Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nordström efter succén: "Bara ett jävla svammel"

Per Nordström har uppvisning på Jägersro.
Tre hästar med i försöken till Svensk Uppfödningslöpning gav full pott.
– Det bästa jag har lyckats med i karriären, säger han.

(TV: Bilder från ATG.)

Publicerad:

Senast ett sto vann Svensk Uppfödningslöpning var 2012: Per Nordström med Denim Boko.
Senaste vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning: Per Nordström med Revelation. 

Nu har Jägerstrotränaren ännu en högintressant final att se fram emot. Det började med stoet Good Vibes (e. Django Riff). Som så många gånger förr har Nordström redan från början tränat fram en startsnabbhet och Good Vibes pep till ledningen – och tempot var, relativt, lugnt även om det handlar om tvååriga hästar. Favoriten Match’Em var chanslös att utmana efter att ha vandrat utvändigt om Good Vibes och kapable Aquarius Face galopperade på upploppet utan att vara i farlig närhet, segern blev bekväm på tiden 1.14,5/1 640 meter autostart.

Då endast 23 hästar anmäldes – två försök – gick de sex främsta vidare och sju ekipage tog sig i mål felfria…

Succén fortsatte

Ännu större uppvisning hade han i det andra uttagningsloppet där startsnabbheten åter var i fokus. Han själv tog hand om ledningen med Felix Orlando medan favoriten Mellby Jinx fick en blytung inledning med tredjespår fram till dödens. Felix Orlando såg ut att ta karriärens första seger när stallkamraten Islay Mist Sisu (e. Beer Summit), som liftat med i rygg, fick lucka och när Peter Ingves styrde ut ett spår bet stoet i bra och vann knappt men säkert på nya rekordet 1.13,1/1 640 meter autostart. Per Nordström fick således med sig sin trio till final med resultatet etta-etta-tvåa(!) trots att ingen av dem stod i under fem gånger pengarna hos ATG. En mycket pratglad Per Nordström värderade kvällen mycket högt.

– Det bästa jag har lyckats med i karriären, det är jäkligt stort att kvala in tre stycken till finalen. Jag har satsat på en gård med lösdrift så att de går ute, lagt mycket pengar på en rundbana och har ett duktigt gäng bakom mig, säger han.

Inspireras av humanidrotten

Vad är det som gör att du är så duktig på att pricka formen på tvååringarna?

– En hel del erfarenhet, jag har ju hållit på i 30 år och sneglat mycket på humanidrotten och har löpande kontakt med friidrottstränare också, vilket jag lärt mig en hel del av.

Vem var du mest nöjd med?

– Alla tre. Alla gjorde fina insatser men Good Vibes hade varit ifrån en månad… Hon uppträdde väldigt bra, höll sig lugn och när jag begärde lite av henne stack hon bara undan.

Nästan alla dina tvååringar är dessutom startsnabba, varför?

– Något vi medvetet har tränat på – men exakt hur vill jag inte berätta, däremot kan jag säga att det kommer från humanidrotten det också.

“Bara ett jävla svammel”

Islay Mist Sisu gick i jänkarvagn, något som är omdebatterat – särskilt på yngre hästar…

– Vad säger man om USA då? Det där är bara ett jävla svammel, vagnen gör inte mycket. Jag tycker att det är alldeles för överskattat, det är mest journalist- och spelarsnack det här. Hon vann inte för att hon gick i bike, det är inget mirakelmedel. 

Du tror alltså inte att det ”kortar karriärer”?

– Absolut inte, det är våra korta banor som gör det vilket jag har nämnt tidigare. Sedan är det hög tid att utveckla tvååringssporten. Jag tycker att Svampen ska ha en stoavdelning med 300 000 kronor i förstapris, det är tufft att möta hingstarna för stona, så här på höstkanten lägger hingstarna på sig muskler och går ifrån i utveckling.

Därför valde han spår nio

Spår ett för Good Vibes och två för Islay Mist Sisu…och sen valde du nio med Felix Orlando!

