Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Navona tog femte raka segern

Navona har fem raka ettor i raden. Den senaste hängde löst både en och två gånger på Bergsåker.

Publicerad:
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Robert Bergh stod vid sidan när Navona tog en ny seger i lärlingsloppet. I loppet därpå körde han stallkamraten Aroshi till seger. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Robert Berghs fyraåriga sto kom med fyra raka segrar i bagaget och jakten på den femte inleddes på innerspår bakom bilen tillsammans med Mats E Djuse. Redan där kunde det ha varit kört. När bilen släppte iväg fältet såg galoppen ut att ligga på lut för Navona (e. Ready Cash). Ekipaget redde ut det situationen och sedan lyckades Mats E Djuse få ut favoriten i andraspår för att till slut köra fram och överta ledningen från andrahandsfavoriten A Whispering Angel och Olle Wäjersten. När upploppet kom kunde Wäjersten flytta ut sin häst ett spår och då bet det bra. Det såg ut att bli en jämn upploppsduell och så blev det. Men när allt kom omkring hade Robert Berghs häst hållit undan med hals. Klockan visade 1.15,2a/2140 meter.

– Det var otroligt bra gjort. Hon är lite trög och gullig i stilen, men hon lyfter sig för varje start, sade Robert Bergh till ATG Live.

Navona tävlingsdebuterade med en andraplats så sent som i december. Sedan dess har hon inte släppt någon förbi sig.

Stallkamraten Aroshi (e. Wishing Stone) ville inte vara sämre. Med tränare Bergh i sulkyn imponerade valacken när han bara var bäst efter ett lopp i dödens. Karriärens första seger togs på 1.16,7/2660 meter.

– Det blev läge att köra lite mer jämn fart med honom nu. Jag tror att han kommer lyfta sig när han får på sig ett helstängt huvudlag, sade Bergh.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Erik Adielsson (arkivbild). Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Åtta timmar i bil – för ett lopp

Erik Adielsson gjorde resan till Sundsvall för att köra ett enda lopp. Han höll i tömmarna när Svante Båth-tränade Coin Perdu (e. S.J.'s Caviar) infriade det gigantiska favoritskapet i V64–1. Den sjuårige hingsten fick knalla på först i andraspår från dubbla tillägg innan han till slut fick överta ledningen från Matadoren Eme och Tomas Pettersson 1100 meter från mål. Därifrån kunde den femfaldige miljonären säkra segern med en gäspning.

– Jag är jättenöjd med honom och jag är otroligt nöjd med att han fick en lugnt och fint lopp. Han har varit skadad och då är det alltid lite oroligt. Det är skönt med lite lugna lopp i början. Han har gjort det så fantastiskt bra hästen och satt sig i en situation där han egentligen ska möta eliten och det hade han nog klarat av om det inte vore för den där skadan, sade Erik Adielsson till ATG Live innan han påbörjade sin hemresa.

– Det är klart att åtta timmar i bil är långt för att jobba i tre minuter, men det är inte vilka minuter som helst. Jag tror att jag hade kunnat köra ännu längre för att köra honom.

FAKTA

Vinnarna på Bergsåker

 • Lopp 1: West Wind (e. Django Riff) – Mats E Djuse (Robert Dunder)
 • Lopp 2: Dunungen (e. Smedheim Solan) – Jan-Olov Persson
 • Lopp 3: Empereur d’Inverne – Susanne H Osterling (Marlene Näslund)
 • Lopp 4: Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) – Erik Adielsson (Svante Båth)
 • Lopp 5 (monté): Weekend Fun (e. Jaded) – Sofia Adolfsson (Daniel Wikberg) 
  Lopp 6: Navona (e. Ready Cash) – Mats E Djuse (Robert Bergh)
 • Lopp 7: Aroshi (e. Wishing Stone) – Robert Bergh
 • Lopp 8: Tekno Viking (e. Norheim Faksen) – Mats E Djuse (Jan-Olov Persson)
 • Lopp 9: Front Pace (e. The Best Madrid) – Tomas Pettersson (Jenni H Åsberg)
 • Lopp 10:
ANNONS

Ämnen i artikeln