Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Odd Herakles tog hem Vårbjörken

Foto: JENNY REHNMAN / TR BILD
Odd Herakles och Mats E Djuse. Foto: JENNY REHNMAN / TR BILD

Odd Herakles fortsätter sina förberedelser inför Elitkampen. I Vårbjörken på Umåker ledde han varenda meter.

Publicerad:

Det hade blivit dags för andra starten i Fredrik Franssons regi för Odd Herakles (e. Moe Odin) när Vårbjörken avgjordes på Umåker under lördagen. Mats E Djuse fick chansen i sulkyn bakom den elvaårige hingsten – och ekipaget ledde varenda meter av loppet.

Från innerspåret bakom bilen höll Odd Herakles upp ledningen. Han öppnade första 500 meterna efter 1.18,1 och när han passerade varvet stannade klockan på 1.19,4. Segermarginalen blev god och Odd Herakles kom i mål på 1.20,1a/1640 meter och inkasserade därmed 110.000 kronor.

– Det här var en toppenskönt för oss. Det har känts jättebra hemma och vi hade bra förhoppningar om att han skulle springa fort den här gången. Men det är nervöst alla fall när loppet väl börjar, men vi kände oss ganska trygga på förhand med att han skulle göra en bra prestation, säger Fredrik Fransson.

• Var det till och med över förväntan?
– Banan var lite småseg och regnet låg i luften samtidigt som det inte var supervarmt. Det var helt enkelt inte de bästa förutsättningarna och vagnen var skitig redan efter värmningen. Så jag trodde väl inte att det skulle gå jättefort. Vi pratade innan om att skulle han gå en 1.21-tid skulle vi vara supernöjda, säger Fredrik Fransson.

Han fortsätter:

– Nu sprang han 1.20,1 på den här banan med skorna på. Han var ruggigt bra. Han är bra både med och utan skor, men på en fin sommarbana sista helgen i maj tror jag att han kan räcka under 1.19. Allt var toppen idag. Mats var lyrisk efteråt han också.

Björn Karlsson och Tangen Haap utmanade Odd Herakles under större delen av loppet, men in på upploppet var deras duell avgjord och Tangen Haap fick nöja sig med andrapriset. Ytterligare ett flertal längder bakom honom gick tredjepriset till Järvsöodin.

• Hur var det med Odd Herakles direkt efter loppet?
– Han visar upp en enorm återhämtning. Vi har varit ute och tagit lite bilder på honom och han stod lugn och fin. Han var nere i låg puls snabbt efter loppet. Helt otroligt.

• Ungefär två veckor kvar till Elitkampen, hur går tankarna?
– Nu ska vi hem och fortsätta på inslagen linje. Han har sitt schema och kommer att fortsätta betäcka. Odd Herakles fungerar otroligt bra ihop med de andra hästarna. Jag är väldigt imponerad av hur han uppträder. Han har verkligen ett hjärta av guld. Han är väldigt lugn och harmonisk och verkar trivas jättebra. Jag är väldigt tacksam mot ägarna som skickat en häst i absolut bästa författning till oss. Och att vi får använda honom både för avel och tävling.

ANNONS

Ämnen i artikeln