Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mister Hercules hade uppvisning

Han blev en snackhäst redan efter sitt kvallopp. Mister Hercules missade att kvala in till Svenskt Travkriterium, men tog rejäl revansch i Breeders Crown.
– Det var det finaste jag känt honom någon gång, säger Örjan Kihlström.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Mister Hercules vann Breeders Crown-finalen för treåriga hingstar och valacker. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Örjan Kihlström och Mister Hercules (e. Trixton) tog hand om ledningen per omgående i Breeders Crown-finalen för treåriga hingstar och valacker. Efter det hade konkurrenterna inte mycket till val mer än att göra upp om andrapriset bakom Daniel Redéns superlöfte.

Örjan Kihlström såg till att hålla ett jämnt tempo under första halvan av loppet. Mister Hercules öppnade första 500 meterna efter 1.13,2 och första varvet efter 1.13,4. Under slutrundan gick det däremot betydligt snabbare. Sista 500 meterna klockades till 1.10,5 och över upploppet lämnade Mister Hercules motståndet med ett flertal längder.

I mål stannade klockan på 1.12,2a/2140 meter. Nytt rekord för Mister Hercules. Daniel Redén var belåten med vad hans adept presterade.

– Jag är otroligt stolt över den här killen. Nu fick han visa hur bra han är. Han är en otrolig talang som inte haft det så lätt hittills. Han började krångla och springa snett hemma under sommaren och jag tänkte att det inte skulle hålla i längden, sade Daniel Redén till Kanal 75.

Solvallatränaren berättar att han fick tänka om kring träningen för Mister Hercules i somras.

– Vi fick ändra om hans rutiner hemma i träningen. Det blev mentalt för honom att han skulle börja fungera på annat sätt och därför hade han kanske en liten dipp under en period. Nu har han studsat tillbaka och börjat fungera igen, sade Daniel Redén.

Mister Hercules blev en snackhäst redan i samband med sitt kvallopp. 22 april på Solvalla kvalade han för Daniel Redén på 1.14,6/2140 meter. 

Till Breeders Crown-finalen valde Redén att plocka av skorna runt om på hästen. Ett lyckat drag skulle det visa sig.

– Jag gjorde en chansning och tog av skorna på honom. Så fantastiskt kul att det lyckades. Vi var tvungna att göra det för att han skulle ha chansen att accelerera vad som krävdes från start och kunna utmana om ledningen. Han har problemet att han springer och slår sig lite överallt. Kan han gå renare i travet blir han automatiskt snabbare, sade Daniel Redén.

Daniel Redén vann även med Milady Grace i finalen för fyraåriga ston. Örjan Kihlström satt i sulkyn bakom bägge hästarna.

– Det känns jättebra, så klart. Båda hästarna som vann var verkligen fina. Det var verkligen jätteroligt, säger Örjan Kihlström till Travronden.

Enligt Örjan Kihlström gjorde Mister Hercules sitt bästa lopp hittills i karriären den här söndagen.

– När han öppnade så pass bra som han gjorde och när han kändes så fin med barfotabalansen ökade förhoppningarna hos mig. Vi tog hand om ledningen och han kändes verkligen jättefin under vägen.

• Märkte du stor skillnad på honom barfota jämfört med skor?
– Han har varit jätteduktig tidigare också, men det blir ofta en liten växel till när man rycker av skorna.

Örjan Kihlström såg Mister Hercules kvallopp från sidan – och var imponerad av vad hästen uträttade redan då.

– Absolut. Det är klart att man blir det. Det syntes redan då att det var en väldigt talangfull häst. Han har också varit väldigt bra sedan dag ett. Han kvalade på en fantastisk tid och har gjort bra lopp hela tiden efter det. Han var kanske något blekare i uttagningen till Kriteriet. Men nu i Breeders Crown-finalen var det finaste jag känt honom någon gång, helt enkelt.

• Hur långt kan det bära för hans del, tror du?
– Det är omöjligt att säga så här tidigt. Han är ju bara tre år gammal. Men det är klart att det är en väldigt spännande häst. Det är bara att hoppas på att han fortsätter att utvecklas på samma sätt som han har gjort hittills, säger Örjan Kihlström.

Bakom vinnaren blev det en andraplats för Reijo Liljendahls Manny Muscle tillsammans med Ulf Ohlsson. Ekipaget återfanns mestadels i rygg på ledaren, men letade sig utåt genom slutsvängen. Manny Muscle fick fritt mellan hästar till slut och sköt till övertygande till andrapriset.

Torbjörn Jansson och Hans-Owe Sundberg-tränade Selected News inledde i andra utvändigt, men på sista bortre långsidan valde Jansson att gå fram utvändigt om ledande Mister Hercules och därifrån höll han till tredjepriset.

I Kriteriet blev det en andraplats för Björn Goops San Moteur med Per Lennartsson i sulkyn. För förhandsfavoriten i Breeders Crown-finalen blev det galopp redan i startögonblicket.

– Han blev för ivrig. Han var inte lika harmonisk precis innan start som han brukar vara utan han var mer orolig och stressad. När bilen accelererade slog han knut på benen och det blev galopp, sade Björn Goop till Kanal 75.

För Mister Hercules del var det här sjunde segern i tionde starten. Förstapriset på 1,6 miljoner kronor gör att han sprungit in 2.169.500 kronor i karriären.

Mister Hercules köptes på Wenngarn Yearling Sale 2018 till priset av en miljon kronor. Med Baghad Dream som mamma är han en halvbror till Mister J.P. som vann Svensk Uppfödningslöpning 2014 och var trea i Svenskt Travkriterium året efter.

ANNONS

Ämnen i artikeln