Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Norsk jätteskräll genom Hickothepooh i Finlandia-Ajo

Foto: LENA EMMOTH/TR BILD
Norske skrällen Hickothepooh spurtade ner alla i Finlandia Ajo. Foto: LENA EMMOTH/TR BILD

Det blev en rejäl skräll i Finlandia-Ajo när norske nioåringen Hickothepooh spurtade till vinst för Vidar Hop.
– Det är obeskrivligt, helt fantastiskt, sade ägaren och skötaren Ernestas Tijunelis.

Publicerad:

På förhand hade Trond Anderssen-tränade Hickothepooh (e. Triton Sund) besvärliga förutsättningar. Men loppscenariet passade perfekt.

– Eftersom hästen inte är så startsnabb så hoppades jag på riktigt högt tempo. Nu blev det verkligen också så och jag kunde sitta still fram till slutsvängen. Det såg då ut att vara väl långt till tätduon och jag trodde väl på en plats i det läget. Nu höll dock Hickothepooh farten väldigt starkt sista 100 och vi vann till slut enkelt. Det var en väldigt bra prestation, sade segerkusken Vidar Hop.

Det var Fredrik B Larsson som vann spetsstriden med favoriten Milliondollarrhyme, men den här gången hetsade hästen upp sig successivt efter vägen. Första 500 avverkades efter 1.08,0 och det inledande varvet på 1.08,5. Ändå hade Larsson flera längder tillgodo på ”dödenshästen” Vernissage Grif i slutsvängen, men över upploppet blev det av förståeliga skäl slut på bensinen. Milliondollarrhyme fick nöja sig med fjärdeplatsen medan Vernissage Grif  höll starkt som trea. Finske Next Direction spurtade bra som tvåa från tredje par utvändigt, men kunde i sin tur inte stå emot Hickothepooh, som noterade segertiden 1.09,9a/1620 meter, bara en tiondel från banrekordet.

– Det här är min största seger hittills, så är det. Det här var första gången som Hickothepooh tävlade både utan käkrem och barfota runt om. Vi hade väntat på detta och det gav en extra växel, sade Vidar Hop.

Den sistnämnde berättade också lite om den här nioårige valackens utveckling.

– Hickothepooh var väl inte så märkvärdig som unghäst, men han har sedan utvecklats på ett väldigt bra sätt som äldre. De två-tre sista åren kan man säga att han gått framåt successivt och när vi började köra honom utan käk så blev hästen ännu mera harmonisk.

Största segern hittills var tidigare silverdivisionsfinalen på Solvalla den 26 december i fjol. Nu har Hickothepooh plötsligt vunnit Finlandia Ajo med 110.000 euro i förstapris och dessutom fått en elitloppsbiljett!

– Det är förstås något av en dröm att få en rosa biljett och vi har tackat ja till platsen. Elitloppet blir ännu tuffare, men hästen är bra när han får följa med i ryggar i sådant högt tempo som i dag, sade Vidar Hop.

Varken Johan Untersteiners Dear Friend (andra utvändigt) eller Jerry Riordan-tränade fjolårsvinnaren Zarenne Fas (vinnarhålet) hade med utgången av loppet att göra.

ANNONS

Ämnen i artikeln