– Han är lite känslig i munnen och har laddats i väg två gånger i rad och fått tuffa lopp i ledningen. Jag vill gärna se honom bakifrån nu och man kan inte få så mycket bättre ryggar…

Kuskar?

– Ingves är given bakom Islay, jag måste i egenskap av delägare köra Good Vibes och sedan får vi leta kusk till Felix.

Krävs inte samma klaff för att vinna i år som med Revelation i fjol…?

– Nej, det känns inte så. Det är teknisk väldigt fina travare som har allt som fina hästar ska ha. Nu får vi hoppas att formen konserveras till finalen. Tvååringarna peakar efter fem starter är min uppfattning och därför är det tajmat så att alla hästar gör sin femte start i finalen. 

FAKTA

Finalen i Svensk Uppfödningslöpning 2020

Förstapris 700 000 kronor

1. Good Vibes (Per Nordström)
2. Islay Mist Sisu (Per Nordström) 
3. Icicle (Jasmine Ising)
4. Midas Mirakel (Nicolina Moxness)
5. Ain’t Misbehavin (Jerry Riordan)
6. Lilliannes Love (Jerry Riordan)
7. Cool Kronos (Svante Båth)
8. Mellby Jinx (Svante Båth)
9. Felix Orlando (Per Nordström)
10. Dowhatyoudowell (Peter Rudbeck)
11. Manual Flight (Conrad Lugauer)
12. Match’Em (Svante Båth) 

“Aktiekursen sänktes”

Erik Adielsson körde de två favoriterna – Match’Em och Mellby Jinx – åt Svante Båth. De tog sig båda vidare men fick tuffa löpningar och hade aldrig med utgången att göra.

– Match’Em fick förvisso dödens, men det fanns inga alternativ någonstans och tempot var inte hårt. Han preseterade inte riktigt som han gjort tidigare.

– Mellby Jinx hade en dag när han strulade hela dagen, därför lät jag honom gå iväg i sitt tempo och ville bara ta ned honom i banan och hade kunnat lägga mig sista, men då tog han i så mycket och jag ville inte bråka med honom… Man kan inte vinna finalen i dag, men man kan förlora den.

Vem kör du i finalen?
– Inte bestämt än, jag vill först prata med Svante om det.

Feelingen efter försöken?
– Det är bättre att vara något sämre i försöket än i finalen men aktiekursen sänktes ju kraftigt. 

FAKTA

Vi vann också…

Jörgen S Eriksson var själv avstängd och hade starthästar på såväl Solvalla som Jägersro men fick därför nöja sig med att följa stallets Ready Doc (e. Ready Cash) från sidan. Efter ett varv lär han ha varit mycket tillfreds då Peter Ingves satte femåringen i ledningen och fick dämpa till 1.17,5. Racing Ribb närmade sig över upploppet men kom aldrig i farlignärhet och Ready Doc kunde ta årets fjärde seger. Eriksson verkade inte tycka att det var något minus att han stod vid sidan om.

– Han har ju haft mig som kusk några gånger så det har blivit några onödiga galopper ibland, men han har aldrig missat pallen när han gått felfritt så det är en kapabel häst, sade han till Kanal 75.

Timo Nurmos har en mycket intressant häst i treårige Chiru (e. Muscle Hill). Jorma Kontio tryckte till för att överta ledningen i första sväng men tempot var högt uppskruvat. Över upploppet blev han utmanad och såg, för en kort stund, lite oinspirerad ut men sträckte elegant på sig och vann med spänst över mål. Tiden? Fina 1.13,0 över full väg.
Modern Pantholops (2,4 miljoner kronor) var också en mycket läcker travare och det tycks ha gått i arv – kanske inte konstigt med den fadern…

…pappa till Nurmos-tränade stoet – även hon tre år gammal – Samaritana är den ”andra avelsgiganten” Ready Cash. Hon vann på mycket rejält sätt efter att ha gått i dödens i klungan sedan Kirsi Boko skenat framme i ledningen, Mika Forss körde.

ANNONS

Ämnen i artikeln