Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mats Solönhaf tog karriärens första tränarseger med Solkattens Eros

Under måndagen hade Mats Solönhaf sin första starthäst som tränare.
Hans Solkattens Eros startade på hemmaplan – och det slutade på bästa sätt.
Hästen som varit i Rumänien och vänt vann från ledningen för Ulf Ohlsson.

Publicerad:
Foto: SKÄRMBILD ATG LIVE
Mats Solönhaf tog karriärens första tränarseger under måndagen. Foto: SKÄRMBILD ATG LIVE

Mats Solönhaf och fru Susanne har inte hållit på med hästar speciellt länge. 2012 köptes Ballerina River hos Lutfi Kolgjini – en början på en saga.

2015 fick man sina första uppfödningar. Avelsverksamhet var däremot någonting man var vana med sedan tidigare.

– Vi är ju egentligen inte så gamla i det här gamet. Men jag och frugan ville ha någonting att göra ihop. Genom åren har vi haft uppfödning av alla möjliga sorts djur – och valet föll till slut på travhästar. Någon större erfarenhet av travet hade vi däremot inte mer än att vi spelade på V75, säger Mats Solönhaf.

Uppfödningen hittades i Rumänien

Häst efter häst föddes upp, som mest var de uppe i sju-åtta fölston. Tre föl 2015 följdes upp med lika många 2016. Det var också 2016 som måndagens vinnare föddes. Solkattens Eros, en son till Pastor Stephen som Mats Solönhaf tog till sig från första stund.

– Vi tydde oss till varandra, redan som föl och som ettåring. Men med tanke på hur mycket häst vi hade så sålde vi honom. Därefter såldes han vidare och vi upptäckte efter lite eftersökning att hästen var i Rumänien. I Rumänien ska inte en svensk travhäst vara, så det slutade med att vi köpte tillbaka honom. Och jag kan bli lite rörd när jag tänker på hur hästen betedde sig när han kom hem. Han kände igen sig, han visste precis vart han hamnat. Den känslan var otroligt skön för hjärtat.

Det var knappt två år sedan – och nu står de som vinnare. Två raka segrar har Solkattens Eros tagit. Tidigare har Conny Larsson stått som tränare, en herre Mats Solönhaf verkligen vill ge cred till.

– Conny har lärt oss det mesta, han har varit vår läromästare. Sedan en tid tillbaka har han tjatat på mig att ta ut egen licens och vid jul började jag göra slag i saken. Så för tio dagar sedan tog jag till slut ut tränarlicensen och nu står vi här som segrare i första starten. Fantastiskt.

Siktas mot rikstoton

Solkattens Eros vann från ledningen på 1.19,5/2640 meter, på en för dagen mycket tung oval i Mantorp. Nu väntar tuffare uppgifter framöver.

– Det gäller att det ska passa, men nu får vi börja snegla på V75. Det vore häftigt.

Och att travet blivit en väldigt stor del av vardagen, handlade mycket om slumpen. Slumpen för tio år sedan.

– Jag var ju galen i golf och sådant. Jag är en riktig tävlingsmänniska, så så sett var travet bra. Och när det går så bra som det gjorde i dag mår man fantastiskt. Vi har hittat helt rätt och tanken framöver är att ägna än mer tid åt hästarna och träningen.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Solkattens Chiron är den uppfödning som tjänat mest pengar så här långt, 623.700 kronor. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikeln