen hade en vinnare i Karlstad. Foto: TR BILD

Per Henriksen tillhör en av Norges genom tiderna främsta tränare. Med stora framgångar i USA och Kanada har han gjort sig ett starkt namn, men sedan 2019 återfinns han i Sverige, i Uddevalla. Tidigare stjärnor som Nuclear Kosmos, Deliberate Speed och Clerk Magistrate är ersatta av 13 travare på träningslistan. 2020 blev det sju segrar på 90 starter och drygt en halv miljon kronor intjänat till stallet. Ett år som inte direkt går till historien för Per Henriksen.

– Det var trögt att komma igång när vi flyttade "hem", det måste jag villigt erkänna. Mycket beror på covid-19. En hel del norska kunder hade tänkt skicka en del hästar till mig, men tyvärr förlorade en del arbetet och i och med den tuffa samhällssituationen där ingen vet hur framtiden ser ut, så har man valt att ligga lågt med travsatsningarna. Jag klarar mig, det är inte det, men det är klart det hade varit roligt att få in ytterligare några fina hästar, säger Per Henriksen.

I Broadway Sun kan däremot det där riktiga dragplåstret finnas. Hästen som tidigare tränades av Geir Vegard Gundersen och bland annat slutade sexa i Norskt Travkriterium 2020, visade enorma fartresurser vid måndagens tävlingar.

Hästen som aldrig tidigare vunnit travade 1.09 första 500 meterna, 1.12 första 1.000 meterna - och sedan stack han bara undan till att vinna på överlägset sätt i det 2.640 meter långa loppet för körande Jorma Kontio. 1.13,6 landade segertiden på - bara två tiondelar ifrån norska rekordet. Och då pratar vi januari. Då pratar vi en alldeles nybliven fyraåring - som aldrig tidigare vunnit.

– Geir Vegard hörde av sig och ansåg att hästen behövde komma till nytt stall. Problemet med den här hästen är att han varit för het, så tanken var att hästen förhoppningsvis skulle lugna ner sig. I och med det har han bara gått lugnt i sanden och visst har han blivit lugnare, men vi har fortfarande att arbeta på, säger Henriksen och fortsätter:

– Att han skulle gå en 1.13-tid över lång distans med de här förutsättningarna mitt i vintern, det hade man väl inte kunnat tro, även om det är en fin häst. Till råga på allt sade dessutom Jorma att hästen inte var trött i mål heller. Så får vi bara ordning på psyket på hästen så tror jag vi kan ha en riktigt bra travare för framtiden.

Det var Broadway Suns första seger i livet, i karriärens elfte start. Hästen ägs och är uppfödd av Eirik Djuve. Hästen är efter Broadway Legs, undan Hertiginnan C.D. Mamman har bland annat lämnat Duke, som vann Prinsessan Märta Louises Pokal på Biri 2014.

Foto: TR BILD
Nuclear Kosmos vann Per Henriksen The Hambletonian tillsammans med 1986. Foto: TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikeln