Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Moni Viking på nytt världsrekord

Foto: TR BILD
Moni Viking och Björn Goop efter segern i Harper Hanovers lopp. Foto: TR BILD

Norske Moni Viking fortsätter leverera. Han startade segertåget i Frankrike – och fortsätter det i Sverige. Efter en snabb sista kilometer var sjuåringen starkast i Harper Hanovers lopp.
– Det här är ett äventyr för oss – och att det dessutom blev världsrekord till slut, säger ägaren och uppfödaren Jan Lyng.

Publicerad:

Den sjuårige hingsten Moni Viking (e. Maharajah) kom till Björn Goop inför starten på Åby för en dryg månad sedan. Han var en vinnare direkt – och han gjorde knappast någon besviken i det andra framträdandet heller.

Moni Viking startade med 40 meters tillägg i Harper Hanovers lopp. Ett lopp som i vanlig ordning kantades av en hel del taktiska drag. Per Lennartsson försökte rycka undan bakom Robert Bergh-tränade Ivory di Quattro genom sista sväng, men Moni Viking fick upp farten. Rejält, dessutom.

Sjuåringen tog ikapp meter för meter och var ikapp och förbi i god tid före mål.

– Jag blev jätteglad. Hästen är jättefin. Vi var stora favoriter på förhand och han levererade ett riktigt bra lopp på ett fantastiskt sätt och tid, säger Björn Goop till Kanal 75.

Moni Viking kom i mål på 1.11,9/3180 meter vilket är nytt världsrekord över distansen. Den snabbaste tidsnoteringen i Harper Hanovers lopp sedan tidigare hade Sauveur efter sin seger 2017. Då segrade han på 1.12,0/3180 meter.

Sista varvet avslutade Moni Viking under 1.11,0. Föga förvånande var uppfödaren och ägaren Jan Lyng väldigt nöjd med lördagens stora seger.

– Det här är ett äventyr för oss – och att det dessutom blev världsrekord till slut. Hemma är vi vana att tävla om 12.000-14.000 kronor i loppen och så får man fram en sådan här stjärna, säger Jan Lyng.

Bakom vinnaren blev Ivory di Quattro tvåa. Med Per Lennartsson i sulkyn övertog femåringen ledningen med 1800 meter kvar – och han höll övertygande i karriärens 26:e start. Starkt avslutade även Ble du Gers, tränad av Frode Hamre och körd av Jos Verbeeck, men hästen hamnade per omgående bakom vinnaren och även om avslutningen var stark var avståndet ett flertal längder vid målgång. Ble du Gers och Jos Verbeeck kom till Solvalla med en imponerande och färsk seger i ett stayerlopp på Charlottenlund i ryggsäcken.

Segern i Harper Hanovers lopp för Moni Viking betalade 500.000 kronor – och segern var hästens femte raka. Segern var den tolfte i karriärens 40:e start för Moni Viking som sprungit in 3.653.588 kronor under sin karriär.

– Jag är stolt över honom. Han är inte stor, men är som en ferrari. Han har en extrem stil och kan gå 3000-meterslopp utan att förta sig. Han kan gå 3000 meter, men ändå ha den där ferrarispeeden på slutet, säger Björn Goop.

Segerförhoppningarna för Björn Goop väcktes ordentligt när dryga halvvarvet återstod av loppet.

– Han kan gå väldigt fort i tusen meter. Vi fick upp farten på sista bortre långsidan och han svarade jättebra. Då kände jag att vi skulle vara med och kriga om segern, säger Björn Goop.

Moni Viking levererade starkt redan som unghäst. På hösten som treåring var han tvåa i Norskt Travkriterium bakom Shocking Superman. Då i träning hos Frode Hamre. Som treåring var han också trea i EM för treåringar på Vincennes bakom Django Riff och Phantasm Soa.

Moni Viking inledde karriären hos Jan Lyng, men flyttades som treåring till Frode Hamre. Hösten 2018 flyttades Moni Viking till Frankrike för en längre sejour. Hästen har vunnit sju lopp på fransk mark, varav fem på Vincennes.

Sedan en månad tillbaka är det dock Björn Goop som ansvarar för träningen av Moni Viking.

– Alla tränare ska ha cred för hästens framgångar, säger Jan Lyng.

Ägaren och uppfödaren Jan Lyng har tidigare varit inne på att han hoppas att Moni Viking ska vara en häst för Prix d’Amérique nästa år.

– Det är det vi hoppas och drömmer om. Jag ska ringa och prata med Björn för att lägga upp en plan för framtiden. Men det hade varit en dröm om han var med där, säger Jan Lyng.

För Björn Goop var det här tredje kusksegern i Harper Hanovers lopp. 2009 segrade han med Timo Nurmos-tränade Scargel och 2017 hette vinnaren, som nämndes ovan, Sauveur.

ANNONS

Ämnen i artikeln