Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ny triumf för Idao de Tillard – vinner Prix de France

Foto: JEAN-LUC LAMAERE
Foto: JEAN-LUC LAMAERE

De stora loppen avlöser varandra i Frankrike.
Söndagens tävlingar från Vincennes bjöd på Prix de France, där det blev en ny triumf för Idao de Tillard och Clément Duvaldestin.

Publicerad:

Den 28 januari avgjordes mytomspunna Prix d'Amérique på Vincennes travbana i Paris, där Idao de Tillard visade klass och segrade tillsammans med kusken Clément Duvaldestin

Under söndagen var det dags igen, när årets upplaga av Prix de France gick av stapeln där många av ekipagen från Prix d'Amérique återigen fanns med i startfältet. Inte minst Idao de Tillard, men också svenskhoppet Joviality som slutade trea i Prix d'Amérique och som också utsågs till årets häst 2023 under den gångna helgen.

Ny succé för Idao de Tillard

Nästintill hälften, närmare bestämt sju stycken, av hästarna i det 18 hästar stora startfältet var svenska. En siffra som på förhand fick förhoppningarna om en blågul framgång att stiga, trots tuff konkurrens.

Denna gång handlade det om autostart över distansen 2100 meter, och snabbast från start var just Joviality som tillsammans med kusken Benjamin Rochard körde sig till ledningen. Tempot var rejält uppskruvat, och efter den tuffa inledningen av loppet kunde Joviality inte freda sig när de 18 hästarna vek in i den sista svängen.

Det skulle istället visa sig bli Idao de Tillards afton, igen. Clément Duvaldestin hamnade till en början en bit bak i fältet, men med hjälp av fjolårets vinnare Ampia Mede SM drogs ekipaget fram och när det vankades upplopp vek man ut och spurtade till seger. 

Segertiden skrevs till smått otroliga 1.09,4a/2100 meter, vilket även var nytt löpningsrekord med tre tiondelar.

Tvåa i loppet blev Go On Boy som på nytt visade upp sin snabbhet när det kommer till att spurta efter att ha suttit bland de sista loppet igenom. Ampia Mede SM höll till tredjeplatsen.

“Var inte nervös”

Vinsten för Idao de Tillard var värd 180 000 euro, och segerkusken Clément Duvaldestin var nöjd och belåten.

– Han vann enkelt idag. Jag behövde inte dra några extraväxlar. Han älskar de här förutsättningarna med bilstart och kortare distans, därur han som bäst. Det var ett svårt utgånsläge från spår sju, men vid kom bra på det och han går fint i ryggar. Han går verkligen från alla positioner. Jag tittade ut över upploppet, men det det kom aldrig någon. Idag var jag inte alls nervös före loppet utan väldigt trygg och säker på min häst, säger Clément Duvaldestin till franska Equidia.

Bästa svensk blev Power tilsammans med Robert Bergh som slutade på en sjunde plats efter att ha varit inblandad i en incident i slutkurvan.

– Jag förlorade tre-fyra placeringar i utgången av svängen, det vart helt stopp. Det var surt då jag satt så bra, säger Robert Bergh till Kanal 75.

Sista starten för toppstoet

Efter loppet meddelade kretsen kring Delia du Pommereux att elvaåringen gjort karriärens sista start. Hon slutade i det slagna fältet i årets upplaga, men 2021 vann hon loppet. 

Efter ett dåligt vintermeeting resultatmässigt sätt, kan kretsen kring hästen ändå blicka tillbaka på en karriär som inbringade 1.893.755 euro.

Nu väntar avel för hästen som tränats av Sylvain Roger och enligt Equidia blir första partnern Hohneck.

ANNONS

Ämnen i artikeln