Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Månlykke A.M. tillbaka som vinnare

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Gunnar Melander och Månlykke A.M. var tillbaka som vinnare under den fina kallblodskvällen på Hagmyren (arkivbild). Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Han är tillbaka. Fjolårets SM-etta Månlykke A.M. kunde vinna Sleipners Elitlopp (V64-3) på Hagmyren trots en resa i dödens.
– Det här kändes skönt för mig, sade en lättad Gunnar Melander.

Publicerad:

Efter dubbla galopper i mitten av juni i Östersund var det många som var spänd på om sjuårige Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) skulle visa sitt rätta jag på Hagmyren. Det blev också en tuff resa utvändigt om ledande Åsrud Vilja, som öppnade första 500 efter väldigt snabba 1.16,9. Det inledande varvet gick efter 1.19,3 och frågan var om det skulle finnas något krut kvar till upploppet?

– Vi vet hur det här med trav är, men det var väldigt skönt att hästen kändes som jag ville. Han var som vanligt när jag manade honom lite i sista kurvan, sade Gunnar Melander och fortsatte:

– Eftersom han kändes så fin så finns det ett liknande lopp i Bollnäs den 17 juli. Jag är dock egentligen inte ute efter något rekord, utan huvudsaken är att vi vinner, sade Gunnar, som kunde notera segertiden till nya rekordet 1.19,9a/1640 meter.

Förstapriset var 200.000 kronor och det handlade om samma segercheck i Jävsöfaks Minne för fem- och sexåringar (V64-4). Sju hästar gjorde upp och dubble derbyvinnaren Nordsjö Odin (e. Tekno Odin) imponerade här stort. Trots en startgalopp kunde han långspurta till säker vinst från tredje par utvändigt på 1.24,6a/2140 meter. Tiden var kanske inte så märklig, men det var strongt gjort att hinna fram eftersom ledande Guli Roy (trea) öppnade första varvet på långsamma 1.27,5. Tvåa i mål slutade Tjomsland-tränade Våler Nikolai.

– Han snubblade till i starten och då tänkte jag att den här dagen var förstörd. Men Nordsjö Odin var våldsamt bra sista 2.000 och avgjorde ändå. Det har tagit lite tid, men nu är han tillbaka på samma höga nivå igen, sade Öystein Tjomsland.

I den första avdelningen av Jan-Olov Perssons Inbjudningslopp (V64-1) kunde Peter Eriksson avgöra trots en resa i dödens bakom egentränade fyraåringen Jack M.R. (e. Smedsbo Faksen). Han var den som diskades som måletta senast på Bergsåker efter att ha startat 20 meter för långt fram.

– Det var förstås surt, men det innebar också att Jack M.R. var kvar i den här klassen. Det kändes bra trots att vi tvingades gå utvändigt om ledaren, kommenterade Eriksson, som segrade på 1.26,1a/2140 meter.

I den andra avdelningen av Jan-Olov Perssons Inbjudningslopp (V64-5) gav Magnus A Djuse en perfekt resa åt Månremus (e. Månprinsen A.M.) i andra par utvändigt. Det blev utvändigt ledaren när Thess Prinsen tog över ledningen halvvarvet från mål, men Månremus kopplade enkelt segergreppet och ordnade första årssegern i åttonde starten.

– Det gäller att smyga med så länge som möjligt med honom och nu är hästen också i riktigt bra form, summerade Djuse, som vann på 1.23,4a/1640 meter.

I ett försök i Dubbelcupen (V64-6) fick Björn Steinseth en fin resa i andra par utvändigt med Nårje (e. Bork Odin). Det bet sedan bra via tredjespår och Nårje hade hunnit ikapp och kopplat greppet på ledande Prins C.K. när den sistnämnde galopperade 100 kvar.

– Nårje har alltid visat stor talang, men vi har tagit det försiktigt med honom. Det betalar sig nu, sade Steinseth, som kunde notera 1.24,4a/2140 meter i segertid.

Före V64-spelet avgjordes Hälsinglands Treåringspris för kallblod (lopp 2) med 100.000 kronor i förstapris. Här såg Oskar Kylin-Blom till att ordna en riktig storskräll genom egentränade Mjölner Malvin (e. Mjölner Herkules). Ekipaget plockade ner obesegrade Tangen Love den allra sista biten.

– Jag chansade och drog bakskorna i dag och kände redan i provstarten att det var rätt medicin. Det tog ett tag innan han fick upp farten och kunde ta upp kampen med Tjomslands häst till slut. Jag har haft Kriteriet i sikte sedan länge och nu visade Mjölner Malvin att han har där att göra, sade Kylin Blom.

Segertiden blev nya svenska rekordet 1.26,2a/1640 meter!

– Jag gillar svenska rekord. Hästen blev osåld på en norsk auktion, där jag och pappa var på plats. Både han och jag hade nått köpstopp, men jag menade på att vi helt enkelt även måste köpa Mjölner Malvin. Så blev det också och det är jag glad för i dag.

I V64-2 tvingades Lars-Göran Söderberg glida ut i dödspositionen dryga varvet från mål bakom storfavoriten Otroligosåfin (e. Pojke Kronos). Ändå hade den femårige fuxvalacken modet att avgöra mot ledande S.G.Charpentier på 1.13,7a/2140 meter.

– Vi planerar att starta inom V75 på Hagmyren i slutet av den här månaden, berättade ”Lalle Söderberg.

Rätt V64-rad: 3–2–7–6–11–12

6 rätt: 2.407 kronor

5 rätt: 55 kronor

4 rätt: 9 kronor

ANNONS

Ämnen i artikeln