Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Malin Bergström om Digital Pro: "Man är uppe i det blå"

Efter en hel del motgångar för Malin Bergström fick hon känna på segerns sötma efter att hennes Digital Pro vunnit på smått imponerande 1.11,5a/1640 meter under tisdagskvällen.

Publicerad:

(TV-BILDER FRÅN ATG)

Malin Bergström kanske de allra flesta känner igen som tränare, ägare och uppfödare till Stochampionatvinnaren Galactica. Efter en tuff vinter där det var en rad anledningar till att misströsta, kanske travlivet nu börjar vända för Sundbyholmtränaren.

– Jag vill ju tro det. Det har verkligen inte gått på räls för oss på senare tid. Dels blev det ett ganska tråkigt slut med Galactica i Frankrike, men sedan kom ett par hästar att skada sig allvarligt också. Min fina Go Around skadade sig så allvarligt att han tvingades bli gårdshäst - och en annan starthäst blev fölmärr efter att ha drabbats av en nackfraktur efter att ha hoppat ur hagen och landat på nacken. Så nej, det har varit tufft, säger Malin Bergström.

– För mig som har så få hästar går det inte att se krasst på det här med trav, utan hästarna blir mina bästa kompisar, vilket gör att man mår skit rent utsagt när de inte mår som de ska. Och därför är jag också så otroligt tacksam gentemot Stefan som släppte Digital Pro till mig under tiden när det var som värst.

Digital Pro tävlade mot de bättre kullkamraterna som tre- och fyraåring, bland annat var hon med i Breeders' Crown-final som treåring och Stosprintern som fyraåring. I mars bytte hästen regi, från Stefan Melander till just Malin Bergström. Man leasar hästen under ett år inledningsvis, och efter dagens prestation är det ingen vild gissning att man kommer få kul med femåringen.

– Man är uppe i det blå. Den prestationen hon svarar för... Visst hade hon gjort det jäkligt bra hos oss så här långt, suttit fast och sett jättefin ut, men den här prestationen kunde man inte direkt räkna med även om formen sitter där.

1.11,5a/1640 meter blev segertiden, det efter att ha inlett första 500 meterna efter 1.09,3 och kommit till varvet på 1.11,0 för körande Lars-Åke Söderholm.

– Sedan ser det ut som att hon nästan är slagen i sista sväng. Hon föll ur aktionen lite då, men sen kontrar hon över upploppet och visar verkligen inställning. Lasse var galet nöjd, vilket var skönt att höra. Och visst, travet var inte klockrent i sista sväng, så det finns lite att arbeta med. Samtidigt är det ju smått surealistiskt att det finns förbättringspotential efter en sådan här prestation.

Härnäst blir det lite vila, innan man planerar att starta om en knapp månad.

– Hon ska få äta lite gräs, må gott och sedan är tanken att starta på Mantorp 5:e juni då de kör V75.

Foto: LENA EMMOTH/TR BILD
Digital Pro och Torbjörn Jansson, här i tidigare regi. Foto: LENA EMMOTH/TR BILD

Fem hästar är det som det arbetas med för dagen, varav fyra starthästar. Den femte är ännu ostartade Centaurica (e. Orecchietti).

– Och det är ju en syster till Galactica. Så det blir väldigt spännande. Jag hoppas kunna kvala henne i juni, det är en sjujäkla travare, en riktigt häftig häst. Samtidigt är hon 1.70 över manken så det finns mycket att arbeta på. Det gäller att stärka upp kroppen så kommer det nog bli kul så småningom. Trots hennes storlek är det bara trav i henne, peppar peppar ta i trä.

Och just Galactica då, hon skulle insemineras med Readly Express?

– Precis. Tyvärr tog hon sig inte första vändan, men nu inseminerades hon igen förra veckan, så vi hoppas att vi får positiva besked snart. Nu är värmen på gång också, så vi kan ju hoppas att det hjälper till. Det vore skönt med lite medvind även där efter allt som hänt så här långt i år. Men i dag är vi glada och tacksamma gentemot Digital Pro.

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Galactica, Malin Bergström och Jonas Bergström. Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
FAKTA

Samtliga vinnare Eskilstuna 11 maj

 • Lopp 1: Katri P.Boko (e. Zola Boko) – Mats E Djuse (Diederik Meilink)
 • Lopp 2: Mister Invictus (e. Ready Cash) – Per Lennartsson (Timo Nurmos)
 • Lopp 3: Punchboard (e. Readly Express) – Ulf Ohlsson (Svante Båth)
 • Lopp 4: Global Approval (e. Broadway Hall) – Magnus Jakobsson
 • Lopp 5: Chestnut Bojje (e. Readly Express) – Oskar Florhed (Robert Bergh)
 • Lopp 6: Digital Pro (e. Super Photo Kosmos) – Lars-Åke Söderholm (Malin Bergström)
 • Lopp 7: Adam Orden (e. The Bosses Lindy) – Mika Forss (Timo Nurmos)
 • Lopp 8: Titan Yoda (e. Ready Cash) – Ulf Ohlsson (Jennifer Persson)
 • Lopp 9: Indy Lane (e. Ready Cash) – Jorma Kontio (Marko Korpi)
 • Lopp 10: Solkattens Chiron (e. From Above) – Per Lennartsson (Svante Ericsson)
 • Lopp 11: Mr Synergia (e. Love You) – Patrick Hedqvist (Lars A Johansson)

Fullständiga resultat hittar du här.

ANNONS

Ämnen i artikeln