Mahala satte världsrekord i Åmål
Örjan Kihlström besökte Åmålstravet för första gången sedan 2007. Då passade han på att sätta världsrekord med Mahala.
– Vi får öka tempot lite. Annars är det risk för att detta är sista besöket, säger Kihlström i vinnarcirkeln.
(TV: Bilder från ATG)
Innan onsdagen hade Örjan Kihlström inte tävlat i Åmål sedan den 11 juli 2007. Då tog han en trippel med hästar tränade av Kari Lähdekorpi. Bland andra Hot Shot Knick som blev trea i Elitloppet året innan och tjänade över fem miljoner kronor.
När kusken återvände till banan på onsdagen kunde han inte tro att det var så längesen.
– Det var verkligen på tiden. Det är otroligt vad tiden går, jag kände på mig att det var längesen, men jag trodde inte att det skulle vara så längesen. Vi får öka tempot lite. Annars är det risk för att detta är sista besöket, säger Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.
Nytt världsrekord
Inför STL-dagen i fjol instiftade Åmålstravet ett världsrekordförsök för ston över 3.000 meter på 800-metersbana. Innan dess var det gällande rekordet 1.21,3. I fjol raderades det ut av Jörgen Westholms Samedi som sprang 1.16,6/3280 meter.
Den noteringen stod sig bara i ett år. På onsdagen travade Mahala (e. Propulsion) 1.15,4/3320 meter i Lill Mavils lopp – STL diamantstoet. Med drygt ett varv till mål lämnade Örjan Kihlström tredje utvändigt och efter några hundra meter satt ekipaget i ledningen.
Över upploppet gick stoet undan på ett bekvämt sätt och vann på nytt världsrekord för äldre ston över lång distans på 800-metersbana. Mahala tränas av Daniel Redén och tog första segern för året i sjunde starten. Hon har tjänat över 1,2 miljoner kronor.
– Hon var rejäl och fick göra jobb sista tusen meterna. Hon gjorde det på ett fint sätt och vann säkert.
Onsdagens gulddivision var klassiska Ändå Något som har körts i Åmål sedan 1970. Första året vann King Frances, en dotter till självaste Frances Bulwark, på 1.21,8. Klart fortare gick det på onsdagen när Charmant de Zack (e. Vivid Wise As) vann för Erik Adielsson.
Han fick gå en rejäl repa i tredjespår för att komma fram som etta i andraspår. Med knappt ett varv till mål tog han plats utvändigt om ledande Sorbet. På upploppet kopplade Charmant de Zack greppet och vann knappt men säkert på 1.11,4a/1680 meter.
– Det var en riktig prestation. 500 meter på första varvet blev väldigt dryga, men jag tror inte att vi hade haft en chans om vi suttit i fjärde utvändigt. Det var att välja mellan pest och kolera. Jag tog en chans och som tur var tog han mig hem och svarade för en fantastisk insats, säger Erik Adielsson i vinnarcirkeln.
Vunnit italienska derbyt
Alessandro Gocciadoro tränar hästen som har tjänat över åtta miljoner kronor. Som treåring vann han det italienska derbyt. Han har även testat lyckan mot den absoluta världseliten.
Under vintermeetinget 2022-2023 var han fyra i grupp I-loppen Criterium Continental och Prix Bold Eagle på Vincennes.
Adielsson tog dubbel
Erik Adielsson hade en fin kväll i Åmål och tog ytterligare en seger, det med André Eklundhs fyraåring Koriander Sisu (e. Father Patrick) som spetsade och kom hem på 1.15,4/2080 meter.
Kusken uppskattade stämningen på plats men såg inte lika mycket fram emot resan hem till Stockholm.
– Åmål är fantastiskt, det är hemvägen som är hemsk. Det har ingenting med Åmål att göra, men har vi lite tur är vi hemma halv tre i natt. Det är det som tar, upplevelsen på plats är fantastisk.
Fullständiga resultat från Åmål hittar du i Travrondens tävlingscenter.